
Naleśniki przepis na ciasto
Dobry przepis na naleśniki przyda się każdemu, komu zależy na nieskomplikowanych daniach, które można przygotować w wielu wariantach. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Kluczową rolę odgrywa ciasto na naleśniki. Cienkie i elastyczne rozpływa się w ustach. Wykonasz je z kilku łatwo dostępnych składników. Jeżeli masz ochotę na naleśniki przepis na ciasto z Respo możesz wykorzystać do przygotowania dowolnego posiłku. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa lub obiadowa i przekąska do pracy albo szkoły. Warto o nich również pamiętać, planując piknik lub wycieczkę.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, wodę i olej. Dokładnie mieszamy (ciasto jest nieco gęstsze niż ciasto z klasyczną mąką).
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (możemy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki są odrobinę grubsze niż klasyczne. Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta).
Smażymy na niewielkiej mocy palnika do ścięcia smażonej strony. Przy użyciu płaskiej łopatki obracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia.