Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Curry z dyni

Curry z dyni

Lubisz dania rodem z dalekich Indii? Postaw na curry z dyni, czyli przepis inspirowany kuchnią azjatycką w prawdziwie jesiennej wersji. Obok słodkiej, rozpływającej się w ustach dyni znajdziesz tu ryż, ciecierzycę, mleczko kokosowe i aromatyczne przyprawy. A do tego, na przełamanie smaku, kwaskowate pomidorki koktajlowe i słodkiego ananasa. Całość rozgrzewa, syci, a także dostarcza mocy błonnika, beta-karotenu, magnezu oraz polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Curry z dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

519 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
89 g Węglowodany
418 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
1000 g
 dyni
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka przyprawy curry
4 g
15
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
200 g
 ananasa
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
120 g
 ciecierzycy konserwowej
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
garści kolendry
2 g

Do podania:

150 g
 ryżu basmati

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

519 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
89 g Węglowodany
418 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu.

2

Dynię obieramy i kroimy na pół, a następnie w kostkę. Najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odsączamy. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, ananasa w kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa, warto go wcześniej rozmrozić.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i dynię, smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidorki, ananasa, ciecierzycę oraz curry. Smażymy przez ok. 2-3 minuty i dodajemy mleczko kokosowe.

5

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości dyni. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą do smaku.

6

Gotowe curry podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.