Co znajdziesz w artykule:
Co to są sery?
Sery są produktami, których głównym składnikiem jest mleko. Najczęściej produkowane są na bazie mleka krowiego czy następnie koziego.
Tradycyjne sery doczekały się w ostatnim czasie wielu roślinnych „zamienników”, które mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z alergią, nietolerancją pokarmową i przez wegan.
W przypadku produktów bazujących na składnikach roślinnych warto zwrócić uwagę na fortyfikację w witaminę B12, która jest dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz wapń, który w tradycyjnych serach dostarczany jest głównie z mleka.
Podział serów
Sery żółte to zróżnicowana grupa produktów. Klasyfikowane są głównie na podstawie procesu technologicznego oraz procesu dojrzewania, a także na podstawie zawartości tłuszczu.
Podział zależny od procesu technologicznego oraz procesu dojrzewania.
Wyróżniamy sery:
- podpuszczkowe,
- kwasowe,
- kwasowo-podpuszczkowe,
- zwarowe.
Ze względu na zawartość tłuszczu wyróżniamy sery:
- śmietankowe,
- pełnotłuste,
- tłuste,
- półtłuste,
- odtłuszczone,
- chude.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Składy serów żółtych
Sery mają zróżnicowane składy. Na sklepowych półkach znajdziemy takie z kilkuskładnikowym opisem, ale także takie, których skład zajmuje dużą część etykiety.
Wiele składników jest zbędnych, dlatego wybierając ser kierujmy się tym, by skład był jak najkrótszy lub ewentualnie zawierał naturalne dodatki.
Staraj się zwracać uwagę również na tabelę wartości odżywczej. Wybieraj produkty z wyższą zawartością białka w 100 g, np. powyżej 20 g, unikaj natomiast tych, które zawierają wysoką ilość soli oraz cukrów.
Producenci serów prześcigają się w znajdowaniu sposobów na przedłużenie terminu ważności produktów oraz zwiększanie ich smakowitości tanim kosztem. Dlatego wiele serów zawiera konserwanty czy nawet wzmacniacze smaku.
Najczęstsze składniki w serach z Biedronki i Lidla oraz dodatki do żywności (z informacją, w jakim celu są dodawane):
- Substancja konserwująca azotyn sodu – ten dodatek należy do grupy konserwantów i jest dodawany po to, aby zapobiec rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia szczepów bakterii.
- Barwniki: karoten, annato norbiksyna – to barwniki pochodzenia naturalnego pozyskiwane z roślin. Ich właściwości umożliwiają uzyskanie żółtego, a nawet pomarańczowego koloru sera.
- Tłuszcz roślinny – dodawany jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego do produktów wegańskich.
- Stabilizator chlorek wapnia – to syntetyczny związek chemiczny. Odpowiada za konsystencję finalnego produktu serowarskiego.
- Aromaty – nadają serom odpowiedniego zapachu. Stosowane głównie w serach smakowych oraz wegańskich. W tych drugich dodatek aromatów ma na celu zbliżenie walorów zapachowych tego produktu do tradycyjnego sera.
- Regulator kwasowości kwas cytrynowy – zwiększenie kwasowość żywności (obniżenie jej pH) wpływa korzystnie na wydobycie i poprawę smaku produktu oraz wydłużenie jego trwałości. Chroni także sery przed zmianą barwy.
- Żelatyna – stosowana jako zagęstnik, emuglator lub środek żelujący. To dodatek pochodzenia naturalnego (zwierzęcego). Nie jest niebezpieczna dla człowieka. Osoby prowadzące dietę roślinną powinny zwrócić uwagę na to, czy nie znajduje się ona w składzie sera.
- Sole emulgujące: polifosforany, fosforany sodu, cytryniany sodu – zazwyczaj występują w serach wysokoprzetworzonych tj. serach topionych w plastrach. Ich zadaniem jest połączenie się serów i powstanie jednolitej, gładkiej struktury.
Jak stworzyliśmy nasz ranking serów żółtych?
W sklepach Lidl i Biedronka sery dostępne są w różnych kategoriach przeznaczenia i jakościowych.
Podzieliliśmy je na trzy grupy:
- Najzdrowszy wybór – to sery, które mają prosty skład, nie zawierają dodatków chemicznych tj. konserwantów. Charakteryzują się wysoką zawartością białka.
- Niezły wybór – kiedy sery z pierwszej grupy nie są akurat dostępne w sklepie, możesz sięgnąć po produkty z tej grupy. Ze względu na nieco gorszy skład, nie powinno się sięgać po nie w pierwszej kolejności.
- Odradzane produkty – mają zazwyczaj niższą zawartość białka oraz więcej dodatków do żywności. Te sery nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny pojawiać się regularnie w zdrowej diecie.
🥇 Ranking serów żółtych z Biedronki 2024
Skład: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.
Wartość odżywcza: 278 kcal, tłuszcz 20 g, nasycone kwasy tłuszczowe 13,6 g, węglowodany do 0,5 g, w tym cukry do 0,5 g, błonnik 0g, białko 24 g, sól 1,4 g.
Prosty skład, brak konserwantów i barwników, stosunkowo wysoka zawartość białka oraz niska zawartość soli. Wśród wybranych polecanych produktów charakteryzuje go najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i wartość energetyczna.
Skład: pasteryzowane mleko kozie, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna.
Wartość odżywcza: 364 kcal, tłuszcz 31 g, nasycone kwasy tłuszczowe 21 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, błonnik 0 g, białko 22 g, sól 1,8 g.
Prosty skład, ser nie zawiera chemicznych dodatków takich jak barwniki i konserwanty. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu ma także najwyższą wartość energetyczną z porównywanych produktów.
Skład: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, barwnik: karoteny.
Wartość odżywcza: 351 kcal, tłuszcz 27 g, nasycone kwasy tłuszczowe 18 g, węglowodany 1,1 g, cukry 0 g, błonnik 0 g, białko 26 g, sól 1,2 g.
Prosty skład, w odróżnieniu od poprzednich serów, zawiera barwnik, jednak jest to barwnik naturalny. Nie zawiera konserwantów. Z polecanych produktów charakteryzuje go największa zawartość białka.
Skład: mleko, sól, stabilizatory: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik: annato norbiksyna.
Wartość odżywcza: 352 kcal, tłuszcz 27 g, nasycone kwasy tłuszczowe 18 g, węglowodany 1,2 g, cukry 0 g, białko 26 g, sól 1,4 g.
Zawiera dodatki do żywności – barwniki i stabilizatory. Ma dosyć wysoką zawartość soli. Nie zawiera konserwantów oraz laktozy dlatego może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
Skład: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, barwnik: karoteny.
Wartość odżywcza:379 kcal, tłuszcz 31 g, nasycone kwasy tłuszczowe 20 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, białko 25 g, sól 1,7 g.
Wysoka zawartość białka oraz wapnia. Produkt zawiera dodatek naturalnego barwnika – karotenu, którego spożycie jest dopuszczalne. Wysoka zawartość tłuszczu oraz tłuszczy nasyconych, wynika z zagęszczonej masy sera, którą uzyskuje się poprzez długie dojrzewanie sera, dzięki czemu smak jest intensywny.
Skład: Śmietanka, ser twarogowy, żelatyna, białka mleka, sól, zioła 0,6 %, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza: 276 kcal, tłuszcz 24 g, nasycone kwasy tłuszczowe 16 g, węglowodany 5 g, cukry 5 g, białko 10 g, sól 1 g
Stosunkowo prosty skład i niska wartość energetyczna. Zawartość białka w tym produkcie jest jednak mała. Ser ten w zawiera także pewne ilości węglowodanów prostych (cukrów).
Skład: woda, olej kokosowy (23 %), skrobia modyfikowana, skrobia, sól morska, aromat cheddar, ekstrakt z oliwek, barwniki: wyciąg z papryki, b-karoten, witamina B12.
Wartość odżywcza:
Głównym składnikiem tego produktu jest olej kokosowy, większość kwasów tłuszczowych stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Produkt ten, w odróżnieniu od porównywanych serów nie zawiera białka. Ma najwyższą zawartość soli. Pomimo tego, że ser jest wzbogacony w witaminę B12, nie możemy uznać go za produkt o wysokiej wartości odżywczej.
Skład: sery, woda, masło, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, sole emulgujące: E452, E 339, E331, barwnik: karoteny, sól
Wartość odżywcza: 299 kcal, tłuszcz 25 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 3,3 g, cukry 2,2 g, białko 15 g, sól 1,2 g.
Długi skład i duża ilość dodatków do żywności. Jest to produkt wysokoprzetworzony, którego zdecydowanie nie będziemy polecać.
🥇 Ranking serów żółtych z Lidla 2024
Skład: pasteryzowane mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Wartość odżywcza: 353 kcal, tłuszcz 26,7 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17,3 g, węglowodany 0,1 g, cukry 0,1 g, białko 28 g, sól 1,0 g.
Krótki skład, produkt ekologiczny, nie zawiera dodatków takich, jak stabilizatory czy barwniki. Charakteryzuje się znikomym udziałem węglowodanów oraz wysoką zawartością białka.
Skład: mleko kozie, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego
Wartość odżywcza: 380 kcal, tłuszcz 31,3 g, nasycone kwasy tłuszczowe 21,3 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, białko 24,5 g, sól 1,68 g.
Produkt składa się z zaledwie 3 składników. Zawiera wysoką ilość białka. Nie zawiera dodatku stabilizatorów, barwników oraz cukrów.
Skład: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego
Wartość odżywcza: 284 kcal, tłuszcz 20,0 g, nasycone kwasy tłuszczowe 14,0 g, węglowodany 1,0 g, cukry 1,0 g, białko 25 g, sól 0,90 g.
Prosty skład, duża ilość białka. Nie zawiera dodatków, takich jak stabilizatory czy barwniki. Ma niską zawartość udział tłuszczu oraz soli
Skład: mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, barwnik: karoteny
Wartość odżywcza: 334 kcal, tłuszcz 26 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, białko 25 g, sól 1,5 g.
Wysoka zawartość białka oraz wapnia. Produkt zawiera dodatek stabilizatora oraz naturalnego barwnika – karotenu, którego spożycie jest dopuszczalne.
Skład: mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik: karoteny
Wartość odżywcza:334 kcal, tłuszcz 26 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, białko 25 g, sól 1,1 g.
Produkt ten nie zawiera dodatkowych cukrów. Ma wysoką zawartość białka oraz wapnia. Zawiera dodatki takie jak stabilizator czy barwnik-karoteny, który ma naturalne pochodzenie.
Skład: mleko, sól, stabilizator :chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej (zawierają laktozę (z mleka)
Wartość odżywcza: 334 kcal, tłuszcz 26 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 0 g, cukry 0 g, białko 25 g, sól 1,5 g.
Zawiera dodatki do żywności — stabilizator. Ma dosyć wysoką zawartość soli.
Skład: 38% ser podpuszczkowy dojrzewający, woda, masło, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, słodka serwatka w proszku (z mleka), sole emulgujące: polifosforany, fosforany sodu, cytryniany sodu, sól
Wartość odżywcza: 287 kcal, tłuszcz 23 g, nasycone kwasy tłuszczowe 15,2 g, węglowodany 6,0 g, cukry 6,0 g, białko 14 g, sól 3,5 g.
Najgorszy skład, produkt wysokoprzetworzony, zawiera dużo dodatków. Wysoki udział zarówno soli, jak i cukrów.
Skład: 52% ser gouda, twaróg, masło, woda, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, sole emulgujące: E331, E339, E450, E452; serwatka w proszku (z mleka), sól, barwnik E160a
Wartość odżywcza: w 100 g: 287 kcal, tłuszcz 17 g, nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 5,8 g, cukry 4,3 g, białko 24 g, sól 2,5 g.
Produkt wysoko przetworzony, zawiera dużo dodatków. Wysoki udział soli, cukrów i tłuszczy nasyconych. Jedynym plusem tego produktu jest wyższa zawartość białka niż w pozostałych serach topionych.
Dołącz do 42498
zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Lubisz sery żółte? Nie musisz rezygnować z nich jeśli jesteś na diecie odchudzającej. Z Respo Twoja dieta zostanie ułożona w taki sposób, aby znalazły się w Twoim menu i przy okazji nie utrudniały redukcji.
🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: