Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano
Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano – czy istnieje bardziej charakterystyczna, włoska przekąska? To chrupiące danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja, dostarczając jednocześnie mocy składników odżywczych, dzięki dodatkowi warzyw i ziół.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bagietki
110 g
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
2,5
|
łyżki sera grana padano
25 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pomidory myjemy, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.
Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy posiekaną bazylię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, octem i oliwą z oliwek.
Bagietkę kroimy na kromki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut, aż będą chrupkie.
Na grzanki nakładamy pomidory z cebulką i czosnkiem, posypujemy startym serem grana padano.