Frittata z ziemniakami i grzybami

Omlet, jajecznica, jajka na twardo… jeżeli znudziły Ci się klasyczne sposoby na potrawy z jaj, to nasza frittata z ziemniakami i grzybami jest właśnie dla Ciebie! Ta włoska wersja omletu zawiera dodatek ziemniaków, dzięki czemu danie to jest nie tylko niezwykle oryginalne w smaku, ale także bardzo sycące – idealne na śniadania, kolację, czy nawet wytrawny podwieczorek.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frittata z ziemniakami i grzybami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

471 kcal Kalorie
28 g Białko
24 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
281 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
6
sztuk jajek kurzych
336 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
10
sztuk pieczarek
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki zielonej pietruszki
20 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

471 kcal Kalorie
28 g Białko
24 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
281 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki pokrojone w plastry.

2

Gdy ziemniaki będą miały złoty kolor, wrzucamy cebulę, czosnek, pieczarki i dusimy całość razem.

3

Do uduszonych warzyw wlewamy roztrzepane jajka, doprawione solą, pieprzem i pietruszką.
Całość dusimy na patelni, aż jajka się zetną (patelnię możemy przykryć pokrywką).

4

Gotową frittatę przekładamy na talerz i posypujemy świeża pietruszka.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?