
Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Czy egzotyczną “miskę obfitości” da się połączyć z typowo polskimi smakami? Z nami, odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak, a przepis na Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą jest na to dowodem! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa łączy w sobie typowe, polskie warzywa zielone – szpinak i brokuły, ze słodkawymi batatami oraz pełną białka ciecierzycą. Tak przygotowane danie to idealny kandydat na obiad, kolację, a także posiłek zabrany do pracy.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu
Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, odsączamy ciecierzycę, myjemy bataty i kroimy je w kostkę
Na blaszkę wykładamy cebulę, ciecierzycę i bataty, polewamy dwiema łyżeczkami oliwy i posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut
Różyczki brokuła gotujemy na parze przez 8 minut
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przez minutę podsmażamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem
W miseczce łączymy masło orzechowe, miód i trzy łyżki gorącej wody, mieszamy
Do miski wkładamy ryż i warzywa, całość polewamy sosem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
