Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Curry z bakłażanem

Curry z bakłażanem

Lubisz kuchnię indyjską? Postaw na curry z bakłażanem, czyli przepis na rozgrzewający, sycący obiad pełen składników odżywczych. Obok mięsistego, lekko orzechowego w smaku bakłażana w naszym curry znajdziesz jeszcze tofu, pomidory, soczewicę, słodkie mleczko kokosowe i oczywiście aromatyczne przyprawy. Kompozycja curry, kuminu, imbiru i kolendry sprawia, że curry smakuje nieziemsko – i stanowi prawdziwą bombę przeciwutleniaczy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Curry z bakłażanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

582 kcal Kalorie
31 g Białko
25 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
692 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bakłażana
200 g
100 g
 soczewicy czerwonej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżeczka przyprawy curry
4 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
0,5
łyżeczki kolendry suszonej
0,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

582 kcal Kalorie
31 g Białko
25 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
692 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Bakłażana i tofu kroimy w kostkę. Soczewicę przepłukujemy na sitku.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy przez 1-2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy bakłażana, wsypujemy przyprawy i smażymy przez kilka minut do momentu, aż bakłażan zacznie mięknąć.

3

Do garnka dodajemy soczewicę, pomidory z puszki, bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut do całkowitego zmięknięcia soczewicy i bakłażana. W razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania, gdyby soczewica wchłonęła zbyt dużo płynu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego smaku.

4

Gotowe danie przekładamy do miski i posypujemy posiekana natką pietruszki. Curry podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.