Faszerowana papryka z serem feta

Faszerowana papryka z serem feta

Obiad bez mięsa? Faszerowana papryka z serem feta podbije Twoje serce! Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty smak – ale także bogactwo składników odżywczych. Jakich? M.in. wapnia, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Przepis ten sprawdzi się idealnie w ramach lekkiego, rodzinnego obiadu – zachwyci też zaproszonych gości. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Faszerowana papryka z serem feta
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

555 kcal Kalorie
28 g Białko
24 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1307 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
80 g
 kaszy jęczmiennej pęczak
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cukinii
200 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
4
szczypty soli
1 g
4
szczypty pieprzu
1 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
1
sztuka sera typu feta
200 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

555 kcal Kalorie
28 g Białko
24 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1307 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę podgotowujemy, gotujemy ok. 5 minut krócej niż czas wskazany na opakowaniu produktu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

Cukinię i ser kroimy w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cukinię i kaszę, całość podsmażamy przez 5 min. Wlewamy passatę i dusimy bez przykrycia, na średnim ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodajemy ser i energicznie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według własnych preferencji.

5

Papryki przekrajamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne można wcześniej delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym w oliwie lub oleju.

6

Do papryk nakładamy farsz, staramy się równomiernie rozłożyć zawartość patelni do każdej z połówek papryk.

7

Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut.

8

Gotowe papryki przekładamy na talerze.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?