
Curry z dynią
Lubisz dania rodem z dalekich Indii? Postaw na curry z dynią, czyli przepis inspirowany kuchnią azjatycką w prawdziwie jesiennej wersji. Obok słodkiej, rozpływającej się w ustach dyni znajdziesz tu ryż, ciecierzycę, mleczko kokosowe i aromatyczne przyprawy. A do tego, na przełamanie smaku, kwaskowate pomidorki koktajlowe i słodkiego ananasa. Całość rozgrzewa, syci, a także dostarcza mocy błonnika, beta-karotenu, magnezu oraz polifenoli. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1000 g
|
dyni
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
200 g
|
ananasa
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
Do podania: |
|
150 g
|
ryżu basmati
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu.
Dynię obieramy i kroimy na pół, a następnie w kostkę. Najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odsączamy. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, ananasa w kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa, warto go wcześniej rozmrozić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i dynię, smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidorki, ananasa, ciecierzycę oraz curry. Smażymy przez ok. 2-3 minuty i dodajemy mleczko kokosowe.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości dyni. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą do smaku.
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Pełne białka i błonnika curry z dynią
W Respo na redukcji jesz smacznie, sycąco i zdrowo. Możesz jeść też orientalnie, jeśli właśnie takie potrawy lubisz! Oto jedna z nich, czyli curry z dynią, które ma aż 16 gramów błonnika oraz 12 gramów białka. Do tego obezwładniający aromat dyni w wydaniu z równie pachnącymi przyprawami. Co jeszcze? Łatwe przygotowanie, czyli to, za co uwielbiają nas podopieczni. Samo przygotowanie to bowiem tylko 15 minut, a resztę zajmuje niewymagające Twojego zaangażowania gotowanie. Przepis idealny, prawda?
Curry z dyni idealne na weekendowy obiad
Curry z dynią to idealna propozycja na weekend, gdy mamy nieco więcej czasu na kuchenne eksperymenty. Bo choć ten przepis nie jest ani trudny, ani pracochłonny, to dla wielu osób czas przygotowania powyżej pół godziny stanowi pewną barierę. Właśnie dlatego jest to idealna propozycja na spokojniejszy dzień, gdy mamy więcej czasu na przygotowywanie posiłków i możemy czerpać większą przyjemność z gotowania. Koniecznie przetestuj to curry dyniowe - na pewno je pokochasz!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.