Buchty z sosem jogurtowo truskawkowym

Buchty z sosem jogurtowo truskawkowym

Buchty, pampuchy, kluski na parze…nazw mają wiele, ale jedno jest pewne: pysznie smakują, zwłaszcza na słodko. Jeśli masz więc ochotę na cudownie lekkie śniadanie lub kolację, która na chwilę przeniesie Cię do czasów dzieciństwa, nasze buchty z sosem jogurtowo truskawkowym już czekają. Ich sekretem jest kremowy sos na bazie musu truskawkowego i jogurtu skyr – pełen wapnia, białka i witaminy C. Całość znika w talerzu w okamgnieniu. I nie ma się co dziwić, bo smak i konsystencja idealnie współgrają, tworząc małe arcydzieło.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 8 ocen)
Buchty z sosem jogurtowo truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

581 kcal Kalorie
29 g Białko
14 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
488 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
2
sztuki klusek na parze
134 g
2
łyżeczki masła
10 g
200 g
 truskawek
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

581 kcal Kalorie
29 g Białko
14 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
488 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Truskawki i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące truskawki przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mus możemy dosłodzić erytrolem według własnego smaku.

2

Kluski przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na gorących kluskach rozprowadzamy masło, tak by się rozpuściło.

3

Jogurt mieszamy z przestudzonym musem truskawkowym i polewamy kluski.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.