![Faszerowana papryka z serem feta](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14100849/Faszerowana-papryka-z-serem-feta.jpg)
Faszerowana papryka z serem feta
Obiad bez mięsa? Faszerowana papryka z serem feta podbije Twoje serce! Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty smak – ale także bogactwo składników odżywczych. Jakich? M.in. wapnia, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Przepis ten sprawdzi się idealnie w ramach lekkiego, rodzinnego obiadu – zachwyci też zaproszonych gości. Koniecznie wypróbuj!
![Faszerowana papryka z serem feta](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14100855/faszerowana.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę podgotowujemy, gotujemy ok. 5 minut krócej niż czas wskazany na opakowaniu produktu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Cukinię i ser kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cukinię i kaszę, całość podsmażamy przez 5 min. Wlewamy passatę i dusimy bez przykrycia, na średnim ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodajemy ser i energicznie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według własnych preferencji.
Papryki przekrajamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne można wcześniej delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym w oliwie lub oleju.
Do papryk nakładamy farsz, staramy się równomiernie rozłożyć zawartość patelni do każdej z połówek papryk.
Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
Gotowe papryki przekładamy na talerze.