
Chili sin carne
Czy wiesz, że słowa “sin carne” oznaczają po hiszpańsku “bez mięsa” i są przeciwieństwem wyrażenia “con carne”, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza danie zawierające dodatek tego właśnie składnika? Nasz przepis na chili sin carne udowadnia, że idealny smak meksykańskiej kuchni można uzyskać również w wersji wegetariańskiej – jako źródło białka wystarczy wykorzystać czerwoną fasolę, całość doprawiając pochodzącymi z Ameryki Środkowej przyprawami, takimi jak kakao, kumin, czy wędzona papryka. Jeśli masz ochotę na urozmaicenie swojego jadłospisu daniami pochodzącymi z gorącego, pełnego egzotycznych smaków Meksyku, koniecznie wypróbuj poniższy przepis!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju przez 2 minuty
Dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę i seler naciowy. Podsmażamy przez 4 minuty
Dodajemy pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę, posypujemy przyprawami i kakao, przykrywamy. Dusimy przez 8 minut
Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
