Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Jak chłodnik to tylko z botwinki? Niekoniecznie! Nasz przepis na chłodnik z pomidorów, wzorowany na klasycznej, hiszpańskiej zupie gazpacho, to idealna propozycja na gorące, letnie dni. Możesz go podać zarówno w misce, jak i w szklance, jest to więc świetne rozwiązanie, jeżeli nie masz czasu na długie siedzenie przy stole.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
Chłodnik z pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

389 kcal Kalorie
12 g Białko
17 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
213 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
12,5
sztuki mocno dojrzałych pomidorów
2000 g
3
sztuki ogórków
450 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
sztuki awokado
280 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
sztuka cytryny
80 g
1
garść bazylii
3 g
2
łyżki octu balsamicznego
12 g
0,5
łyżki sosu sojowego
5 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki kostek lodu
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

389 kcal Kalorie
12 g Białko
17 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
213 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Pomidory obieramy i blendujemy na jednolitą masę z bazylią i czosnkiem.

2

Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz sos sojowy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy kostki lodu i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

3

Awokado, cebulę, paprykę, ogórki oraz papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.

4

Chłodnik podajemy z posiekanymi warzywami, możemy je także od razu dodać do zupy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.