
Bowl z szarpanym seitanem bbq
Wegański, wyrazisty i idealny jako lunch zabrany do pracy albo w podróż – przed Tobą bowl z szarpanym seitanem bbq! Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu seitana – z przyprawami, syropem klonowym i sosem BBQ. Do tego kremowe awokado, słodka kukurydza, sycąca fasola, aromatyczna kolendra i gotowe! Obiad w meksykańskim stylu już na Ciebie czeka. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Szarpany seitan: |
|
150 g
|
seitanu gotowego
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
4
|
łyżeczki sosu barbecue
40 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Dodatki do bowla: |
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan rwiemy na kawałki (możemy użyć widelca lub dłoni), aby przypominał szarpane mięso.
Mieszamy go z papryką wędzoną i czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy seitan i smażymy 4–5 minut, aż się zarumieni na średniej mocy palnika.
W miseczce mieszamy sos BBQ, syrop klonowy i sos sojowy, a następnie dodajemy na patelnię.
Smażymy kolejne 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje i oblepi seitan.
Awokado kroimy w plasterki.
Kukurydzę i fasolę odsączamy, przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.
W misce układamy seitan, fasolę, kukurydzę, awokado. Posypujemy posiekaną kolendrą.