Curry z dyni
Lubisz dania rodem z dalekich Indii? Postaw na curry z dyni, czyli przepis inspirowany kuchnią azjatycką w prawdziwie jesiennej wersji. Obok słodkiej, rozpływającej się w ustach dyni znajdziesz tu ryż, ciecierzycę, mleczko kokosowe i aromatyczne przyprawy. A do tego, na przełamanie smaku, kwaskowate pomidorki koktajlowe i słodkiego ananasa. Całość rozgrzewa, syci, a także dostarcza mocy błonnika, beta-karotenu, magnezu oraz polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1000 g
|
dyni
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
200 g
|
ananasa
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
Do podania: |
|
150 g
|
ryżu basmati
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu.
Dynię obieramy i kroimy na pół, a następnie w kostkę. Najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odsączamy. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, ananasa w kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa, warto go wcześniej rozmrozić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i dynię, smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidorki, ananasa, ciecierzycę oraz curry. Smażymy przez ok. 2-3 minuty i dodajemy mleczko kokosowe.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości dyni. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą do smaku.
Gotowe curry podajemy z ryżem.