
Budyń ryżowy
Uwielbiasz desery? To świetnie. Mam dla ciebie wspaniały przepis na delikatny kremowy budyń ryżowy, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy go na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców i orzechów. Można pokusić się za każdym razem o inne dodatki.

Kategorie










Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
50 g
|
borówek
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy mleko. Całość zagotowujemy.
Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ryż będzie bardzo miękki (delikatnie go przegotowujemy).
W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą podczas gotowania, jeśli ryż wchłonie zbyt dużo płynu. W przypadku zbyt płynnej konsystencji zwiększamy moc palnika, odkrywamy pokrywę i całość gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany ryż pozostawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Ugotowany ryż przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki budyń. Opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania. Jeśli na tym etapie budyń jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę letniej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Gotowy budyń przekładamy do miseczki i dodajemy borówki oraz orzechy włoskie. W przypadku użycia mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić.