Deser jabłkowy z kruszonką
Zdrowa przekąska jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Mam dla Ciebie wspaniały przepis na deser jabłkowy z kruszonką, która jest przyrządzona z mąki ryżowej i migdałów. Deser charakteryzuje się niesamowitym aromatem i smakiem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
Krem: |
|
2
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
2,5
|
łyżki śmietany 30%
50 g
|
Kruszonka: |
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
10 g
|
zmielonych migdałów
|
1
|
łyżka mąki ryżowej
10 g
|
1
|
łyżeczka skórki z limonki
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Kruszonka:
W rondelku topimy masło, dodajemy posiekane lub zmielone migdały, mąkę i skórkę z limonki.
Całość łączymy za pomocą widelca, aby powstały grudki.
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy 15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie przekładamy do rondelka, dodajemy erytrol, sok z limonki i opcjonalnie cynamon.
Następnie dusimy, z małą ilością wody i studzimy.
Krem:
Erytrol blendujemy na puder, śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy puder z erytrolu i chwilę miksujemy.
Do miseczki/słoiczka nakładamy: jabłka, kruszonkę i krem. Wierzch możemy posypać kruszonką. Smacznego!