Bowl z granulatem sojowym
Szukasz pomysłu na prosty, wegański obiad pełen białka? Nasz przepis na bowl z granulatem sojowym jest właśnie dla Ciebie! Znajdziesz tu połączenie ryżu, orzeźwiającego ogórka i granulatu sojowego smażonego z imbirem i czosnkiem. Całość dopełniają dodatki – nasiona sezamu i drobno pokrojony szczypiorek. Takie danie zawiera aż 57 g(!) białka i 12 g błonnika w porcji – jest więc idealnym sposobem na długą sytość. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               ryżu basmati
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka ogórka świeżego
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka sezamu
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki szczypiorku
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
          Granulat sojowy: | 
          |
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               granulatu sojowego
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka erytrolu
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              plaster imbiru
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zalewamy granulat wrzątkiem (ok. 2 cm ponad poziom granulatu), odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy go dokładnie, delikatnie odciskając nadmiar wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, podsmażamy chwilę, aż poczujemy aromat. Następnie dodajemy granulat sojowy. Doprawiamy sosem sojowym, erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, smażąc przez 5-7 minut, aż granulat nabierze złocistego koloru i wchłonie przyprawy.
Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
W misce układamy ryż, granulat i ogórka. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.