Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano

Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano

Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano – czy istnieje bardziej charakterystyczna, włoska przekąska? To chrupiące danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja, dostarczając jednocześnie mocy składników odżywczych, dzięki dodatkowi warzyw i ziół.

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,64/5
(z 11 ocen)
Bruschetta z pomidorami, świeżymi ziołami i serem grana padano
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

273 kcal Kalorie
11 g Białko
7 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
405 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bagietki
110 g
2
sztuki pomidora
320 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść bazylii świeżej
3 g
2,5
łyżki sera grana padano
25 g
1
łyżka octu balsamicznego
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

273 kcal Kalorie
11 g Białko
7 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
405 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pomidory myjemy, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.

2

Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy posiekaną bazylię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, octem i oliwą z oliwek.

3

Bagietkę kroimy na kromki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut, aż będą chrupkie.

4

Na grzanki nakładamy pomidory z cebulką i czosnkiem, posypujemy startym serem grana padano.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.