Acai Bowl
Jagody acai to owoce pochodzące z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, znane ze swoich właściwości prozdrowotnych i…intensywnie fioletowego koloru. To też świetne źródło przeciwutleniających polifenoli, acai zawierają także witaminę C, żelazo czy wapń. Najpopularniejszym zastosowaniem tych niepozornych owoców jest klasyczny Acai Bowl. Nasz przepis na to popularne danie zakłada połączenie proszku z jagód acai ze Skyrem i mlekiem – a także nasionami chia, świeżym bananem, migdałami i płatkami owsianymi. Całość dostarcza mocy przeciwutleniaczy, składników mineralnych, błonnika czy kwasów omega-3. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
2
|
łyżeczki nasion chia
10 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka sproszkowanych jagód acai
2 g
|
20 g
|
płatków migdałów
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce umieszczamy płatki, nasiona chia, erytrol oraz płatki migdałów. Całość zalewamy mlekiem, dodajemy jogurt oraz sproszkowane jagody acai i dokładnie mieszamy.
Bowl pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc, aby płatki oraz nasiona zmiękły i napęczniały. (Jeśli chcemy zjeść bowl od razu, możemy ugotować płatki owsiane z nasionami chia na podanej ilości mleka z dodatkiem wody. Wodę dolewamy według własnych preferencji do konsystencji owsianki. Ugotowaną owsiankę przestudzamy i mieszamy z jogurtem, płatkami migdałów i sproszkowanymi jagodami acai.)
Banana kroimy na kawałki.
Gotowy bowl dekorujemy pokrojonymi kawałkami owoców.