
Buddha bowl
Buddha bowl, czyli danie zwane również “miską obfitości” to idealna potrawa dla tych, którzy marzą o łatwym i szybkim posiłku zawierającym moc witamin i składników mineralnych. W oryginalnej wersji, potrawa ta składa się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z naukami religii buddyjskiej. W naszej wersji, Buddha bowl to połączenie słodkich batatów, kremowego awokado oraz wysokobiałkowego tofu, a wszystko to podane z mieszanką przypraw i ryżem. Koniecznie spróbuj, a pokochasz ten oryginalny smak i prostotę wykonania!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki z 2 łyżkami sosu sojowego i olejem sezamowym.
Bataty kroimy w kostkę, polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką, wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Paprykę kroimy w paski, obieramy awokado i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnie i układamy na niej kostki tofu, smażymy, aż się zarumieni, odkładamy na bok.
W miseczce mieszamy masło orzechowe, łyżkę sosu sojowego i łyżkę mleczka kokosowego.
Na dno miski wsypujemy ryż i dookoła nasze składniki: awokado, paprykę, tofu, upieczone bataty, kiełki, sałatę i polewamy sosem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
