Buchty z sosem jogurtowo truskawkowym
Buchty, pampuchy, kluski na parze…nazw mają wiele, ale jedno jest pewne: pysznie smakują, zwłaszcza na słodko. Jeśli masz więc ochotę na cudownie lekkie śniadanie lub kolację, która na chwilę przeniesie Cię do czasów dzieciństwa, nasze buchty z sosem jogurtowo truskawkowym już czekają. Ich sekretem jest kremowy sos na bazie musu truskawkowego i jogurtu skyr – pełen wapnia, białka i witaminy C. Całość znika w talerzu w okamgnieniu. I nie ma się co dziwić, bo smak i konsystencja idealnie współgrają, tworząc małe arcydzieło.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki klusek na parze
134 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
200 g
|
truskawek
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące truskawki przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mus możemy dosłodzić erytrolem według własnego smaku.
Kluski przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na gorących kluskach rozprowadzamy masło, tak by się rozpuściło.
Jogurt mieszamy z przestudzonym musem truskawkowym i polewamy kluski.