![Frittata z ziemniakami i grzybami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/05/17204216/004A3232_1484x640.jpg)
Frittata z ziemniakami i grzybami
Omlet, jajecznica, jajka na twardo… jeżeli znudziły Ci się klasyczne sposoby na potrawy z jaj, to nasza frittata z ziemniakami i grzybami jest właśnie dla Ciebie! Ta włoska wersja omletu zawiera dodatek ziemniaków, dzięki czemu danie to jest nie tylko niezwykle oryginalne w smaku, ale także bardzo sycące – idealne na śniadania, kolację, czy nawet wytrawny podwieczorek.
![Frittata z ziemniakami i grzybami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/05/17204213/004A3232_640x640.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk jajek kurzych
336 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki zielonej pietruszki
20 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki pokrojone w plastry.
Gdy ziemniaki będą miały złoty kolor, wrzucamy cebulę, czosnek, pieczarki i dusimy całość razem.
Do uduszonych warzyw wlewamy roztrzepane jajka, doprawione solą, pieprzem i pietruszką.
Całość dusimy na patelni, aż jajka się zetną (patelnię możemy przykryć pokrywką).
Gotową frittatę przekładamy na talerz i posypujemy świeża pietruszka. Smacznego!