Ciasto czekoladowo bananowe

Ciasto czekoladowo bananowe

Banan i czekolada to jedno z najpyszniejszych deserowych połączeń. Bo czy coś lepszego niż kremowy, słodki banan przełamany wyrazistym, lekko gorzkim smakiem deserowej czekolady? Jeśli już na samą myśl o takim duecie cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto czekoladowo bananowe! To idealny wybór na co dzień, i od święta, a do tego dobry kompromis dla osób będących na diecie. Zamiast cukru zawiera bowiem bezkaloryczny erytrol, dzięki czemu za słodki smak nie musisz płacić nadmiarowymi kaloriami. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,18/5
(z 49 ocen)
Ciasto czekoladowo bananowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

365 kcal Kalorie
8 g Białko
18 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
183 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6,5
łyżki mąki pszennej
78 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
0,6
sztuki czekolady gorzkiej
60 g
1
sztuka jajka
56 g
16
łyżeczek erytrolu
80 g
0,3
szklanki mleka
65 g
1,5
sztuki banana
180 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

365 kcal Kalorie
8 g Białko
18 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
183 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, tryb góra-dół.

2

Banana rozgniatamy widelcem na papkę, możemy to zrobić za pomocą blendera. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

3

W rondelku umieszczamy banana, czekoladę, mleko i olej. Podgrzewamy do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia czekolady. Masę pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Masa powinna być letnia, uważamy, aby czekolada nie zastygła i mieszamy całość co jakiś czas podczas studzenia.

4

Jajko ubijamy z erytrolem oraz ekstraktem waniliowym, gdy erytrol dobrze połączy się z jajkiem, zmniejszamy obroty i dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

5

Za pomocą szpatułki mieszamy masę z mąką i proszkiem do pieczenia.

6

Brzegi małej keksówki możemy delikatnie posmarować olejem. Następnie wlewamy gotowe ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 45-55 minut.

7

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku. Kroimy dopiero po przestygnięciu. Ciasto może opadać i być wilgotne w środku, konsystencja jest zbliżona do brownie.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.