Chrupiące grzanki z krewetkami
Krewetki to zdecydowani zwycięzcy rankingu ulubionych owoców morza Polaków (nie licząc ryb). I nic dziwnego – ich delikatny, ale charakterystyczny smak trudno pomylić z czymś innym. To jednak nie koniec zalet tych niepozornych skorupiaków – bo krewetki są świetnym źródłem białka, cynku, miedzi i wapnia. A jeśli masz ochotę wkomponować krewetki w posiłek inny niż obiad, nasze chrupiące grzanki z krewetkami polecają się na śniadanie lub kolację. Ten prosty przepis to prawdziwa eksplozja smaku – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,24 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
120 g
|
krewetek
|
Marynata do krewetek: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Kromki pieczywa nasączamy oliwą i podpiekamy przez ok. 5-7 minut.
Przygotowujemy twarożek: widelcem rozgniatamy ser twarogowy i mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, miód i czosnek.
Krewetki marynujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut.
Na chrupiące pieczywo układamy twarożek i krewetki.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.