
Fit sajgonki z tofu
Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na fit sajgonki z tofu, czyli przepis na orzeźwiający, w 100% roślinny obiad! Ich farsz to prawdziwie wiosenne połączenie startego tofu, marchewki oraz cukinii – czyli moc wapnia, żelaza, potasu, folianów i beta-karotenu. Gotowe sajgonki pysznie smakują ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem imbiru oraz soku pomarańczowego. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
sztuki papieru ryżowego
27 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,2
|
szklanki soku pomarańczowego
50 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżki sosu Sriracha
5 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i tofu. Doprawiamy całość papryką słodką, papryką wędzoną, solą i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika na średni i podsmażamy całość do zrumienienia i zmięknięcia warzyw.
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu.
Przygotowujemy duży talerz, taki by zmieścił się arkusz papieru ryżowego i napełniamy go zimną wodą. Wkładamy do wody arkusz papieru, dokładnie zanurzamy go w wodzie z jednej i z drugiej strony, następnie przekładamy na deskę. Arkusz pod wpływem wody zmięknie.
Na papierze ryżowym kładziemy przygotowany farsz. Opcjonalnie układamy posiekaną natkę pietruszki. Chwytamy za dolną i górną krawędź, kierujemy je do środka, następnie łapiemy bok papieru i zwijamy sajgonkę w rulon. Ponawiamy czynność z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.
Gotowe sajgonki podajemy razem z sosem.