Bowl BBQ z kurczakiem i batatem

Bowl BBQ z kurczakiem i batatem

Rozgrzewające, szybkie, pełne wartości odżywczych i inspirowane kuchnią meksykańską danie, idealne na obiad w chłodny, jesienny dzień? Mamy na to sposób! Nasz przepis na bowl BBQ z kurczakiem i batatem spełnia wszystkie wymienione kryteria. Cały sekret dania tkwi w aromatycznych, rozgrzewających przyprawach – sos barbecue, wędzona papryka i czosnek. To kolorowe danie łączy w sobie soczystego kurczaka, chrupiącą paprykę, lekko słodkie bataty i mięsistą, czerwoną fasolę. Taki bowl to ogromna dawka wartości odżywczych – prawie 50 g białka, witaminy z grupy B, antyoksydanty i błonnik pokarmowy – długotrwała sytość po takim posiłku gwarantowana! Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 24 ocen)
Bowl BBQ z kurczakiem i batatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

627 kcal Kalorie
49 g Białko
14 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
923 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
200 g
 batatów
175 g
 mięsa z piersi kurczaka
120 g
 fasoli czerwonej konserwowej
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżeczki sosu barbecue
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

627 kcal Kalorie
49 g Białko
14 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
923 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i pozostawiamy na ok. 30 minut, by naszło przyprawami.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, tryb termoobieg.

3

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy mięso i całość skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 25-30 minut do zmięknięcia i zezłocenia batatów. Uważamy na mięso, w razie potrzeby po ok. 15-20 minutach wykonujemy nacięcie i jeśli mięso w środku jest jasne, wyjmujemy je wcześniej z piekarnika.

4

Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski lub kostkę, według uznania. Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Upieczonego kurczaka kroimy w paski.

5

W dużej misce układamy bataty, kurczaka, paprykę oraz fasolę. Na koniec polewamy wszystko sosem barbecue, według własnego smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.