Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Czy egzotyczną “miskę obfitości” da się połączyć z typowo polskimi smakami? Z nami, odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak, a przepis na Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą jest na to dowodem! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa łączy w sobie typowe, polskie warzywa zielone – szpinak i brokuły, ze słodkawymi batatami oraz pełną białka ciecierzycą. Tak przygotowane danie to idealny kandydat na obiad, kolację, a także posiłek zabrany do pracy.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,64/5
(z 28 ocen)
Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
14 g Białko
13 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
820 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu basmati
200 g
 batata
240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
sztuki cebuli
160 g
3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
1
łyżeczka miodu
12 g
200 g
 szpinaku
250 g
 brokuła
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
14 g Białko
13 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
820 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu.

3

Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, odsączamy ciecierzycę, bataty myjemy i kroimy w kostkę.

4

Warzywa układamy na blaszce, polewamy oliwą (połowa) i posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut.

5

Różyczki brokuła gotujemy na parze przez 8 minut.

6

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przez minutę podsmażamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem.

7

W miseczce łączymy masło orzechowe, miód i trzy łyżki gorącej wody, mieszamy.

8

Do miski wkładamy ryż i warzywa, całość polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.