Bowl z łososiem teriyaki
Łosoś – może być pieczony, smażony, z grilla… ale może być też surowy – w pysznej marynacie. I w takiej właśnie wersji znajdziesz go w naszym przepisie na bowl z łososiem teriyaki. Jego sekret to połączenie wyrazistych smaków – zarówno słodkich, jak i słonych. Jakich? Znajdziesz tu między innymi syrop z agawy, ananasa, sos sojowy, awokado czy sezam. Całość tworzy idealną kompozycję pełną witamin i przeciwzapalnych kwasów omega-3. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
łosoś: |
|
250 g
|
łososia śweżego
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
sos: |
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
2
|
łyżki syropu z agawy
30 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
oraz: |
|
100 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
100 g
|
ananasa świeżego
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
9,99 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę ryżową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Łososia kroimy na kawałki i polewamy marynatą: sos sojowy, sok z limonki, oliwa z oliwek, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę. (Rybę zjadamy na surowo, można ją również upiec, usmażyć lub zgrillować).
Przygotowujemy sos: dodajemy wyciśnięty sok z limonki, odrobinę startej skórki z limonki, syrop z agawy, oliwę z oliwek, olej sezamowy oraz starty imbir.
Komosę przekładamy do miski, następnie zalewamy bulionem.
Awokado kroimy w paski, ananasa w kostkę, a ogórka w plastry. Cebulę i szczypiorek siekamy.
W misce z komosą układamy zamarynowaną rybę, pokrojone warzywa i owoce. Następnie całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Przygotowane danie posypujemy startym imbirem, szczypiorkiem oraz sezamem.