Deser jabłkowy z kruszonką

Deser jabłkowy z kruszonką

Zdrowa przekąska jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Mam dla Ciebie wspaniały przepis na deser jabłkowy z kruszonką, która jest przyrządzona z mąki ryżowej i migdałów. Deser charakteryzuje się niesamowitym aromatem i smakiem.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 10 ocen)
Deser jabłkowy z kruszonką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
5 g Białko
29 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
23 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
sztuka jabłka
150 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g

Krem:

2
łyżki pudru z erytrolu
20 g
2,5
łyżki śmietany 30%
50 g

Kruszonka:

2
łyżeczki masła
10 g
10 g
 zmielonych migdałów
1
łyżka mąki ryżowej
10 g
1
łyżeczka skórki z limonki
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
5 g Białko
29 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
23 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Kruszonka:

3

W rondelku topimy masło, dodajemy posiekane lub zmielone migdały, mąkę i skórkę z limonki.

4

Całość łączymy za pomocą widelca, aby powstały grudki.

5

Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy 15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

6

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie przekładamy do rondelka, dodajemy erytrol, sok z limonki i opcjonalnie cynamon.

7

Następnie dusimy, z małą ilością wody i studzimy.

8

Krem:

9

Erytrol blendujemy na puder, śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy puder z erytrolu i chwilę miksujemy.

10

Do miseczki/słoiczka nakładamy: jabłka, kruszonkę i krem. Wierzch możemy posypać kruszonką. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.