Drożdżówki z truskawkami
Soczyste truskawki, słodki krem budyniowy i rozpływające się w ustach drożdżowe ciasto. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na drożdżówki z truskawkami, a zakochasz się od pierwszego kęsa! O odpowiedni smak dba tu bezkaloryczny erytrol, ricotta dostarcza porcji białka, zaś świeże owoce są źródłem błonnika. Tak przygotowane drożdżowe bułeczki dobrze sprawdzą się więc w ramach podwieczorku również wtedy, gdy jesteś na diecie i chcesz zadbać o odpowiednie odczuwanie sytości po posiłku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Składniki ciasta: |
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
3 g
|
drożdży suszonych
|
250 g
|
mąki pszennej
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Nadzienie: |
|
20
|
łyżek ricotty
400 g
|
4
|
łyżeczki budyniu w proszku
20 g
|
200 g
|
truskawek
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy do temperatury 37-42 stopni. Drożdże, cukier oraz erytrol umieszczamy w misce, następnie zalewamy całość ciepłym mlekiem i mieszamy do połączenia składników.
Do mąki dodajemy żółtko (białko pozostawiamy na potem), masło oraz rozczyn, wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia wszystkich składników.
Miskę delikatnie smarujemy masłem, umieszczamy w niej kulkę ciasta i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie kulkę ciasta dzielimy na 6-8 części. Każdą pojedynczą część umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
W tym czasie mieszamy ricottę oraz proszek budyniowy. Dosładzamy erytrolem wedle uznania. Składniki kremu dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W razie potrzeby dzielimy owoce na mniejsze części.
W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie za pomocą palców lub szklanki. We wgłębieniu umieszczamy krem oraz owoce. Bułeczki opcjonalnie posypujemy erytrolem. Brzegi ciasta smarujemy białkiem rozkłóconym za pomocą widelca.
Blaszkę z bułeczkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.