Chrupiące grzanki z krewetkami

Chrupiące grzanki z krewetkami

Krewetki to zdecydowani zwycięzcy rankingu ulubionych owoców morza Polaków (nie licząc ryb). I nic dziwnego – ich delikatny, ale charakterystyczny smak trudno pomylić z czymś innym. To jednak nie koniec zalet tych niepozornych skorupiaków – bo krewetki są świetnym źródłem białka, cynku, miedzi i wapnia. A jeśli masz ochotę wkomponować krewetki w posiłek inny niż obiad, nasze chrupiące grzanki z krewetkami polecają się na śniadanie lub kolację. Ten prosty przepis to prawdziwa eksplozja smaku – koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Chrupiące grzanki z krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
31 g Białko
15 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
1006 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,24 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
120 g
 krewetek

Marynata do krewetek:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
31 g Białko
15 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
1006 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

2

Kromki pieczywa nasączamy oliwą i podpiekamy przez ok. 5-7 minut.

3

Przygotowujemy twarożek: widelcem rozgniatamy ser twarogowy i mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, czosnkiem, solą i pieprzem.

4

Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, miód i czosnek.

5

Krewetki marynujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut.

6

Na chrupiące pieczywo układamy twarożek i krewetki.

7

Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.