Bowl z granulatem sojowym
Szukasz pomysłu na prosty, wegański obiad pełen białka? Nasz przepis na bowl z granulatem sojowym jest właśnie dla Ciebie! Znajdziesz tu połączenie ryżu, orzeźwiającego ogórka i granulatu sojowego smażonego z imbirem i czosnkiem. Całość dopełniają dodatki – nasiona sezamu i drobno pokrojony szczypiorek. Takie danie zawiera aż 57 g(!) białka i 12 g błonnika w porcji – jest więc idealnym sposobem na długą sytość. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Granulat sojowy: |
|
100 g
|
granulatu sojowego
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zalewamy granulat wrzątkiem (ok. 2 cm ponad poziom granulatu), odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy go dokładnie, delikatnie odciskając nadmiar wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, podsmażamy chwilę, aż poczujemy aromat. Następnie dodajemy granulat sojowy. Doprawiamy sosem sojowym, erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, smażąc przez 5-7 minut, aż granulat nabierze złocistego koloru i wchłonie przyprawy.
Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
W misce układamy ryż, granulat i ogórka. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.