Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

15 min
45 min
Poziom trudności: Łatwy
Oceń
4,52/5
(z 21 ocen)
Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

387,2 kcal Kalorie
13,1 g Białko
12,3 g Tłuszcze
60,1 g Węglowodany
803,1 mg Sód
10,9 g Błonnik

Składniki
0,5
porcji ryżu basmati
50 g
1
sztuka batata
200 g
0,8
opakowania ciecierzycy konserwowej
180 g
2
sztuki cebuli
220 g
3
łyżeczki masła orzechowego z migdałów
30 g
1
łyżeczka miodu
12 g
8
garści szpinaku
200 g
0,1
sztuki brokuła
25 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta czosnku granulowanego
1 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

387,2 kcal Kalorie
13,1 g Białko
12,3 g Tłuszcze
60,1 g Węglowodany
803,1 mg Sód
10,9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu

2

Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, odsączamy ciecierzycę, myjemy bataty i kroimy je w kostkę

3

Na blaszkę wykładamy cebulę, ciecierzycę i bataty, polewamy dwiema łyżeczkami oliwy i posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut

4

Różyczki brokuła gotujemy na parze przez 8 minut

5

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przez minutę podsmażamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem

6

W miseczce łączymy masło orzechowe, miód i trzy łyżki gorącej wody, mieszamy

7

Do miski wkładamy ryż i warzywa, całość polewamy sosem

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?