Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Czy egzotyczną “miskę obfitości” da się połączyć z typowo polskimi smakami? Z nami, odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak, a przepis na Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą jest na to dowodem! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa łączy w sobie typowe, polskie warzywa zielone – szpinak i brokuły, ze słodkawymi batatami oraz pełną białka ciecierzycą. Tak przygotowane danie to idealny kandydat na obiad, kolację, a także posiłek zabrany do pracy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
batata
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
200 g
|
szpinaku
|
250 g
|
brokuła
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu.
Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, odsączamy ciecierzycę, bataty myjemy i kroimy w kostkę.
Warzywa układamy na blaszce, polewamy oliwą (połowa) i posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut.
Różyczki brokuła gotujemy na parze przez 8 minut.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przez minutę podsmażamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem.
W miseczce łączymy masło orzechowe, miód i trzy łyżki gorącej wody, mieszamy.
Do miski wkładamy ryż i warzywa, całość polewamy sosem.