Chłodnik z jajkiem

Chłodnik z jajkiem

Chłodnik z jajkiem to jedna z najbardziej tradycyjnych zup kuchni polskiej i litewskiej. My uwielbiamy kulinarną klasykę — w naszym przepis na chłodnik znajdziesz standardowe składniki takie jak jajko na twardo, burak i kefir. A wiesz, co jest w tym wszystkim najlepsze? Przygotowanie tej pysznej zupy zajmie Ci tylko 15 minut!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,58/5
(z 50 ocen)
Chłodnik z jajkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

351 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
369 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajka
112 g
1
sztuka buraka
100 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
1,6
szklanki kefiru
400 g
1
ząbek czosnku
6 g
5
łyżeczek koperku
20 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
4
sztuki rzodkiewki
60 g
4
łyżki soku z cytryny
24 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

351 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
369 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jajka gotujemy na twardo (ok 8 min).

2

W naczyniu łączymy jogurt, kefir i sok z cytryny.

3

Na tarce o dużych oczkach ścieramy ugotowanego buraka, rzodkiewki i ogórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.

4

Koperek i szczypiorek drobno kroimy.

5

Do jogurtu dodajemy warzywa i zioła, przyprawiamy solą i pieprzem.

6

Chłodnik podajemy z jajkami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.