Co znajdziesz w artykule:
Jakie pieczywo wybierać?
W przypadku produktów zbożowych (nie tylko pieczywa, ale również kasz, płatków, makaronów) wybieraj przede wszystkim produkty z pełnego przemiału. Wybór jest spory, a produkty te są świetne dla zdrowia i wbrew legendom mogą być elementem diety odchudzającej.
👉 Aby dowiedzieć się więcej, jaki chleb na diecie sprawdzi się najlepiej, sprawdź kompleksowy poradnik na naszym blogu.
Jak stworzyliśmy nasz ranking pieczywa z Lidla?
Nasz ranking najlepszego i odradzanego pieczywa z Lidla podzieliliśmy na trzy sekcje:
- Najzdrowszy wybór – to rekomendowane pieczywo z Lidla, które charakteryzuje się prostym składem, ograniczonym głównie do mąki, wody, zakwasu lub drożdży oraz soli. Dzięki temu jest to świetna opcja na co dzień. W tej kategorii dostępna jest szeroka gama produktów, co ułatwia znalezienie ulubionego rodzaju pieczywa.
- Niezły wybór – te produkty zawierają one więcej dodatków niż pieczywo z grupy pierwszej, a także mogą mieć mniej błonnika i więcej cukrów oraz soli. Mimo to mogą być one odpowiednim uzupełnieniem diety, choć lepiej nie wybierać ich na co dzień.
- Odradzane produkty – pieczywo z tej kategorii zawiera więcej dodatków i ma niższą wartość odżywczą. Skład często obejmuje dodatkowy gluten, słód, cukier (lub inne substancje słodzące, np. glukozę, maltodekstrynę), tłuszcz, skrobię oraz produkty mleczne. Taki skład może stanowić problem dla osób na diecie wegańskiej oraz dla osób z alergią na białka mleka lub laktozę, które nie spodziewają się dodatku tych składników w pieczywie.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
🥇 Ranking pieczywa z Lidla 2024
Skład: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 15%, nasiona słonecznika 7,2%, siemię lniane złote 2%, siemię lniane 2%, drożdże, słód żytni ciemny, sól, olej rzepakowy, gluten (z pszenicy), słód pszenny jasny
Ta bułka ma dobry skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.
Skład: mąka pszenna* 46%, woda, kasza jaglana* 2%, ziarno komosy ryżowej* (quinoa) 2%, drożdże*, pestki dyni* 1%, nasiona słonecznika* 1%, siemię lniane brązowe* 1%, siemię lniane złote* 1%, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 1%, cukier trzcinowy*, sól morska, masło*, olej słonecznikowy*
* produkty pochodzÄ…ce z rolnictwa ekologicznego
Ta bułka ma dobry skład. Dodatek dyni, ziaren i nasion zwiększa ilość błonnika w pieczywie. Poszczególne składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Skład: mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 8%, sezam, słonecznik, siemię lniane, drożdże, sól, płatki owsiane, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren i płatków owsianych zwiększa ilość błonnika w pieczywie.
Skład: mąka pszenna graham 36,2 %, mąka pszenna 33,4 %, woda, mąka żytnia 4,6%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, słód pszenny jasny.
Dodatek mąki graham w bułce sprawia, że ma ona wyższą zawartość błonnika.
SkÅ‚ad: mÄ…ka żytnia 33 %; zakwas żytni 26 % (woda, mÄ…ka żytnia 54 % – w zakwasie żytnim); woda; nasiona sÅ‚onecznika 12 %; mÄ…ka pszenna 8 %; sól; mÄ…ka ze sÅ‚odu jÄ™czmiennego; olej rzepakowy; Å›rodek do przetwarzania mÄ…ki: kwas askorbinowy.
Ten chleb ma prosty i krótki skład.
Skład: mąka żytnia razowa typ 2000 32%, woda, mąka żytnia typ 720 21%, mąka pszenna 9%, maślanka 4% (maślanka, mleko w proszku, kultury bakterii fermentacji mlekowej – zawiera laktozę z mleka), sól, olej rzepakowy, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Skład: 21,1 % zakwas żytni (mąka żytnia typ 720, woda), woda, 15,5% mąka pszenna typ 750, 15,5% fermentowane kiełkujące ziarno żyta (ziarno żyta, woda), 6,2% mąka żytnia typ 720, 6,2% nasiona słonecznika, 6,2% siemię lniane, sól, zakwas piekarniczy w proszku (mąka pszenna, mąka żytnia), drożdże, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), enzymy.
Skład: mąka pszenna* 47%, woda, nasiona słonecznika* 4%, siemię lniane brązowe* 4%, kasza jaglana* 3%, siemię lniane złote* 3%, płatki owsiane*, nasiona sezamu* 2%, drożdże*, cukier trzcinowy*, nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica) 1%, olej słonecznikowy*, nasiona komosy ryżowej* (quinoa) 1%, pestki dyni* 1%, sól morska, masło*
* produkty pochodzÄ…ce z rolnictwa ekologicznego
Ta bułka ma prosty skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.
Skład: 65% mąka żytnia (typ 1400, typ 720), woda, cukier, sól, olej rzepakowy.
Skład: żyto pełnoziarniste 59% (mąka żytnia*, słód żytni*), woda, płatki ziemniaczane*, cukier*, drożdże, sól jodowana (sól, jodek potasu). *z rolnictwa ekologicznego.
Skład: 58% owies* (mąka owsiana, produkty przemiału owsa, płatki owsiane, kaszka z owsa), woda, cukier skarmelizowany*, błonnik z babki jajowatej*, drożdże, sól jodowana (sól, jodan potasu).
*z rolnictwa ekologicznego.
Skład: mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 10%, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka (pszenna 49%, żytnia 11%), woda, ziarna słonecznika, ziarna soi, siemię lniane, drożdże, sól, słód jęczmienny.
Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.
Skład: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 21,7%, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka sojowa, olej rzepakowy
Ma prosty skład. Chleb o niskiej zawartości błonnika.
Skład: mąka pszenna, woda, gluten pszenny, drożdże, sól, słód jęczmienny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka pszenna, fermentowane kiełkujące ziarno żyta 14%, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka pszenna, woda, słonecznik, sezam, mak niebieski, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka pszenna 68,9%, woda, mąka żytnia, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, drożdże, słód pszenny
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka pszenna 44%, kwas żytni 29% (mąka żytnia, woda), maślanka odtworzona 10% (woda, maślanka w proszku), woda, mąka żytnia 4%, drożdże, płatki ziemniaczane (ziemniaki suszone), sól, gluten pszenny, fermentowany słód żytni ciemny (żyto, woda), mąka sojowa, olej rzepakowy
Pieczywo ma bardzo jasną barwę, ale niską zawartość błonnika. Poza tym w składzie jest m.in. słód.
Skład: mąka pszenna 74%, woda, mąka żytnia 6%, gluten pszenny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże.
Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.
Skład: mąka pszenna 49%, woda, mąka żytnia 13% (w tym mąka pochodząca z zakwasu), ziarna słonecznika 6%*, siemię lniane 2,7%, posypka ziaren 2,5%* (siemię lniane, ziarno słonecznika, nasiona sezamu, proso), drożdże, olej rzepakowy, nasiona pszenicy, cukier, sól, sfermentowana mąka pszenicy, gluten pszenny, olej słonecznikowy, pęczniejąca mąka pszenna, suszone ciasto razowe pełnoziarniste żytnie, słód mąki żytniej, przyprawy
Wartości odżywcze: 299 kcal, tłuszcz 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g, węglowodany 47 g, w tym cukry 2,6 g, błonnik: brak danych g, białko 11 g, sól 0,4 g
Zawiera dużo ziaren i nasion, które zwiększają ilość błonnika i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na opakowaniu
brakuje informacji o zawartości błonnika i typie użytej mąki, więc nie możemy mieć pewności, czy pieczywo jest odpowiednie na
co dzień.
Skład: mąka pszenna 44,9%, woda, ziarna 14,4% (siemię lniane, soja, słonecznik, sezam, łamane ziarno pszenicy), mąka żytnia 9,4%, płatki owsiane 3,6%, drożdże, otręby pszenne 1,7%, sól, gluten pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu żytniego, suszony zakwas pszenny, glukoza, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, mąka sojowa, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Pieczywo zawiera dużo ziaren i nasion, które zwiększają ilość błonnika i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie myl
jednak pieczywa pełnoziarnistego (z pełnego przemiału) z tym z dodatkiem ziaren.
Skład: mąka pszenna 63%, woda, gluten pszenny, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże, sól, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), ekstrakt słodu jęczmiennego karmelizowany
Pieczywo zawiera mało błonnika.
Skład: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, sól, suszony zakwas pszenny, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, cukier, gluten pszenny, mąka ze słodu pszennego, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu
Pieczywo zawiera mało błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie. Olej na 3 miejscu w składzie sugeruje
znacznie większą zawartość tłuszczu niż w standardowym pieczywie.
Skład: mąka pszenna 79%, woda, sól, drożdże, glukoza, mąka sojowa, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Niska zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie.
Uwaga! Składy tej bułki mogą być różne w innych lokalizacjach. Poniżej zamieszczamy skład, który jest gorszy i takiej bułki
najlepiej nie kupować.
Składniki: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana (sól, jodek potasu), oleje roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy),
tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), gluten pszenny, drożdże dezaktywowane, mąka ze słodu pszennego.
Skład: mąka pszenna 62,9%, woda, ziarna 10,7% (siemię lniane, nasiona sezamu, łamane ziarno soi, łamane ziarno pszenicy, ziarna słonecznika), mąka żytnia 2,9%, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, mąka ze słodu żytniego, gluten pszenny, suszony zakwas pszenny, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, glukoza, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Barwa i dodatek nasion sugerują, że ta bułka może mieć trochę wyższą zawartość błonnika. Jednak w składzie znajduje się więcej
dodatków niż w przypadku pieczywa z pierwszej grupy.
Uwaga! Składy tej bułki mogą być różne w innych lokalizacjach. Poniżej zamieszczamy skład, który jest znacznie lepszy: ma dużo
ziaren (11,8%), usunięto cukier i glukozę, skrócono listę składników. Taką bułkę możesz śmiało kupować.
58,4 % mąka pszenna, woda, 6,8 % siemię lniane brązowe, mąka żytnia, ziemniaki suszone, drożdże, 2 % nasiona słonecznika, 1,8
% siemię lniane złote, gluten pszenny, 1,2 % nasiona sezamu, olej rzepakowy, sól, słód jęczmienny, słód pszenny.
Skład: mąka pszenna, woda, cukier, olej rzepakowy, drożdże, masa jajowa pasteryzowana, 1,8 % mleko pełne w proszku, serwatka (z mleka), masło, aromat maślany, sól, gluten pszenny.
Cukier i olej wysoko w składzie jajka, mleko pełnotłuste, masło i aromat — ta bułeczka to nie pieczywo na co dzień, ale rodzaj deseru.
Zmień dietę z Respo!
Chleb na diecie redukcyjnej jest jak najbardziej dopuszczalny, a wręcz rekomendowany. Jeśli go lubisz, to Twój dietetyk online włączy chleb do Twojej diety.
🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: