Chleb orkiszowy na drożdżach
Świeży, pachnący chleb własnego wypieku? To kwintesencja domowego zacisza zamknięta w prostym przepisie z jedynie 6 składników. Obok pełnoziarnistej mąki orkiszowej potrzebne Ci będą jeszcze sól, drożdże i woda, a także oliwa i miód, które nadają chlebowi niepowtarzalnego smaku. Takie domowe pieczywo stanowi świetnie źródło witamin z grupy B, cynku i magnezu. Z czym je podać? Wybór należy do Ciebie – idealnie sprawdzą się np. pasty własnego wyrobu, twaróg, ser żółty czy hummus – i moc warzyw. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g
|
32
|
szczypty soli
8 g
|
3,5 g
|
drożdży suszonych
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1,2
|
szklanki wody
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy mokre składniki: oliwę, miód i wodę.
Mieszamy mikserem ok 7 – 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów. Ciasto możemy mieszać ręcznie, ale czas może być dłuższy.
Foremkę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą, obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto i wyrastamy do podwojenia objętości ok 1 – 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wierzch chleba spryskujemy wodą, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 – 50 minut, aż chleb będzie złocisty. Studzimy na kratce.