Czekoladowe placuszki
Masz ochotę na słodkie śniadanie lub kolację? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe placuszki oparte o skandynawski serek typu Kvarg. To świetny przepis dla tych, którzy poszukują potraw wysokobiałkowych – i dobrze sprawdzi się np. jako posiłek potreningowy. Czekoladowe placuszki doskonale komponują się ze świeżymi owocami – dlatego polecamy podać je np. ze świeżymi borówkami. Efekt? Pyszna kompozycja smaków i moc składników odżywczych: w tym przeciwutleniaczy i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie kvargu waniliowego
200 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
do podania: |
|
200 g
|
borówek
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kvarg oraz jajko mieszamy.
Dodajemy: kakao, mąkę, odżywkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.
Podajemy z jogurtem i owocami.