Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym

Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym

Obiad pełen superfoods? Postaw na nasz przepis na Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym! To w 100% roślinne danie zawiera bogaty w białko tempeh, ryż, a także warzywa – czerwoną kapustę, ogórka i marchewkę. Całość dopełnia dressing na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i sosu sojowego. A wartości odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc błonnika, witaminy C, polifenoli czy beta-karotenu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

636 kcal Kalorie
32 g Białko
27 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
4737 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
porcja tempehu
100 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos orzechowy:

2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
0,1
szklanki wody
30 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g

Dodatki:

40 g
 ryżu basmati
50 g
 kapusty czerwonej
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
1
sztuka marchewki
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

636 kcal Kalorie
32 g Białko
27 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
4737 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kroimy tempeh na plastry lub kostki. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i pieprz. Tempeh polewamy marynatą i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.

3

Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo. Następnie smażymy tempeh przez 2–3 minuty z każdej strony, aż stanie się złocisty.

4

Ogórka kroimy w plasterki, kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski, a marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki.

5

W miseczce mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i paprykę ostrą. Dodajemy po jednej łyżce wody, mieszając, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy więcej wody.

6

W głębokim talerzu lub misce układamy ryż, warzywa oraz tempeh. Całość polewamy sosem orzechowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.