Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym
Obiad pełen superfoods? Postaw na nasz przepis na Buddha bowl z tempehem, warzywami i sosem orzechowym! To w 100% roślinne danie zawiera bogaty w białko tempeh, ryż, a także warzywa – czerwoną kapustę, ogórka i marchewkę. Całość dopełnia dressing na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i sosu sojowego. A wartości odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc błonnika, witaminy C, polifenoli czy beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja tempehu
100 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos orzechowy: |
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
Dodatki: |
|
40 g
|
ryżu basmati
|
50 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kroimy tempeh na plastry lub kostki. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i pieprz. Tempeh polewamy marynatą i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo. Następnie smażymy tempeh przez 2–3 minuty z każdej strony, aż stanie się złocisty.
Ogórka kroimy w plasterki, kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski, a marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki.
W miseczce mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i paprykę ostrą. Dodajemy po jednej łyżce wody, mieszając, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy więcej wody.
W głębokim talerzu lub misce układamy ryż, warzywa oraz tempeh. Całość polewamy sosem orzechowym.