Fit sajgonki z tofu

Fit sajgonki z tofu

Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na fit sajgonki z tofu, czyli przepis na orzeźwiający, w 100% roślinny obiad! Ich farsz to prawdziwie wiosenne połączenie startego tofu, marchewki oraz cukinii – czyli moc wapnia, żelaza, potasu, folianów i beta-karotenu. Gotowe sajgonki pysznie smakują ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem imbiru oraz soku pomarańczowego. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 6 ocen)
Fit sajgonki z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

510 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1435 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
2
sztuki marchewki
160 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
3
sztuki papieru ryżowego
27 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Sos:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
0,2
szklanki soku pomarańczowego
50 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
łyżki sosu Sriracha
5 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

510 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1435 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Tofu i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i tofu. Doprawiamy całość papryką słodką, papryką wędzoną, solą i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika na średni i podsmażamy całość do zrumienienia i zmięknięcia warzyw.

3

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu.

4

Przygotowujemy duży talerz, taki by zmieścił się arkusz papieru ryżowego i napełniamy go zimną wodą. Wkładamy do wody arkusz papieru, dokładnie zanurzamy go w wodzie z jednej i z drugiej strony, następnie przekładamy na deskę. Arkusz pod wpływem wody zmięknie.

5

Na papierze ryżowym kładziemy przygotowany farsz. Opcjonalnie układamy posiekaną natkę pietruszki. Chwytamy za dolną i górną krawędź, kierujemy je do środka, następnie łapiemy bok papieru i zwijamy sajgonkę w rulon. Ponawiamy czynność z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.

6

Gotowe sajgonki podajemy razem z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.