Chłodnik z pomidorów
Jak chłodnik to tylko z botwinki? Niekoniecznie! Nasz przepis na chłodnik z pomidorów, wzorowany na klasycznej, hiszpańskiej zupie gazpacho, to idealna propozycja na gorące, letnie dni. Możesz go podać zarówno w misce, jak i w szklance, jest to więc świetne rozwiązanie, jeżeli nie masz czasu na długie siedzenie przy stole.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12,5
|
sztuki mocno dojrzałych pomidorów
2000 g
|
3
|
sztuki ogórków
450 g
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
12 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki kostek lodu
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pomidory obieramy i blendujemy na jednolitą masę z bazylią i czosnkiem.
Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz sos sojowy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy kostki lodu i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Awokado, cebulę, paprykę, ogórki oraz papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Chłodnik podajemy z posiekanymi warzywami, możemy je także od razu dodać do zupy.