Burgery z indyka
Czy idealny burger musi opierać się na tzw. “mięsie czerwonym” (wołowym lub wieprzowym)? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: nie! Korzystając z poniższego przepisu na burgery z indyka, przygotujesz pyszny obiad, w którym klasyczny smak mięsa łączy się z ostrymi przyprawami i kremowym awokado. Koniecznie wypróbuj, a z pewnością pokochasz ten oryginalny smak!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
4
|
plastry imbiru
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
350 g
|
białej kapusty
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
łyżka ostrego sosu chilli
10 g
|
1
|
łyżka octu
6 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
5
|
łyżek soku z limonki
30 g
|
3
|
sztuki bułek grahamek
210 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z indyka przekładamy do miski. Siekamy imbir, czosnek, chilli.
Do mięsa dodajemy imbir, czosnek, chilli, sól, pieprz i sos sojowy. Mieszamy i formujemy burgery.
Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
Kapustę oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ostry sos, ocet, posiekaną pietruszkę, miód, sól i pieprz.
Awokado obieramy i miażdżymy na pastę widelcem, dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.
Na przekrojonej bułce układamy: pastę z awokado, burgera, sałatkę. Przykrywamy drugą połową bułki. Smacznego!