Curry z bakłażanem
Lubisz kuchnię indyjską? Postaw na curry z bakłażanem, czyli przepis na rozgrzewający, sycący obiad pełen składników odżywczych. Obok mięsistego, lekko orzechowego w smaku bakłażana w naszym curry znajdziesz jeszcze tofu, pomidory, soczewicę, słodkie mleczko kokosowe i oczywiście aromatyczne przyprawy. Kompozycja curry, kuminu, imbiru i kolendry sprawia, że curry smakuje nieziemsko – i stanowi prawdziwą bombę przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kolendry suszonej
0,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Bakłażana i tofu kroimy w kostkę. Soczewicę przepłukujemy na sitku.
Tofu podsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (połowa) na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy przez 1-2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy bakłażana, wsypujemy przyprawy i smażymy przez kilka minut do momentu, aż bakłażan zacznie mięknąć.
Do garnka dodajemy soczewicę, pomidory z puszki, bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut do całkowitego zmięknięcia soczewicy i bakłażana. W razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania, gdyby soczewica wchłonęła zbyt dużo płynu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego smaku. Dodajemy tofu i mieszamy.
Gotowe danie przekładamy do miski i posypujemy posiekana natką pietruszki. Curry podajemy z pieczywem.