Chłodnik ze szpinaku
Kolor zielony? To moc witamin, orzeźwienia i symbol soczystej pełni lata. A najlepszym dowodem na prawdziwość tego stwierdzenia jest nasz przepis na chłodnik ze szpinaku. Czyli innymi słowy: klasyczna zupa podana w zupełnie nowej, kreatywnej wersji. Do jej przygotowania potrzebne Ci będę świeże liście szpinaku, oliwa i jogurt grecki – czyli cudowna mieszanka pełna witaminy C, folianów, beta-karotenu, wapnia i żelaza. Chłodnik ze szpinaku warto podać w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka – dzięki temu zupa zyska dużo lepsze właściwości sycące. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
szpinaku
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
4
|
sztuki jaja kurzego
224 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania wody). Po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut od momentu zagotowania wody.
W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez ok. 2 minuty do zmniejszenia objętości szpinaku. Po tym czasie odstawiamy bulion do ostygnięcia.
Gdy bulion będzie już chłodny, dodajemy jogurt grecki oraz oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem wedle uznania. Całość blendujemy na gładką masę.
Chłodnik podajemy z ziemniakami i jajkiem.