Witamina A — o dobrym wzroku, pięknej skórze i o tym, dlaczego ważny jest umiar
Co znajdziesz w artykule:
Witamina A – najważniejsze informacje
Gorszy wzrok? Problemy ze skórą? To może być niedobór witaminy A! Ale po kolei. Witamina A to grupa pochodnych tzw. β-jononu – a konkretnie, takie związki jak: retionol, retinal, kwas retinowy, ich estry i sole. Witamina A to więc nie jeden związek a cała grupa – i to jeszcze nie koniec! Bo ważną rolę pełni też prowitamina A – czyli swego rodzaju “półprodukt”, który w organizmie może ulegać transformacji do aktywnej formy. Do prowitamin A zaliczamy wybrane związki z rodziny karotenoidów – jednak o tym opowiemy sobie nieco więcej w dalszej części tekstu [1,2].
Na ten moment musisz jednak wiedzieć, że witamina A występuje w pożywieniu zarówno w formie “aktywnej”, jak i w formie prowitaminy. Oznacza to, że witamina A może być (przynajmniej częściowo) wytwarzana wewnątrz organizmu – podobnie jak, chociażby, witamina D, która jest produkowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W tym przypadku nie jest jednak potrzebne słońce, a odpowiednie półprodukty – wybrane karotenoidy, głównie dobrze wszystkim znany beta-karoten.
Zanim przejdziemy do działu pod tytułem “witamina A właściwości” warto sobie wspomnieć co nieco o wchłanianiu tej ważnej witaminy. Po pierwsze i najważniejsze: jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, do jej wchłaniania potrzebny jest więc tłuszcz, a w organizmie jest ona magazynowana (głównie) w wątrobie. Aktywna forma witaminy A wchłania się w około 80%, za to karotenoidy – w około 30%. Nie można również zapominać o odpowiednim spożyciu białka – największa biodostępność wit A wiąże się z jego udziałem w diecie na poziomie około 10% [2].
Witamina A właściwości
Jaka jest rola witaminy A w organizmie? Wbrew pozorom wcale nie ogranicza się ona tylko do wpływu na lepszy wzrok i starzenie się skóry!
Witamina A działanie (witamina A właściwości) [2-5]:
- regulacja różnicowania, namnażania i obumierania komórek – głównie komórek skóry, nabłonków, błon śluzowych,
- wpływ na ekspresję genów, m.in. związanych ze zdrowiem kości i skóry
- różnicowanie i rozwój tkanek,
- udział w budowie rodopsyny (tzw. purpury wzrokowej), obecnej w fotoreceptorach oka,
- neutralizowanie wolnych rodników – beta-karoten pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza, podobna jest też rola witamin C i E,
- wpływ na prawidłową budowę erytrocytów,
- udział w syntezie melaniny (barwnika skóry) oraz kolagenu,
- wpływ na cykl wzrostu włosa.
Tak to wygląda pod względem “teoretycznym” – jak jednak mechanizmy te przekładają się na praktyczne funkcjonowanie organizmu?
Witamina A na co pomaga? Otóż [2-5]:
- na prawidłowe widzenie, zwłaszcza widzenie przy mało intensywnym oświetleniu/w ciemności,
- na odpowiedni stan skóry – redukcję zmarszczek, dobre nawilżenie, zdrowy wygląd
- na odpowiedni stan błon śluzowych – m.in. poprzez wspomaganie ich funkcji ochronnej, nawilżenia,
- na redukcję stanu zapalnego,
- na prawidłowy wzrost i stan włosów oraz paznokci.
Wiesz już, na co jest witamina A. Teraz czas na kolejne zagadnienie, czyli: “witamina A dawkowanie”.
Witamina A dawkowanie
Jaka jest dzienna dawka witaminy A potrzebna organizmowi do funkcjonowania? Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w aktualnych, polskich “Normach żywienia”.
Witamina A zapotrzebowanie [6]:
- dla mężczyzn – 900 µg dziennie
- dla kobiet – 700 µg dziennie
- dla kobiet w ciąży – 770 µg dziennie
- dla kobiet karmiących – 1300 µg dziennie
A witamina A dla dzieci? Tutaj zapotrzebowanie jest oczywiście dużo niższe, zależy od wieku dziecka i wynosi:
- dla dzieci < 12 miesięcy: 350 µg dziennie
- dla dzieci w wieku 1-3 lat: 400 µg dziennie
- dla dzieci w wieku 4-6 lat: 450 µg dziennie
- dla dzieci w wieku 7-9 lat: 500 µg dziennie
- dla dzieci w wieku 10-12 lat: 600 µg dziennie
- dla dzieci > 12 roku życia – tak jak u osób dorosłych
Warto pamiętać, że normy mówią o tzw. “równoważnikach retinolu” – uważa się, że 1 µg retinolu to 6 µg beta-karotenu, gdybyśmy chcieli więc zrealizować zapotrzebowanie na witaminę A tylko przy pomocy beta-karotenu, to byłoby ono ok. 6 razy wyższe niż to podane wyżej (beta-karoten wchłania się w mniejszym stopniu i jest tylko częściowo przekształcany do retinolu).
Czy takie ilości witaminy A da się dostarczyć z dietą? A może produkt z napisem “witamina A suplement” koniecznie powinien znaleźć się w Twoim domu? Odpowiedź na to pytanie możemy znaleźć w badaniach – np. przeprowadzonym w 2011 roku badaniu PONS [7]. Sprawdzono w nim poziom spożycia poszczególnych witamin i składników mineralnych przez Polki i Polaków – i co się okazało? Otóż: ilość witaminy A dostarczanej z dietą wynosiła około 900 µg dziennie – i to zarówno w przypadku kobiet jak ich mężczyzn. Mniej więcej połowa witaminy A pochodziła w diecie z retinolu, zaś połowa – z karotenoidów. Wnioski? Dieta Polaków jest bogata w witaminę A i nie wymaga uzupełniania o suplementy. Wyjątek stanowią osoby z chorobami układu pokarmowego, infekcjami oraz osoby, w których diecie znajdują się bardzo małe ilości tłuszczu.
Zastanawiasz się, czy Twoja dieta zawiera odpowiednie ilości witaminy A? A może niepokoi Cię gorsze widzenie o zmierzchu i przesuszona skóra? Dietetycy Centrum Respo chętnie Ci pomogą – i tak dopasują dla Ciebie jadłospis, by nie zabrakło w nim żadnych składników odżywczych ani… Twoich ulubionych smaków!
Karotenoidy
Podstawowe informacje o witaminie A już masz, teraz czas więc powiedzieć sobie nieco więcej o karotenoidach. Zaraz, zaraz – przecież wspomnieliśmy sobie już, że karotenoidy to po prostu półprodukty służące do wytwarzania witaminy A w organizmie! Tak to prawda, ale…niecała. Owszem – niektóre karotenoidy są w organizmie przekształcane do aktywnej witaminy A. Rzecz w tym, że wcale nie dotyczy to wszystkich związków z tej grupy. Tak naprawdę spośród około 500 karotenoidów, jedynie 50 ma zdolność transformacji do witaminy A. To tylko 10%! A pozostałe związki karotenoidowe? Cóż – wcale nie są mniej ciekawe i potrzebne. Zwłaszcza że niektóre z nich mają fantastyczny wpływ na wzrok, zaś inne – mogą redukować ryzyko nowotworów. Właśnie dlatego na karotenoidy warto spojrzeć szerzej: nie tylko w kontekście prowitaminy A.
Beta-karoten
W grupie znanej jako karotenoidy niepodzielnie króluje jeden związek: beta-karoten. To właśnie o nim myślimy, gdy słyszymy słowo “karoteny” albo…widzimy pomarańczowy kolor marchewkowego soku. I nic dziwnego – bo tzw. betakaroten (i w ogóle karotenoidy) są odpowiedzialne za pomarańczowo-czerwono-żółte zabarwienie licznych owoców i warzyw. Jednak ładny wygląd to tylko czubek góry lodowej kategorii pod tytułem “beta karoten właściwości”. Ale zacznijmy od początku.
Ten podstawowy karoten to przede wszystkim najbardziej aktywny prekursor witaminy A – przyjmuje się, że aby uzyskać 1 µg aktywnej witaminy A należy spożyć ok. 6 µg beta-karotenu. To jednak nie koniec jego zalet.
Beta karoten jest przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem – zmiata tzw. wolne rodniki, cząsteczki o destrukcyjnym wpływie na komórki, pobudzające stan zapalny w organizmie. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym beta-karoten jest ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej (zalecanej m.in. w chorobach autoimmunologicznych) oraz diecie przeciwnowotworowej: istnieją pewne dowody na to, że jedzenie bogate w beta-karoten i karotenoidy w ogóle może redukować ryzyko nowotworu płuc i piersi [8-10]. Ważne jest tu jednak słowo klucz: “jedzenie” – a nie suplementy diety. Bo ku zaskoczeniu wielu naukowców zawierające beta karoten tabletki potrafią…zwiększyć ryzyko nowotworu płuc u palaczy (zarówno obecnych, jak i osób, które paliły w przeszłości, ale przestały). Skąd takie działanie? Wydaje się, że beta-karoten ułatwia przyłączenie kancerogennych składników dymu tytoniowego do DNA i przez to sprzyja rozwojowi nowotworu u osób narażonych na szkodliwe związki obecne w papierosach [11].
Nie znaczy to oczywiście, że beta-karotenu należy się bać: wręcz przeciwnie! Zwłaszcza że do dodatkowych korzyści płynących ze spożycia bogatych w niego produktów należą: obniżenie ryzyka chorób narządu wzroku i chorób sercowo-naczyniowych, poprawa odporności i to, co dla wielu osób najważniejsze: przeciwdziałanie starzeniu i poprawa wygląd skóry [8].
Beta karoten efekty dla skóry:
- ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- zapobieganie rozkładowi kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry,
- utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry,
- przeciwdziałanie tzw. fotostarzeniu się skóry (czyli starzeniu się skóry wywołanym promieniowaniem UV) – beta-karoten chroni przed promieniowaniem UV zarówno poprzez bezpośrednią absorpcję szkodliwych dla skóry fal elektromagnetycznych, jak i poprzez neutralizację wolnych rodników powstających w skórze pod ich wpływem [12]. Dieta bogata w beta-karoten to więc świetny sposób na naturalną ochronę przeciwsłoneczną (choć nie wolno zapominać o kremach z filtrem, bo to one dają nam największe bezpieczeństwo – a beta karoten na opalanie to jedynie sposób na naturalne wzmocnienie ochrony skóry przed szkodliwymi efektami promieniowania UV).
Pozostaje jeszcze jedno pytanie: beta-karoten po jakim czasie efekty? Cóż: jeśli chodzi o ochronę skóry przed słońcem, beta-karoten zaczyna zwykle działać po kilku tygodniach – a to dlatego, że tyle czasu zajmuje przebudowa skóry i pojawienie się w niej beta-karotenu. Właśnie dlatego warto dbać o dietę bogatą w karotenoidy nie tylko od święta – ale przez cały rok.
Kto nie powinien stosować beta-karotenu? Czy beta-karoten przyciemnia skórę? I czy warto w ogóle stawiać na zawierające beta-karoten tabletki?
Beta-karoten skutki uboczne:
- U palaczy (obecnych i u osób, które kiedyś paliły) – zwiększenie ryzyka nowotworu płuc (przy suplementacji)
- Karotenemia – żółtopomarańczowe zabarwienie skóry pojawiające się u osób spożywających duże ilości beta-karotenu (powyżej 30 mg dziennie przez dłuższy czas). Przebarwienia są najpierw obserwowane na dłoniach, stopach, czole i czubku nosa, następnie stopniowo rozprzestrzeniają się na całe ciało. Leczenie polega na zastosowaniu diety ubogiej w beta-karoten [13].
W porównaniu do aktywnej witaminy A beta-karoten jest o wiele bezpieczniejszy – nie jest szkodliwy dla kobiet w ciąży, a jego duże dawki nie powodują poważnych efektów ubocznych. Oczywiście nie znaczy to, że suplementy beta-karotenu to coś, co powinno się stosować rutynowo. Wręcz przeciwnie – bo zdrowy jadłospis dostarcza dużych ilości naturalnych karotenoidów pochodzących głównie z owoców i warzyw. Dużo lepiej jest więc stawiać na zwiększenie spożycia beta-karotenu z dietą niż jego suplementację.
Likopen
Beta-karoten to najbardziej znany związek z rodziny karotenoidów, w ostatnim czasie głośno jest też jednak o jego kuzynie – likopenie. Na wstępie warto od razu podkreślić, że likopen to jeden z tych karotenoidów, które nie są przekształcane do witaminy A. Nie znaczy to jednak, że jest on dla nas bezużyteczny: i badania naukowe to potwierdzają!
Likopen co to takiego i gdzie występuje? Likopen to związek z rodziny karotenoidów – a konkretnie, z rodziny karotenów, czyli tej samej grupy, do której należy też beta-karoten. Jego cechą charakterystyczną jest intensywny czerwony kolor – a jego głównym źródłem w diecie: pomidory i przetwory pomidorowe. Jakie jest jego znaczenie dla zdrowia?
Likopen właściwości [12,14-17]:
- silne działanie przeciwutleniające,
- działanie przeciwzapalne – likopen zdaje się wpływać na redukcję stężenia cytokin prozapalnych i, w związku z tym, jest ważnym elementem diety przeciwzapalnej
- wpływ na ekspresję genów i metabolizm komórkowy,
- wpływ na redukcję ryzyka nowotworów – zwłaszcza nowotworu prostaty: wysokie spożycie likopenu może redukować ryzyko tego nowotworu o ok. 16% (jeśli porównamy ze sobą osoby spożywające duże ilości likopenu i niespożywające go prawie wcale). Wydaje się ponadto, że wysokie spożycie likopenu może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego, jajnika, płuc i trzustki (choć dowody są dużo mniej liczne niż w przypadku raka prostaty),
- poprawa zdrowia układu krążenia, wpływ na regulację stężenia cholesterolu,
- poprawa zdrowia skóry, ochrona przed promieniowaniem UV i wywoływanym przez nie procesem starzenia się skóry.
Jak widzisz, likopen to naprawdę ważny składnik diety – i to mimo że nie pełni on w organizmie funkcji witaminy. Czy jednak nadmiar likopenu może być niebezpieczny?
Likopen skutki uboczne [13,18]:
- likopenemia – przy dużych dawkach likopenu może pojawić się żółtopomarańczowe zabarwienie skóry (analogicznie jak przy przedawkowaniu beta-karotenu),
- u osób spożywających duże ilości alkoholu likopen może pogarszać uszkodzenie śluzówki żołądka wywołane etanolem,
- likopen w dużych dawkach może również wpływać na zwiększenie ryzyka krwawienia u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.
Wnioski? Likopen to silny związek przeciwutleniający i przeciwzapalny, dlatego warto wzbogacać dietę w jego źródła – zwłaszcza pomidory (o innych źródłach likopenu dowiesz się z dalszej części tekstu). Podobnie jak w przypadku beta-karotenu po zawierające likopen tabletki dobrze jest sięgać dopiero gdy wyczerpiemy naturalne sposoby na zwiększanie jego ilości w diecie.
Luteina
Wielką trójkę karotenoidów zamyka kolejny związek o nazwie na literę “L” – luteina. W przeciwieństwie do beta-karotenu i likopenu luteina nie należy do rodziny karotenów, a do ksantofili (zarówno karoteny, jak i ksantofile należą do szerszej grupy karotenoidów). Luteina charakteryzuje się żółtym kolorem (widocznym, chociażby w żółtku jaja) i… tym, że zwykle myślimy o niej w połączeniu z innym ksantofilem: zeaksantyną. Zeaksantyna to kolejny ważny związek z rodziny karotenoidów i żółto-pomarańczowy barwnik nadający kolor między innymi szafranowi czy kukurydzy. Podobnie jak likopen, również luteina i zeaksantyna nie są przekształcane do witaminy A.
Luteina i zeaksantyna mają jednak jeszcze jedną ważną, wspólną cechę: występują w siatkówce oka, zwłaszcza w plamce żółtej odpowiedzialnej za ostre widzenie. Nic więc dziwnego, że zeaksantyna i luteina na oczy są jednym z najczęściej stosowanych w okulistyce suplementów. Jako że spożywane z dietą luteina i zeaksantyna to jedyne karotenoidy, które kumulują się w siatkówce, przeprowadzono wiele badań dotyczących ich roli w profilaktyce chorób oczu. Okazało się, że te dwa ważne związki mogą opóźniać postępowanie takich chorób jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) oraz zaćma. Wpływ luteiny i zeaksantyny na wzrok wiąże się z dwoma podstawowymi mechanizmami: zmiataniem wolnych rodników (działanie przeciwutleniające) i ochroną przed ekspozycją na promieniowanie UV. Luteina i zeaksantyna mogą działać jak naturalny “filtr” dla szkodliwego światła niebieskiego – czyli tego, które emitują uwielbiane przez nas urządzenia takie jak telefony czy komputery [19].
A inne funkcje luteiny? Wydaje się, że ten żółty związek może korzystnie wpływać na rozwój mózgu niemowląt oraz ochronę komórek nerwowych przed degeneracją (procesem mającym miejsce m.in. w przebiegu choroby Alzheimera) [20].
Podobnie jak w przypadku likopenu i beta-karotenu, w aptekach i sklepach internetowych znaleźć możemy mnóstwo suplementów zawierających luteinę i zeaksantynę. Ich zastosowanie może być zasadne w chorobach oczu (jeżeli zaleci je okulista), na co dzień warto jednak dbać o naturalne źródła tych karotenoidów. Jakie? O tym dowiesz się z dalszej części tekstu.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Niedobór witaminy A
Znasz już funkcje witaminy A, jej prowitamin i karotenoidów, które nie są przekształcane do aktywnej formy. Co dzieje się jednak, gdy nasz organizm nie otrzymuje odpowiednich ilości tej ważnej witaminy? I jak wygląda niedobór witaminy A?
Niedobór witaminy A objawy:
- Sucha skóra – pierwsze skutki niedoboru witaminy A są zwykle związane z nadmierną suchością skóry i jej nieprawidłowym złuszczaniem, co może prowadzić do powstawania tzw. gęsiej skórki (oczywiście nie mówimy tu o gęsiej skórce w reakcji na zimno, bo ta jest zupełnie naturalna).
- Wysychanie spojówki i rogówki – w kolejnych etapach, brak witaminy A będzie objawiał się zaburzeniami w funkcjonowaniu błon śluzowych (m.in. przewodu pokarmowego, układu oddechowego) i mniejszym wytwarzaniem śluzu, śliny i łez. Będzie to prowadzić do wysychania oczu oraz suchości w jamie ustnej. Zmniejszone wydzielanie śluzu to też większe ryzyko zakażeń bakteryjnych.
- Niedowidzenie zmierzchowe (kurza ślepota) – te objawy niedoboru witaminy A omówimy sobie za chwilę.
- Łamliwość włosów i paznokci, zaburzenia odporności, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu.
W jakich sytuacjach może dojść do niedoboru witaminy A?
Witamina A niedobór – przyczyny [2,6,21]:
- Zbyt małe spożycie tłuszczu lub jego zaburzone wchłanianie – do wchłaniania witaminy A potrzebny jest tłuszcz dlatego diety o niskiej zawartości tego składnika, mogą prowadzić do jej niedoboru. Niedobór witaminy A może również występować u osób przyjmujących leki mające obniżać wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym (chodzi np. o orlistat)
- Przewlekłe infekcje (zwłaszcza przewlekłe biegunki oraz zakażenie wirusem odry)
- Niedoborowa dieta
- Choroby układu pokarmowego, np. celiakia
- Zbyt duża lub zbyt mała ilość białka w diecie
- Choroby objawiające się złym wchłanianiem tłuszczu (np. mukowiscydoza)
- Niedobór cynku (cynk bierze udział w prawidłowym transporcie witaminy A w organizmie)
- Alkohol
Niedobór witaminy A jest definiowany jako stężenie retinolu w osoczu wynoszące < 0,70 μmol/l (< 20 µg/dl) [6].
Kurza ślepota
Najbardziej znanym i najlepiej kojarzonym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. niedowidzenie zmierzchowe. Popularna nazwa tego schorzenia – kurza ślepota – wiąże się z kojarzeniem objawów z naturalnie występującym u wielu ptaków (m.in. kur) słabym widzeniem o zmroku. Wywołujące chorobę znaną jako kurza ślepota przyczyny są oczywiście związane z niedoborem witaminy A w organizmie – a konkretnie zaburzonym powstawaniem rodopsyny, światłoczułego barwnika potrzebnego nam do odpowiedniego widzenia, zwłaszcza w ciemności..
Kurza ślepota objawy [2,22]:
- złe widzenie o zmroku, przy słabym świetle,
- gorsze widzenie w silnym świetle,
- gorsza adaptacja do zmian w oświetleniu objawiająca się chwilowymi problemami z widzeniem po zmianie intensywności światła (np. gdy porazi nas światło reflektorów przejeżdżającego obok samochodu).
Leczenie polega oczywiście na uzupełnianiu niedoborów witaminy A – doustnie lub dożylnie (jeśli niedobór jest wywołany zaburzeniami wchłaniania, a nie zbyt małą ilością witaminy A w diecie).
Nadmiar witaminy A
Witamina A to chyba najbardziej dobitny przykład na to, że co za dużo to niezdrowo: a nawet niezbędne organizmowi składniki odżywcze można przedawkować. I choć toksyczny nadmiar witaminy A nie zdarza się często, to warto pamiętać o związanych z nim niebezpieczeństwach.
Nadmiar witaminy A objawy [2,23]:
- uszkodzenie wątroby i podwyższenie stężenia enzymów wątrobowych
- podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi
- zwiększona łamliwość kości (przy przewlekłym nadmiarze)
- zmiana barwy skóry, łysienie, owrzodzenia
Przedawkowanie witaminy A jest szczególnie niebezpieczne w diecie kobiet w ciąży – może bowiem prowadzić do deformacji płodu, w tym uszkodzenia jego twarzy i czaszki.
Źródła witaminy A – w czym jest witamina A?
Jak zadbać o odpowiednią ilości witaminy A w diecie i zapobiec jej niedoborom? Poznaj źródła witaminy A!
Ze względu na różne formy witaminy A, jej prowitamin i karotenoidów, odpowiedź na pytanie “w czym jest witamina A” musimy podzielić na kilka sekcji. Na pierwszy ogień – źródła witaminy A w formie retinolu (czyli inaczej: źródła aktywnej witaminy A). Już teraz musisz jednak wiedzieć, że witamina A w formie aktywnej to domena produktów zwierzęcych, za to prowitaminy A i karotenoidy – produktów roślinnych (z nielicznymi wyjątkami).
Witamina A gdzie występuje? Źródła witaminy A (retinolu) [24]:
- mleko i produkty mleczne – witamina A jest obecna we wszystkich produktach z tej grupy, najwięcej znajdziesz jej jednak w śmietanie, śmietance i tłustych serach
- mięso – niewielkie ilości witaminy A znajdują się w cielęcinie, baraninie, wołowinie i drobiu
- podroby – jako najbogatsze źródło witaminy A często wymieniana jest wątroba – i faktycznie, 100 g wątroby drobiowej to aż 9300 µg retinolu (wątroba nie powinna być jednak traktowana jako podstawowy produkt w jadłospisie, zwłaszcza że jej zbyt duże spożycie może prowadzić do nadmiaru witaminy A)
- tłuste ryby – najwięcej retinolu jest w tuńczyku i węgorzu
- masło
- jajka
Wybrane źródła witaminy A (retinolu) – tabela:
Produkt | Zawartość retinolu (w µg / 100 g) |
Mleko 2% | 23 µg |
Śmietanka 30% | 218 µg |
Ser żółty gouda | 240 µg |
Ser twarogowy półtłusty | 34 µg |
Masło | 750 µg |
Mięso z ud kurczaka | 20 µg |
Gęś | 30 µg |
Cielęcina, łopatka | 30 µg |
Makrela | 100 µg |
Tuńczyk | 450 µg |
Węgorz | 980 µg |
Karp | 45 µg |
Jajka | 270 µg |
A co zawiera witaminę A pod postacią prowitaminy, czyli karotenoidów – m.in. beta-karotenu i alfa-karotenu? Otóż źródła prowitaminy A to [24]:
- pomarańczowe owoce, m.in. brzoskwinie, morele, mango, papaja, nektarynka, pomarańcza, melon
- owoce o różowo-czerwonym miąższu – arbuz, gujawa
- inne owoce: agrest, śliwki, wiśnie
- zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, cykoria, sałata, natka pietruszki
- warzywa krzyżowe: kapusta, brukselka, brokuły
- pomarańczowe warzywa: dynia, marchew
- groszek i fasolka szparagowa
- cukinia
- czerwona papryka
- suszone morele i śliwki
- pistacje
- pestki dyni
Wybrane źródła beta-karotenu – tabela:
Produkt | Zawartość beta-karotenu (w µg na 100 g) |
Dynia | 2975 µg |
Cukinia | 205 µg |
Jarmuż | 5350 µg |
Szpinak | 4240 µg |
Marchew | 9940 µg |
Brokuł | 920 µg |
Sałata | 1150 µg |
Papryka czerwona | 3165 µg |
Fasolka szparagowa | 378 µg |
Brzoskwinia | 595 µg |
Mango | 2350 µg |
Morela | 1520 µg |
Pomarańcza | 115 µg |
Arbuz | 230 µg |
Agrest | 160 µg |
Suszone morele | 7840 µg |
Pestki dyni | 230 µg |
Pistacje | 140 µg |
W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o źródłach innych związków z rodziny karotenoidów: likopenu, luteiny i zeaksantyny.
Źródła likopenu [15]:
- pomidory (najlepsze źródło jeśli chodzi o surowe warzywa i owoce)
- przetworzy pomidorowe – ketchup, sok pomidorowy, passata, koncentrat (najbogatsze źródło likopenu)
- papryka czerwona
- arbuz
- gujawa
- papaja
- figi
- granat
- grejpfrut
Źródła luteiny i zeaksantyny [25-27]:
- żółtko
- papryka
- zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki
- zielone warzywa: szpinak, jarmuż, por, brokuły, sałata, groszek, szparagi
- kukurydza i mąka kukurydziana
- szafran
- cukinia
- kiwi
- borówki
Jak widzisz źródła witaminy A i karotenoidów w diecie są niezwykle różnorodne: a urozmaicony jadłospis zwykle w zupełności wystarcza, by dostarczyć ich odpowiednią ilość. Nadal masz wątpliwości? Nasi dietetycy chętnie Ci pomogą i tak ułożą dla Ciebie dietę, by była pyszna, zdrowa, smaczna i bogata we wszystkie składniki odżywcze (nie tylko witaminę A!).
Piśmiennictwo:
- Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
- Zasada M, Budzisz E. Retinoids: Active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii. 2019;36(4):392-7.
- Henning P, Conaway HH, Lerner UH. Retinoid receptors in bone and their role in bone remodeling. Frontiers in endocrinology. 2015;6:31.
- VanBuren CA, Everts HB. Vitamin A in skin and hair: An update. Nutrients. 2022;14(14):2952.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- Ilow R, Regulska-Ilow B, Rozanska D, Zatonska K, Dehghan M, Zhang X, et al. Evaluation of mineral and vitamin intake in the diet of a sample of Polish population-baseline assessment from the prospective cohort ‘PONS’study. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2011;18(2).
- Gul K, Tak A, Singh A, Singh P, Yousuf B, Wani AA. Chemistry, encapsulation, and health benefits of β-carotene-A review. Cogent Food & Agriculture. 2015;1(1):1018696.
- Fiedor J, Burda K. Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients. 2014;6(2):466-88.
- World Cancer Research Fund International, Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective: Continuous Update Project Expert Report, 2018.
- Middha P, Weinstein SJ, Männistö S, Albanes D, Mondul AM. β-carotene supplementation and lung cancer incidence in the alpha-tocopherol, beta-carotene cancer prevention study: The role of tar and nicotine. Nicotine and Tobacco Research. 2019;21(8):1045-50.
- Stahl W, Sies H. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. The American journal of clinical nutrition. 2012;96(5):1179S-84S.
- Al Nasser Y, Jamal Z, Albugeaey M. Carotenemia. StatPearls [Internet]: StatPearls Publishing; 2021.
- Caseiro M, Ascenso A, Costa A, Creagh-Flynn J, Johnson M, Simões S. Lycopene in human health. Lwt. 2020;127:109323.
- Khan UM, Sevindik M, Zarrabi A, Nami M, Ozdemir B, Kaplan DN, et al. Lycopene: Food sources, biological activities, and human health benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2021;2021.
- Mirahmadi M, Azimi-Hashemi S, Saburi E, Kamali H, Pishbin M, Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2020;129:110459.
- Giovannucci E, Rimm EB, Liu Y, Stampfer MJ, Willett WC. A prospective study of tomato products, lycopene, and prostate cancer risk. Journal of the National Cancer Institute. 2002;94(5):391-8.
- Chen X, Zhao Y, Liu K, Li Z, Tan X, Wang Y, et al. Lycopene aggravates acute gastric injury induced by ethanol. Frontiers in Nutrition. 2021;8:697879.
- Mrowicka M, Mrowicki J, Kucharska E, Majsterek I. Lutein and zeaxanthin and their roles in age-related macular degeneration—Neurodegenerative disease. Nutrients. 2022;14(4):827.
- Mitra S, Rauf A, Tareq AM, Jahan S, Emran TB, Shahriar TG, et al. Potential health benefits of carotenoid lutein: An updated review. Food and Chemical Toxicology. 2021;154:112328.
- Melenotte C, Brouqui P, Botelho-Nevers E. Severe measles, vitamin A deficiency, and the Roma community in Europe. Emerging infectious diseases. 2012;18(9):1537.
- Clifford LJ, Turnbull AM, Denning AM. Reversible night blindness–A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world. Journal of Optometry. 2013;6(3):173-4.
- Olson JM, Ameer MA, Goyal A. Vitamin A toxicity. StatPearls [Internet]: StatPearls Publishing; 2021.
- Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
- Abdel-Aal E-SM, Akhtar H, Zaheer K, Ali R. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients. 2013;5(4):1169-85.
- Perry A, Rasmussen H, Johnson EJ. Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Journal of food Composition and Analysis. 2009;22(1):9-15.
- Nadulski R, Masłowski A, Mazurek A, Sobczak P, Szmigielski M, Żukiewicz-Sobczak W, et al. Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing. Journal of Food Measurement and Characterization. 2019;13:2521-8.