Chili con carne z czerwonej fasoli i wołowiny
Masz ochotę na kuchnię meksykańską? Postaw na nasz przepis – chili con carne z czerwonej fasoli i wołowiny. Nie dość, że taki obiad świetnie rozgrzewa i syci to jeszcze dostarcza mocy składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu 30 g białka w porcji, mnóstwo błonnika, a także żelazo, magnez, wapń czy likopen. Koniecznie wypróbuj i wyrusz w kulinarną podróż do Ameryki Środkowej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
400 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
240 g
|
fasoli czerwonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,8
|
łyżeczki kuminu
4 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, podsmażamy, cały czas mieszając.
Do obsmażonego mięsa dodajemy przyprawy (sól, pieprz, kumin, oregano i paprykę). Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy pomidory, fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika. Gotujemy przez 15-20 minut (jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dodajemy wody). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Podajemy z ryżem.