
Borówkowa owsianka na zimno
Uwielbiasz zdrowe śniadania lub desery? Wypróbuj borówkową owsiankę na zimno. Świetnie sprawdzi się zarówno w zaciszu domowym, jak również podczas pobytu w szkole czy w pracy. Będzie idealnym rozwiązaniem wtedy, gdy poczujesz głód. Pożywne i zdecydowanie zdrowe.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
2
|
łyżeczki nasion chia
10 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
50 g
|
borówek
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane oraz nasiona chia.
Zalewamy mlekiem i mieszamy.
Dodajemy cynamon, borówki, erytrol, jogurt oraz orzechy włoskie, mieszamy. W przypadku użycia mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić. W razie potrzeby dolewamy odrobinę chłodnej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem próbujemy, możemy jeszcze dosłodzić erytrolem wedle uznania.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.