Co znajdziesz w artykule:
Lody z dobrym składem? Nie zawsze
Lody sklepowe z dobrym składem i potencjalnie najzdrowsze. Czy to w ogóle możliwe? Czy ich znalezienie jest łatwe? Zaraz to sprawdzimy!
Zacznijmy jednak od tego, co znajdziemy w składzie lodów?
Głównym makroskładnikiem są węglowodany i to zarówno w sorbetach, jak i klasycznych lodach na bazie mleka. Znacząca większość zawiera sporo cukru, syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego.
Zwyczajowo sorbety (inaczej: lody wodne na patyku), które nie zawierają składników mlecznych, charakteryzują się znikomą zawartością białka i tłuszczu.
W ich składzie dominują soki owocowe, soki z zagęszczonych soków owocowych i inne podobne produkty.
Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku lodów na bazie mleka.
W tym przypadku zawartość białka jest zwykle nieco wyższa, zawierają one także więcej tłuszczu.
Z tego względu, lody na bazie mleka są zwykle bardziej kaloryczne niż sorbety.
Większość lodów na patyku charakteryzuje się nie najlepszym, długim składem, zawiera cukier i liczne substancje dodatkowe.
Jak wybrać lody z dobrym składem? Analiza
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?
⏩ Krótka lista składników
Im krótszy i prostszy skład lodów, tym lepiej. Najczęściej krótszy skład, bez zbędnych dodatków będą miały sorbety.
⏩ Dodatek cukru/syropu glukozowego/syropu glukozowo-fruktozowego
Najlepiej wybierać lody, które nie zawierają cukru lub mają jak najniższy dodatek cukru i składników analogicznych (np. różnego rodzaju syropów glukozowych).
⏩ Porcja produktu
Jeśli wybieramy lody ze średnim składem, z dodatkiem cukru i substancjami dodatkowymi, warto wybrać takie, które mają mniejszą porcję. Wtedy spożywamy mniej kilokalorii i cukru.
Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w lodach na patyku:
- Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające:
- Stabilizatory to według definicji substancje umożliwiające utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się żywności.
- Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają one lepkość i gęstość produktów. Dodawane są, aby nadać im przyjemną dla konsumenta, aksamitną, kremową konsystencję. Ich dodatek do lodów sprawia, że produkt równomiernie się rozpuszcza, a jego struktura jest jednolita i gładka.
- Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.
- Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.
- Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.
- Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris.
- Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika
- Polirycynooleinian poliglicerolu — z glicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie jako dodatek do czekolady i wyrobów czekoladopodobnych.
Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego lub półsyntetycznego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w lodach jest zbędny.
- Aromaty i ekstrakty
W lodach znajdziemy również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i syntetyczne. Zwyczajowo do lodów dodawana jest substancja słodząca (najczęściej cukier), który ma za zadanie polepszyć smak produktu.
- Zapis „aromat” – oznacza, że dodatek jest syntetyczny.
- Zapis „aromat naturalny” – świadczy o tym, że dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego.
- Zapis „ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca za pomocą wody lub alkoholu.
- Barwniki
Również możesz je znaleźć w lodach. Ich zadaniem jest nadanie specyficznej, przyciągającej wzrok barwy. Wśród używanych do lodów barwników wyróżniamy między innymi:
- Annato — naturalny, czerwony barwnik, otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego – arnoty właściwej.
- Tlenek tytanu — używany jako substancja wybielająca.
- Karoteny – otrzymywane z oleju palmowego, marchwi, alg czy przez fermentację z grzyba Blakeslea trispora.
W naszym rankingu lody na patyku z Lidla i Biedronki podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:
- Najlepszy wybór – w tej grupie są lody z najlepszym składem. Nie zawierają cukru, bądź zawierają go bardzo mało. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty.
- Niezły wybór – są to lody, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki takie jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinieneś ich wybierać w pierwszej kolejności.
- Odradzane produkty – lody, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny regularnie pojawiać się w zdrowej diecie.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
🥇 Ranking lodów na patyku z Lidla i Biedronki
Skład: 22% przecier bananowy, 19% zagęszczony sok winogronowy, 18% sok pomarańczowy, 17% przecier z mango, 7% sok z marakui, 7% miąższ pomarańczowy, 5% sok jabłkowy, 3% zagęszczony sok jabłkowy, stabilizatory: guma guar, kwas: kwas cytrynowy
Wartości odżywcze: 109 kcal, tłuszcz: 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 23,5 g, w tym cukry: 22,7 g, białko: 1,0 g, sól: 0,01 g
Skład lodów to same przeciery i soki owocowe, bez dodatku cukru i syropu glukozowego. Jedna sztuka o masie 63 g to 69 kcal. Te lody owocowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.
Skład: 37% mleko pełne, 33% mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, serwatka (z mleka), 4% śmietana, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat waniliowy
Wartości odżywcze: 135 kcal, tłuszcz: 3,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 21,5 g, w tym cukry: 21,5 g, białko: 4,1 g, sól: 0,10 g
Te dostępne w sklepach Lidl lody na patyku zawierają dodatek mleka pełnego. Znajdziesz tu także cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal, a skład lodów jest stosunkowo krótki.
Smak Czekoladowy, Truskawkowy, Waniliowy
Skład: Lody o smaku czekoladowym z wapniem: pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (29%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, preparat serwatkowy (mleko), odtłuszczone mleko w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat.
Skład: Lody truskawkowe z wapniem: pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (26%), przecier truskawkowy (10%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, odtłuszczone mleko w proszku, wapń, syrop glukozowy, fruktoza, tłuszcz mleczny, aromat, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), zagęszczony sok z buraka czerwonego. Może zawierać soję. Produkt bezglutenowy.
Skład: Lody o smaku waniliowym z wapniem. Pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (34%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatowy (mleko), wapń, syrop glukozowy, fruktoza, tłuszcz mleczny, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat.
Wartości odżywcze: 131/134 kcal, tłuszcz: 3,1/3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,0/2,2 g, węglowodany: 22/23 g, w tym cukry: 18/20 g, białko: 3,9/4,3 g, sól: 0,15/0,20 g
Te lody zawierają dużo pełnego mleka i są wzbogacone o wapń. Maleńkie porcje sprawiają, że kaloryczność porcji jest znikoma: 30/32 kcal/ porcja.
Skład: odtworzone odtłuszczone mleko (26%), pełne mleko świeże (22%), cukier, oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko, syrop glukozowy, śmietanka, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), aromaty, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny.
Wartości odżywcze: 266 kcal, tłuszcz: 16 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g, węglowodany: 26 g, w tym cukry: 23 g, białko: 2,7 g, sól: 0,10 g
Jedna porcja to 173 kcal jednak skład jest przyzwoity, zawiera dużo mleka w tym mleko świeże.
Skład: woda, 20% sok arbuzowy z zagęszczonego soku arbuzowego, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas: kwas cytrynowy, koncentrat z marchwi, koncentrat z czarnej porzeczki, stabilizator: guma guar, naturalny aromat
Wartości odżywcze: 101 kcal, tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, węglowodany: 24,9 g, w tym cukry: 22,5 g, białko: 0,2 g, sól: 0,03 g
Produkt zawiera cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal. Te lody arbuzowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.
odtworzone mleko odtłuszczone, woda, cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, koncentrat pomarańczowy 1,8 %, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (mleko), emulgator: E 471, stabilizatory: E 410, E 412, E 440, E 407; regulator kwasowości: E 330, aromaty, barwnik: E 160b(ii), wanilia w proszku, sól.
Skład:
Wartości odżywcze: 164 kcal, tłuszcz: 7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 6,1 g, węglowodany: 23 g, w tym cukry: 21 g, białko: 2,3 g, sól: 0,13 g
Skład lodów jest dość krótki i całkiem niezły, choć niestety znajdziemy w nim cukier w dwóch postaciach i dość dużo różnych dodatków do żywności. Jedna porcja lodów ma ok. 130 kcal i 3 łyżeczki cukru. Jak na lody mleczne jest to dość dobry wynik, choć oczywiście mogłoby być lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o ilość dodanego cukru.
Skład: woda, cukier, syrop glukozowy, sok z arbuza (6,5 %) z zagęszczonego soku z arbuza, soki owocowe (5 %) [truskawka 1,8 %, malina 1,2 %, czarna porzeczka 1,1 %, jagoda 0,9 %] z zagęszczonych soków owocowych, sok cytrynowy (4,5 %) z zagęszczonego soku cytrynowego, tłuszcz kokosowy, kwas (E 330), suszone kawałki truskawek (0,2 %), laktoza (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, barwnik (E 153), stabilizatory (E 412, E 410), tłuszcz kakaowy, koncentraty (marchwi, spiruliny, jabłka), aromaty, dwutlenek węgla, emulgator (E 322)
Wartości odżywcze: 126 kcal, tłuszcz: 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g, węglowodany: 25 g, w tym cukry: 19 g, białko: <0,5 g, sól: 0,01 g
Jedna sztuka ma około 60 kcal. W składzie lodów jest kilka sztucznych substancji, natomiast nie są one dominującymi składnikami produktu.
Skład: woda, 17% przecier jabłkowy, cukier, 10% sok wiśniowy z zagęszczonego soku wiśniowego, syrop glukozowy, 5,4% sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, stabilizatory: karagen, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, aromaty, barwniki: antocyjany, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina
Wartości odżywcze: 91 kcal, tłuszcz: 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g, węglowodany: 22,5 g, w tym cukry: 18,3 g, białko: 0,3 g, sól: 0,04 g
Bazą produktu są przeciery i soki owocowe. Te produkowane przez markę Gelatelli lody na patyku zawierają jednak sporo substancji dodatkowych oraz cukier i syrop glukozowy, stąd ich gorsza ocena. Produkt charakteryzuje się dosyć niską zawartością kcal w 100 g (91 kcal) oraz w 50 g porcji (46 kcal).
Skład: woda, odtworzone mleko odtłuszczone, cukier, 13% jogurt, 8,2% przecier malinowy, syrop glukozowy, olej kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, koncentrat soku z purpurowej marchwi, aromaty
Wartości odżywcze: 117 kcal, Węglowodany: 18,6, Cukry:16,2 Tłuszcz: 4,0 g Białko: 1,5 Sól: 0,06 g
Te lody Lidl Gelatelli na patyku zawierają cukier, syrop glukozowy i olej kokosowy. Jedna sztuka o masie 50 g to 59 kcal.
Skład: czekolada mleczna 32% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,5% sos o smaku orzechowo-kakaowym, (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko słodzone zagęszczone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, olej rzepakowy, substancje zagęszczające (pektyny, karagen, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, 9,2% prażone kawałki orzechów laskowych, cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy), śmietanka, 0,8% cukier skarmelizowany (syrop glukozowy, cukier, woda) emulgator: mono- i diglicerydykwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, barwniki: karmel, aromat, sól
Wartość odżywcza: 357 kcal, Węglowodany: 32 Cukry: 28 Tłuszcz: 23 g Kwasy tłuszczowe nasycone 15,0g Białko: 4,7 Sól: 0,12 g
Te lody na patyku Lidl zawierają sporo cukru oraz olej kokosowy. Mają też bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (jedna sztuka to ok. 270 kcal). Ich zaletą jest z kolei wysoka zawartość białka.
Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, czekolada mleczna 31 % (cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, bezwodny tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (mleko), olej kokosowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E 476, aromat. Masa kakaowa minimum 33 %), cukier, olej kokosowy, cukier strzelający 3,1% (cukier, syrop glukozowy, laktoza (z mleka), dwutlenek węgla, skrobia ryżowa), odtłuszczone mleko w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), glukoza, czekolada 0,3 % (zawiera soję), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromaty, barwnik: karmel amoniakalny, sól.
Wartości odżywcze: 313 kcal, tłuszcz: 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g, węglowodany: 32 g, w tym cukry: 31 g, białko: 3,4 g, sól: 0,13 g
Lody mają bardzo długi skład, w którym znajdziemy cukier w kilku różnych postaciach (cukier, glukoza, syrop glukozowy). Jedna porcja (65 g) zawiera ponad 200 kcal i 4 łyżeczki cukru, a to tego dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest to zbyt dobry produkt ani pod względem składu, ani pod względem wartości odżywczej.
Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, woda, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, pełne mleko w proszku, preparat serwatkowy (mleko), tłuszcz mleczny, emulgatory (E471, lecytyny), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, guma tara, karagen), mielone kawałki wanilii, naturalny aromat waniliowy (w tym mleko), naturalny aromat waniliowy, barwnik (karoteny)
Wartości odżywcze: 305 kcal, tłuszcz: 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g, węglowodany: 30 g, w tym cukry: 27 g, białko: 3,3 g, sól: 0,13 g
W składzie znajdziemy cukier w kilku postaciach. Klasyczny „cukier” na drugim miejscu, do tego syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy odpowiednio na siódmym i ósmym miejscu. Jedna porcja (81 g) zawiera prawie 250 kcal i ponad 4 łyżeczki cukru, są to więc lody, które potrafią mocno przyłożyć się do nadwyżki kalorycznej w diecie. Dodatkową wadą jest wysoka cena – ponad 7 zł za sztukę.
Skład: odtworzone mleko odtłuszczone (31,5%), cukier, mleko odtłuszczone w proszku (12,5%), czekolada mleczna 10% (cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, odwodniony tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (soja), wanilina), śmietanka pasteryzowana (mleko), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), masło (mleko), syrop glukozowy, olej słonecznikowy, odwodniony tłuszcz mleczny, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (soja)), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), aromaty
Wartości odżywcze: 370 kcal, tłuszcz: 24,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15,2 g, węglowodany: 31,7 g, w tym cukry: 29,7 g, białko: 6,1 g, sól: 0,28 g
Co prawda lody sprzedawane są w małych porcjach (38 g), jedna sztuka wciąż zawiera jednak 140 kcal i 2,5 łyżeczki cukru, czyli ogromne ilości, jak na tak mały lód. Dodatkowym minusem jest bardzo długi skład, w którym znajdują się m.in. olej palmowy, masło, czy syrop glukozowy. Są to więc lody o słabym składzie i równie słabej wartości odżywczej.
Skład: 31% biała czekolada, (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, słodka serwatka proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,8% sos o smaku kokosowym (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, olej rzepakowy, substancje zagęszczające: pektyny, karagen, emulgatory: mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromaty, barwniki: dwutlenek tytanu), cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, 4,1% wiórków kokosowych, 2,2% proszek kokosowy, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, maltodekstryna, kazeinian sodu, aromat
Wartość odżywcza: 359 kcal, Węglowodany: 34 Cukry: 32 Tłuszcz: 23 g Kwasy tłuszczone nasycone 13g Białko: 3,5 Sól: 0,14 g
Te lody Gelatelli na patyku są bogate w cukier i substancje dodatkowe. Mają bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (około 260 kcal w porcji).
Skład: Mleko odtłuszczone (odtworzone), cukier, śmietanka (z mleka) 14%, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, słony sos karmelowy (cukier, woda, syrop glukozowy, mleko zagęszczone słodzone: mleko pełne, cukier; tłuszcz mleczny, sól 0,1%, skrobia modyfikowana, substancje żelujące: pektyny, guma ksantanowa, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, naturalny aromat), mleko w proszku odtłuszczone, kawałki australijskich orzechów makademia 2,5%, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), miazga kakaowa, laktoza (mleko), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), E 476), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), koncentrat z marchwi, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt z wanilii.
Wartość odżywcza: 360 kcal, Węglowodany: 38 Cukry: 31 Tłuszcz: 21 g Kwasy tłuszczowe nasycone 12 g Białko: 3,5 Sól: 0,14 g
Choć skład, jak na ten typ lodów nie jest zły, to jedna porcja ma aż 245 kcal i 4 łyżeczki samego cukru.
Skład: biała czekolada 28% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny z soi, polirycynooleinian poliglicerolu; naturalny aromat waniliowy), mleko odtłuszczone, przecier truskawkowy 14,2%, cukier, śmietanka, syrop glukozowy, woda, sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego 1,4%, kawałki liofilizowanych truskawek 0,6%, serwatka zagęszczona (z mleka), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: celuloza, pektyny, mączka chleba świętojańskiego, guma guar; dekstroza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; koncentrat soku z czerwonego buraka, koncentrat z marchwi, naturalny aromat truskawkowy
Wartości odżywcze: 272 kcal, tłuszcz: 14 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,1 g, węglowodany: 33 g, w tym cukry: 32 g, białko: 2,3 g, sól: 0,10 g
Jedna porcja to 231 kcal i aż 27g czystego cukru czyli ok 5 łyżeczek. Te lody mają pokaźny skład zawierający sporo dodatków do żywności. Na plus jest użycie koncentratów soków zamiast tradycyjnych barwników oraz aromatów naturalnych.
Skład: Odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, tłuszcz kakaowy, woda, migdały, tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, pełne mleko w proszku, preparat serwatkowy (mleko), emulgatory (E471, lecytyny), mielone kawałki wanilii, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), naturalny aromat waniliowy (w tym mleko), aromat, barwnik (karoteny).
Wartości odżywcze: 339 kcal, tłuszcz: 21 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g, węglowodany: 32 g, w tym cukry: 29 g, białko: 4,5 g, sól: brak danych g
Porcja ma sporo kalorii (247). Jak na lody znanej marki zaskakuje używaniem najgorszego z możliwych opcji słodzenia syropu glukozowo-fruktozowego, oraz tłuszczu kokosowego i kontrowersyjnego karagenu. W tej cenie można oczekiwać lepszego składu.
Podsumowanie
W zdrowej i zbilansowanej diecie również jest miejsce na lody. Odpowiedź na pytanie, jak schudnąć, to bowiem niekoniecznie restrykcje na lata, ale zbilansowane podejście z miejscem na odstępstwa od diety.
Jeśli i Ty szukasz właśnie takiego podejścia, to sprawdź ofertę Respo!
🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: