Chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem to jedna z najbardziej tradycyjnych zup kuchni polskiej i litewskiej. My uwielbiamy kulinarną klasykę — w naszym przepis na chłodnik znajdziesz standardowe składniki takie jak jajko na twardo, burak i kefir. A wiesz, co jest w tym wszystkim najlepsze? Przygotowanie tej pysznej zupy zajmie Ci tylko 15 minut!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
|
1,6
|
szklanki kefiru
400 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo (ok 8 min).
W naczyniu łączymy jogurt, kefir i sok z cytryny.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy ugotowanego buraka, rzodkiewki i ogórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Koperek i szczypiorek drobno kroimy.
Do jogurtu dodajemy warzywa i zioła, przyprawiamy solą i pieprzem.
Chłodnik podajemy z jajkami. Smacznego!