Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk

Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk

Chilli co carne to popularna potrawa prosto z kuchni meksykańskiej. Nasz przepis z indykiem i ryżem jest pełen wyrazistych przypraw i kakao! Spróbuj!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,19/5
(z 36 ocen)
Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

600 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
648 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
240 g
 fasoli czarnej konserwowej
200 g
 mięsa mielonego z indyka
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
łyżeczka kolendry
1 g
0,5
łyżki kakao
5 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
200 g
 ryżu basmati
2
szklanki wody
500 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

600 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
648 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Egzotyczne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane w wykonaniu. Przygotowanie chilli con carne zacznij od wyjęcia garnka, wlania wody i włożenia do niej ryżu. Gotuj go zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

2

Paprykę czerwoną, papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek umyj w zimnej wodzie. Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Pokrój ją w paski, a chilli posiekaj. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Cebulę pokrój w pióra. Czosnek posiekaj. Już na wstępie widać, że przepis na chilli con carne jest dla osób, które lubią intensywne smaki.

3

W chilli con carne przepis wymaga, aby przygotowane warzywa udusić. W tym celu weź rondel i wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i wrzuć warzywa. Duś warzywa pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż zmiękną. Użyj mocy palnika trochę mniejszej niż średnia.

4

Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich mielone mięso z indyka. Duś wszystko razem i mieszaj cały czas. To wstęp do tego, aby chili con carne z ryżem dobrze wyszło.

5

Teraz otwórz puszkę pomidorów i dodaj je do mięsa z warzywami. Wlej trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Mięso powinno stać się bardzo miękkie.

6

Czas na dodanie do chili con carne z indyka porcji białka roślinnego. Dlatego otwórz fasolę i odcedź ją. To samo zrób z kukurydzą. Dalej gotuj wszystko razem przez chwilę.

7

O wyjątkowości naszego chilli con carne z ryżem decyduje mieszanka przypraw. Posól potrawę, a następnie dopraw pieprzem i kuminem. Unikalnym składnikiem jest kakao. Dodaj je teraz. Świeżą kolendrę posiekaj i wsyp łyżeczkę. Wszystko wymieszaj, aby smaki rozprowadziły się równomiernie po całej potrawie. Podgrzewaj jeszcze maksymalnie przez 10 minut.

8

Pozostaje już tylko podać chili con carne fit z ugotowanym ryżem. Przenieś się do świata niezapomnianych doznań kulinarnych – tym razem w rejony Meksyku!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.