Dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami
Jesienna owsianka? Postaw na dynię! Bo choć dynia oficjalnie jest warzywem, to jej delikatny smak perfekcyjnie komponuje się ze słodkimi potrawami. Dowód? Nasza dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami! Nie dość, że smakuje i pachnie obłędnie, to jeszcze dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy szczególnie ważnych jesienią, gdy nasz układ odpornościowy jest atakowany z każdej strony. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
dyni
|
5
|
łyżek płatków
50 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kardamonu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatałowej
1 g
|
15 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię obieramy (w przypadku odmiany hokkaido można pominąć ten krok), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka i zalewamy 125-200 ml wody, tak by woda pokryła dynię. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości dyni. Całość na koniec blendujemy na gładką masę. Do wykonania dania można użyć mrożonej dyni lub gotowego musu ze słoiczka.
Płatki owsiane gotujemy na wodzie (używamy 2 razy więcej wody niż płatków). Lekko przestudzone mieszamy z jogurtem.
Do owsianki dodajemy dynię i erytrol do smaku.
Posypujemy pestkami dyni.