Naleśniki przepis na ciasto

Naleśniki przepis na ciasto

Dobry przepis na naleśniki przyda się każdemu, komu zależy na nieskomplikowanych daniach, które można przygotować w wielu wariantach. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Kluczową rolę odgrywa ciasto na naleśniki. Cienkie i elastyczne rozpływa się w ustach. Wykonasz je z kilku łatwo dostępnych składników. Jeżeli masz ochotę na naleśniki przepis na ciasto z Respo możesz wykorzystać do przygotowania dowolnego posiłku. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa lub obiadowa i przekąska do pracy albo szkoły. Warto o nich również pamiętać, planując piknik lub wycieczkę.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 730 ocen)
Naleśniki przepis na ciasto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

127 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
0,8
szklanki mleka
200 g
0,5
szklanki wody
125 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

127 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wyjmij z lodówki jaja i mleko — składniki na ciasto naleśnikowe.

2

Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę pszenną pełnoziarnistą. Wbij jajko, wlej mleko oraz wodę. Dodaj dwie łyżeczki oleju rzepakowego. Jeżeli chcesz uzyskać elastyczne ciasto na naleśniki, przepis realizuj krok po kroku.

3

Ten prosty przepis na naleśniki wymaga teraz, aby zmiksować na gładką masę składniki znajdujące się w misce. Idealną konsystencję uzyskasz, gdy gotowe ciasto odstawisz na 30 minut, ale nie jest to konieczne. Jeżeli się spieszysz, możesz smażyć od razu.

4

Zanim zaczniesz smażyć pierwszy naleśnik, dobrze rozgrzej patelnię. Nie ustawiaj palnika na największej mocy – wystarczy średnia, aby ciepło rozeszło się równomiernie po całej powierzchni patelni.

5

Zmiksowane składniki na naleśniki zamieszaj i małą chochlą rozlej ciasto na patelni. Poruszaj nią, aby ciasto pokryło równomiernie całą powierzchnię. Prawidłowo wykonany przepis na ciasto na naleśniki zakłada, że usmażone placki powinny być cienkie. Dlatego zwróć uwagę, aby nie nalewać ciasta za dużo.

6

Naleśniki smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Skorzystaj ze specjalnej łopatki do przewracania naleśników. Nasz przepis na ciasto naleśnikowe pozwala na zrobienie ok. 6 sztuk na patelni o średnicy 24 cm. Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta). Jeśli potrzebujesz użyć mniejszej ilości naleśników w przepisie, resztę możesz przechować na następny dzień lub zamrozić.

7

To już prawie cały przepis na naleśniki. Teraz do naleśników dodaj farsz, który lubisz najbardziej i delektuj się ich smakiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.