Chilli sin carne z ryżem

Chilli sin carne z ryżem

Czy wiesz, że słowa “sin carne” oznaczają po hiszpańsku “bez mięsa” i są przeciwieństwem wyrażenia “con carne”, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza danie zawierające dodatek tego właśnie składnika? Nasz przepis na chili sin carne udowadnia, że idealny smak meksykańskiej kuchni można uzyskać również w wersji wegetariańskiej – jako źródło białka wystarczy wykorzystać czerwoną fasolę, całość doprawiając pochodzącymi z Ameryki Środkowej przyprawami, takimi jak kakao, kumin, czy wędzona papryka. Jeśli masz ochotę na urozmaicenie swojego jadłospisu daniami pochodzącymi z gorącego, pełnego egzotycznych smaków Meksyku, koniecznie wypróbuj poniższy przepis!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,38/5
(z 13 ocen)
Chilli sin carne z ryżem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

450 kcal Kalorie
15 g Białko
6 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
521 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
2
łodygi selera naciowego
90 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
480 g
 fasoli czerwonej konserwowej
200 g
 ryżu basmati
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżki kakao
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

450 kcal Kalorie
15 g Białko
6 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
521 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni.

3

Marchewkę, paprykę i seler naciowy kroimy. Podsmażamy przez 4 minuty.

4

Dodajemy pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę, posypujemy przyprawami i kakao, przykrywamy. Dusimy przez 8 minut.

5

Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?