Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

Świeży, pachnący chleb własnego wypieku? To kwintesencja domowego zacisza zamknięta w prostym przepisie z jedynie 6 składników. Obok pełnoziarnistej mąki orkiszowej potrzebne Ci będą jeszcze sól, drożdże i woda, a także oliwa i miód, które nadają chlebowi niepowtarzalnego smaku. Takie domowe pieczywo stanowi świetnie źródło witamin z grupy B, cynku i magnezu. Z czym je podać? Wybór należy do Ciebie – idealnie sprawdzą się np. pasty własnego wyrobu, twaróg, ser żółty czy hummus – i moc warzyw. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,89/5
(z 37 ocen)
Chleb orkiszowy na drożdżach
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

1504 kcal Kalorie
57 g Białko
20 g Tłuszcze
262 g Węglowodany
3128 mg Sód
28 g Błonnik

Składniki
40
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g
32
szczypty soli
8 g
3,5 g
 drożdży suszonych
2
łyżeczki oliwy
10 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
1,2
szklanki wody
300 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

1504 kcal Kalorie
57 g Białko
20 g Tłuszcze
262 g Węglowodany
3128 mg Sód
28 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mąkę, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy mokre składniki: oliwę, miód i wodę.

2

Mieszamy mikserem ok 7 – 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów. Ciasto możemy mieszać ręcznie, ale czas może być dłuższy.

3

Foremkę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą, obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto i wyrastamy do podwojenia objętości ok 1 – 1,5 godziny.

4

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

5

Wierzch chleba spryskujemy wodą, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 – 50 minut, aż chleb będzie złocisty. Studzimy na kratce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.