Czekoladowe placuszki

Czekoladowe placuszki

Masz ochotę na słodkie śniadanie lub kolację? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe placuszki oparte o skandynawski serek typu Kvarg. To świetny przepis dla tych, którzy poszukują potraw wysokobiałkowych – i dobrze sprawdzi się np. jako posiłek potreningowy. Czekoladowe placuszki doskonale komponują się ze świeżymi owocami – dlatego polecamy podać je np. ze świeżymi borówkami. Efekt? Pyszna kompozycja smaków i moc składników odżywczych: w tym przeciwutleniaczy i białka. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,29/5
(z 105 ocen)
Czekoladowe placuszki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

900 kcal Kalorie
63 g Białko
28 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
852 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie kvargu waniliowego
200 g
4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
2
sztuki jajka
112 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
łyżka kakao
10 g
2
łyżki odżywki białkowej
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

do podania:

200 g
 borówek
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

900 kcal Kalorie
63 g Białko
28 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
852 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kvarg oraz jajko mieszamy.

2

Dodajemy: kakao, mąkę, odżywkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.

3

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.

4

Podajemy z jogurtem i owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.