Budyń ryżowy
Uwielbiasz desery? To świetnie. Mam dla ciebie wspaniały przepis na delikatny kremowy budyń ryżowy, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy go na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców i orzechów. Można pokusić się za każdym razem o inne dodatki.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
322
kcal
Kalorie
5
g
Białko
8
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
52
mg
Sód
3
g
Błonnik
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
50 g
|
borówek
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
322
kcal
Kalorie
5
g
Białko
8
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
52
mg
Sód
3
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ryż gotujemy, aż będzie lekko „ rozgotowany”.
2
Przekładamy do miseczki, dodajemy mleko, erytrol i blendujemy na gładki mus.
3
Do budyniu dodajemy ulubione dodatki.
4
Opcjonalnie zamiast ryżu możemy użyć ugotowane płatki ryżowe. Smacznego!