Dietetyczne święta wielkanocne

Dietetyczne święta wielkanocne

Wielkanoc na diecie? Nie ma mowy! W końcu takie święta są raz w roku. Dlatego możesz bez problemu spróbować wszystkich pyszności. Zdradzimy Ci parę trików, jak w święta jeść smacznie, bez wyrzutów sumienia i myślenia o diecie.

Zapewne większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnych potraw i rodzinnych spotkań. Obficie zastawiony stół kusi, a sałatki z majonezem, białe kiełbasy i drożdżowe babki aż wołają, żeby ich spróbować. 

Niestety wiele osób świąteczny czas kojarzy z dużymi odstępstwami od diety i strachem przed wzrostem masy ciała. Niepotrzebnie!  Zastosuj kilka prostych, dietetycznych trików, które pomogą Ci zachować formę i świętować z rodziną bez wyrzutów sumienia! Na początek rada główna: w trakcie Świąt dieta nie powinna odgrywać najważniejszej roli. To czas odpoczynku, spotkania z rodziną i… kulinarnych przyjemności. Więcej o tym, co jeść w święta pisaliśmy w jednym z naszych artykułów.

Kalorie potraw wielkanocnych

Oto kaloryczność potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole:

  • Żurek – porcja, czyli jeden talerz tego świątecznego specjału, z jajkiem i kiełbasą ma około 400 kcal (w zależności od ilości dodatków).
  • Jajka z majonezem – mimo że jajka są polecane i stanowią superfood Wielkanocy, to dodatek majonezu sprawia, że ich kaloryczność wzrasta aż do 306 kcal w 100 gramach.
  • Biała kiełbasa – to około 300 kcal w jednej sztuce. Warto zadbać o jakość produktu, bo szczególnie ta kupiona w gotowym opakowaniu może zawierać mnóstwo środków konserwujących.
  • Sałatka jarzynowa – bazuje na warzywach, jednak ta przygotowana z majonezem dostarczy 192 kcal w 100 gramach.
  • Babka wielkanocna – jeden kawałek tego ciasta (100 g) ma około 300 kcal.
  • Mazurek – tradycyjna wersja na kruchym spodzie i z kajmakową masą to prawdziwa bomba kaloryczna. Ten wielkanocny deser możesz dostarczyć nawet 400 kcal, o ile skończy się tylko na jednym kawałku.

Zamienniki potraw wielkanocnych

Jeśli nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez tradycyjnych potraw, ale obawiasz się, że przytyjesz przez okres świąteczny, mamy dla Ciebie rozwiązanie.

Modyfikacja tradycyjnych wielkanocnych dań to najłatwiejszy sposób, by „odchudzić” Wielkanoc. Możesz na przykład zrezygnować z udekorowania jajek majonezem czy polania babki grubą warstwą lukru. Zamiast dodawać do sałatki majonez, dodaj przygotowany samodzielnie sos na bazie jogurtu naturalnego. A co z żurkiem? Możesz zrezygnować z dużej ilości dodatków. Poniżej przedstawiam moje propozycje zamienników na stół wielkanocny:

  • Tłuste kiełbasy i inne przetwory mięsne – spróbuj zrobić domową pieczeń z wykorzystaniem chudego mięsa.
  • Żurek z kiełbasą – z dodatkiem jajka lub chudego mięsa będzie mniej kaloryczną opcją. Inną możliwością jest przygotowanie wywaru na chudej kiełbasie, a gdy żur ostygnie zebranie osadzonego na górze zupy tłuszczu.
  • Ciasta z lukrem – w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzi się udekorowanie babki wielkanocnej cukrem pudrem z ksylitolu lub polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
  • Desery i inne ciasta – a może warto przygotować coś na bazie owoców? Chlebek bananowy lub biszkopt z owocami na pewno godnie zastąpią babkę.
  • Majonez – w zamian użyj jogurtu naturalnego i chrzanu.
  • Smażone mięsa – postaw na pieczenie lub duszenie. Dzięki temu danie będzie mniej kaloryczne i zdrowsze.
  • Cukier – zrób ciasto na bazie daktyli lub słodzików, takich jak erytrol czy ksylitol.
  • Mąka pszenna – w wypiekach z powodzeniem można ją zastąpić mąką pełnoziarnistą, dostarczając przy tym więcej wartości odżywczych.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Inne sposoby na uniknięcie zbędnych kalorii

Przede wszystkim zachowaj umiar! Wprawdzie Wielkanoc to jedyny czas w roku, by spróbować niektórych dań, ale pamiętaj, że spróbować to nie znaczy jeść bez umiaru. Na Twoim talerzu jest  miejsce zarówno na żurek od babci, jak i domowe ciasta, po prostu ogranicz ich porcje. Twój żołądek w czasie Świąt nie powiększa się, a nadmiar jedzenia może skutkować brakiem siły i bólem brzucha na koniec dnia. Zdrowy rozsądek przyda się również w ustalaniu ilości potraw. Święta Wielkanocne to przecież tylko dwa dni. Zastanów się, czy na pewno potrzebujesz czterech rodzajów ciast na tę okazję. Goście pojadą, a Ty zostaniesz z górą jedzenia, a co za tym idzie – przez kolejny tydzień będzie Cię kusiło, żeby zjeść ciastko do porannej kawy. Oczywiście dlatego “żeby się nie zmarnowało”.

Skup się na zdrowych produktach. Wielkanoc kojarzy się z jajkami, a to bardzo dobry wybór na świąteczne śniadanie. Jaja to źródło dobrze przyswajalnego białka oraz wielu witamin i składników mineralnych. Innym superfood Wielkanocy jest rzeżucha. Siedząc przy stole, możesz sobie skubać właśnie te zielone kiełki. Na pewno nie zastąpią smaku ciast, ale uwierz, że ich jedzenie jest równie wciągające. Rzeżucha sprawdzi się doskonale także jako dodatek do sałatek czy przy dekoracji potraw, a przy tym wzbogaci posiłek m.in. w witaminę C i wapń.

W trakcie Świąt pamiętaj o aktywności fizycznej. Oczywiście nie namawiamy nikogo do zrywania się od stołu, aby wykonać trening na siłowni. Ale zamiast wędrować między stołem a kanapą wyjdź na świeże powietrze. Pobiegaj, weź rodzinę na wycieczkę rowerową albo na długi spacer. Łap pierwsze promienie słońca i dotleniaj organizm.

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Jeśli wciąż nie masz pomysłu, co postawić na świątecznym stole, mamy kilka Respo propozycji. To wielkanocne potrawy w zdrowszej wersji, ale obiecujemy, że są równie smaczne co tradycyjne dania! 

  • Zupa z pora, ziemniaków i kurczaka – to dobra alternatywa dla tradycyjnego żurku. Przygotowana na bazie chudego mięsa i z dodatkiem ziemniaków jest smacznym i sycącym daniem.
  • Sałatka z jajkiem – dobry wybór jako przystawka. Jajko z dodatkiem sosu jogurtowego może zastąpić tradycyjną sałatkę jarzynową.
  • Pasta jajeczna – Wielkanoc to „jajeczne” święta, a pasta stanowi ciekawą formę podania jajek. Sprawdzi się, jeśli szukasz nowych pomysłów kulinarnych.
  • Domowy majonez light – dietetyczna wersja ulubionego dodatku do sałatek i jajek. Jest równie smaczny, a znacznie zdrowszy i szybki w przygotowaniu.
  • Jajka faszerowane awokado – na stole wielkanocnym nie może zabraknąć tego dania. My proponujemy wersję z awokado, które idealnie komponuje się z jajkiem i zwiększa wartość odżywczą potrawy.
  • Pieczeń z indyka – zamiast kupować gotowe kiełbasy czy wędliny, zrób domową pieczeń. Idealnie sprawdzi się i na kanapki, i na obiad.
  • Mazurek – jeśli nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez mazurka, to łap przepis na jego alternatywną wersję. Jest o niebo lepsza od tej tradycyjnej, a znacznie mniej kaloryczna.
  • Babeczki z borówkami – pięknie wyglądają, a do tego, jak smakują! Zdrowszy deser, który przy okazji doda uroku wielkanocnemu koszyczkowi.

Podsumowanie

Jak powinna wyglądać Twoja dieta w Święta? Wyluzuj i odpocznij od codzienności. Te kilka dni to dobry czas, żeby zredukować poziom stresu, a ostatnie, o czym powinniśmy myśleć, to ile przytyjemy. Nie myśl obsesyjnie o kaloriach i wyłącz wyrzuty sumienia. Kluczem do osiągnięcia zdrowej sylwetki jest rozsądne podejście do kwestii diety. Jeśli stosujesz się do zasad zbilansowanej diety przez cały rok, w czasie świąt naprawdę nie musisz się zamartwiać tym, że wszystko zaprzepaścisz [1]. Nie musisz rezygnować ze świątecznych potraw – zwróć tylko uwagę na ilość jedzenia i nie zapomnij o ruchu. Nie waż każdej porcji i ciesz się czasem z rodziną – znajdź złoty środek, a hasło „dietetyczna Wielkanoc” niech zmotywuje Cię do przygotowania chociaż jednego dania z przepisu w wersji fit i poczęstowania nim rodziny. Jesteśmy pewni, że wszystkim będzie smakować!

Piśmiennictwo:

  1. Napierała M. Majkowska L. Święta, posty, wakacje i weekendy – ich wpływ na sposób odżywiania i zmianę masy ciała. Via Medica 2011 12 (5) 170-174.