Cynamonki z pomarańczowym serkiem

Cynamonki z pomarańczowym serkiem

Szybkie cynamonki w odchudzonej wersji pachną tak samo wspaniale. Ciepły aromat cynamonu wspaniale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

15 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,31/5
(z 26 ocen)
Cynamonki z pomarańczowym serkiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

278 kcal Kalorie
7 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
48 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

33,3
łyżki mąki pszennej
400 g
6,7
łyżki mąki pełnoziarnistej
100 g
1
szklanka mleka
250 g
2
sztuki jajek
112 g
2
łyżki cukru
20 g
3,3
łyżki ksylitolu
50 g
7 g
 drożdży suszonych
2
szczypty soli
0,5 g
10
łyżeczek oleju
50 g

Masa cynamonowa:

6
łyżeczek masła
30 g
2,7
łyżki ksylitolu
40 g
1
łyżka cukru
10 g
1,5
łyżeczki cynamonu
6 g

Krem:

5
łyżek serka śmietankowego
125 g
2
łyżeczki skórki z pomarańczy
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

278 kcal Kalorie
7 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
48 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Aby aromatyczne cynamonki wyszły dobrze, ważne jest przede wszystkim prawidłowe przygotowanie ciasta. Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko wlej do garnka i podgrzej je trochę. W momencie łączenia składników powinno być letnie.

2

Jeżeli masz ochotę na cynamonki, przepis proponowany przez nas zachwyci Cię smakiem i mniejszą ilością kalorii niż klasyczna wersja. Do przygotowania ciasta będzie Ci potrzebny mikser. Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą.

3

Przepis na cynamonki nie jest skomplikowany. Do przesianej mąki dodaj cukier i ksylitol. Następnie dorzuć suszone drożdże i szczyptę soli. Wlej podgrzane, letnie mleko. Pora również na połączenie składników z jajkami. Tym razem będzie trochę nietypowo, ponieważ należy wbić do ciasta 1,5 jajka. Nie musisz zastanawiać się, jak zrobić cynamonki prawidłowo, ponieważ mamy patent na odmierzenie takiej ilości jajek. Dodaj jedno całe, a drugie wbij do osobnej miseczki i roztrzep. Przelej połowę, ok. 25 g do miski z pozostałymi składnikami. Pozostałą część zostaw do posmarowania bułeczek.

4

Składniki na cynamonki drożdżowe zmiksuj teraz na gładką masę. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Po tym czasie wlej olej i dalej miksuj przez 5-7 minut. Ciasto powinno stać się gładkie i łatwo odchodzić od ścianek miski.

5

Żeby zrobić szybkie cynamonki, przepis wymaga przygotowania kolejnej miski i wysypania jej mąką. Przełóż do niej ciasto i przykryj je ściereczką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

6

Kaloryczność cynamonki masz podaną powyżej sposobu przygotowania. Oczywiście bułki cynamonki nie są czymś, czym warto się objadać, bo jednak zawierają masło, cukier i ksylitol, ale od czasu do czasu taka bułka może znaleźć się w każdym jadłospisie. Teraz weź rondelek albo małą patelnię i rozpuść masło. Cukier i ksylitol wymieszaj z cynamonem. W ten sposób powstanie cukier cynamonowy. Nie łącz go z masłem. Po prostu przygotuj w miseczce i odstaw.

7

Nie możesz się doczekać, kiedy zjesz mięciutkie cynamonki? Przepis wymaga wykonania jeszcze tylko kilku kroków. Wyjmij stolnicę i posyp ją mąką. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.

8

Jeszcze surowe bułeczki cynamonki, czyli rozwałkowane ciasto, posmaruj roztopionym masłem. Wzdłuż jednego boku zostaw nieposmarowany brzeg o szerokości ok. 1 cm, co pozwoli później łatwo skleić ciasto. Po nałożeniu masła posyp całość cukrem cynamonowym.

9

Aby przygotować drożdżowe cynamonki, zwiń teraz ciasto w rulonik. Zwróć uwagę, aby skończyć na brzegu nieposmarowanym masłem. Teraz potnij go na równe kawałki.

10

Przepis na cynamonki drożdżowe wymaga jeszcze upieczenia ciasta. Bułeczki umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ułóż je w taki sposób, aby lekko się ze sobą stykały. Posmaruj je pozostałą połową roztrzepanego jajka i zostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

11

Gdy ciasto na cynamonki wyrośnie, nagrzej piekarnik do 180°C i włącz tryb góra/dół. Piecz je przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy bułeczki są gotowe. Powinny przybrać złocisty kolor.

12

Gdy ciasteczka cynamonki będą się piekły, przygotuj serek do posmarowania wierzchu. Serek śmietankowy ma kremową konsystencję, dzięki czemu łatwo wymieszasz go ze skórkami pomarańczowymi. Wysmaruj nim bułeczki, gdy ostygną. Słodkich wrażeń smakowych!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.