Buddha bowl

Buddha bowl, czyli danie zwane również “miską obfitości” to idealna potrawa dla tych, którzy marzą o łatwym i szybkim posiłku zawierającym moc witamin i składników mineralnych. W oryginalnej wersji, potrawa ta składa się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z naukami religii buddyjskiej. W naszej wersji, Buddha bowl to połączenie słodkich batatów, kremowego awokado oraz wysokobiałkowego tofu, a wszystko to podane z mieszanką przypraw i ryżem. Koniecznie spróbuj, a pokochasz ten oryginalny smak i prostotę wykonania! 

 

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 15 ocen)
Buddha bowl
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

379 kcal Kalorie
13 g Białko
20 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
738 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
0,5
porcji ryżu białego
50 g
1,7
opakowania tofu
300 g
2
sztuki awokado
280 g
1,5
sztuki batatów
300 g
4
garści mieszanych sałat
100 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
4,5
łyżki sosu sojowego
45 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1,7
łyżeczki oleju sezamowego
5 g
1
łyżeczka masła orzechowego z nerkowców
10 g
0,1
opakowania mleczka kokosowego
20 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
2
szczypty soli i pieprzu
0,5 g
1,3
łyżki kiełków brokuła
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

379 kcal Kalorie
13 g Białko
20 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
738 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki z 2 łyżkami sosu sojowego i olejem sezamowym.

4

Bataty kroimy w kostkę, polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką, wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

5

Paprykę kroimy w paski, obieramy awokado i kroimy w kostkę.

6

Rozgrzewamy patelnie i układamy na niej kostki tofu, smażymy, aż się zarumieni, odkładamy na bok.

7

W miseczce mieszamy masło orzechowe, łyżkę sosu sojowego i łyżkę mleczka kokosowego.

8

Na dno miski wsypujemy ryż i dookoła nasze składniki: awokado, paprykę, tofu, upieczone bataty, kiełki, sałatę i polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?