Bowl z łososiem teriyaki

Bowl z łososiem teriyaki

Łosoś – może być pieczony, smażony, z grilla… ale może być też surowy – w pysznej marynacie. I w takiej właśnie wersji znajdziesz go w naszym przepisie na bowl z łososiem teriyaki. Jego sekret to połączenie wyrazistych smaków – zarówno słodkich, jak i słonych. Jakich? Znajdziesz tu między innymi syrop z agawy, ananasa, sos sojowy, awokado czy sezam. Całość tworzy idealną kompozycję pełną witamin i przeciwzapalnych kwasów omega-3. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bowl z łososiem teriyaki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

590 kcal Kalorie
25 g Białko
37 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
550 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki

łosoś:

250 g
 łososia śweżego
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
plaster imbiru
5 g
1
ząbek czosnku
6 g

sos:

0,5
sztuki limonki
35 g
2
łyżki syropu z agawy
30 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
1
plaster imbiru
5 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g

oraz:

100 g
 komosy ryżowej
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
sztuka awokado
140 g
1
sztuka ogórka zielonego
150 g
100 g
 ananasa świeżego
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
plastry imbiru
10 g
2
łyżeczki szczypiorku
9,99 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

590 kcal Kalorie
25 g Białko
37 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
550 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Komosę ryżową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Łososia kroimy na kawałki i polewamy marynatą: sos sojowy, sok z limonki, oliwa z oliwek, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę. (Rybę zjadamy na surowo, można ją również upiec, usmażyć lub zgrillować).

3

Przygotowujemy sos: dodajemy wyciśnięty sok z limonki, odrobinę startej skórki z limonki, syrop z agawy, oliwę z oliwek, olej sezamowy oraz starty imbir.

4

Komosę przekładamy do miski, następnie zalewamy bulionem.

5

Awokado kroimy w paski, ananasa w kostkę, a ogórka w plastry. Cebulę i szczypiorek siekamy.

6

W misce z komosą układamy zamarynowaną rybę, pokrojone warzywa i owoce. Następnie całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

7

Przygotowane danie posypujemy startym imbirem, szczypiorkiem oraz sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.