Buddha bowl z wędzonym tofu
Miska buddy zdecydowanie zawojowała niejedną kuchnię w ostatnich latach. Nic dziwnego, liczba pomysłów na łączenie różnorodnych dodatków jest właściwie nieskończona. Od nas tym razem propozycja na Buddha bowl z wędzonym tofu oraz ananasem, komosą ryżową i soczystymi, świeżymi warzywami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
100 g
|
komosy ryżowej
|
250 g
|
świeżego ananasa
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki białej rzodkwi
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
5 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę ryżową gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Ananasa kroimy w kostkę, białą rzodkiew w cienkie plasterki, ogórka w kostkę, marchew ścieramy na tarce.
Sos przygotowujemy z majonezu wegańskiego, prażonego sezamu i pasty miso. Całość miksujemy i dodajemy mleko roślinne, aby sos miał rzadką konsystencje.
Tofu kroimy w kostkę.
W misce układamy komosę, ananasa, rzodkiew, ogórka, marchew, pokrojone tofu. Całość polewamy sosem.
Smacznego!