Helicobacter pylori – jaka dieta?

Helicobacter pylori – jaka dieta?

Zakażenie Helicobacter pylori to jedna z najczęstszych infekcji bakteryjnych. Nieleczona może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami i rozwojem poważniejszych chorób. Skąd się bierze Helicobacter pylori? Co jeść, a czego unikać przy stwierdzonej infekcji?

Co to jest Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori to bakteria, a jej głównym gospodarzem jest ludzki organizm. Helicobacter pylori bytuje w żołądku człowieka. Zakażenie H.pylori to jedna z najbardziej powszechnych infekcji bakteryjnych na świecie. Drobnoustroje przenoszone są z człowieka na człowieka, najczęściej w okresie dzieciństwa. Do zakażenia Helicobacter pylori dochodzi głównie przez bezpośredni kontakt ze śliną osoby zakażonej, np. picie z tej samej szklanki czy używanie wspólnych talerzy i sztućców. Szacuje się, że w Polsce zainfekowanych bakterią Helicobacter pylori jest ok. 84% dorosłych i 32% dzieci [1]. 

W większości przypadków zakażenie Helicobacter pylori ma charakter bezobjawowy. U części zakażonych Helicobacter pylori objawy mogą pojawić się w bardzo małym natężeniu Jednak u 10-20% zakażonych bakteria H.pylori wywołuje szereg dolegliwości i chorób [1,2].

Helicobacter pylori objawy: 

  • Nudności
  • Wymioty
  • Ból brzucha
  • Wzdęcia
  • Uczucie pełności w nadbrzuszu

Zakażenie Helicobacter pylori może prowadzić także do rozwoju poważnych chorób, m.in.: 

  • Zapalenie żołądka
  • Wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • Refluksu 
  • Raka żołądka
  • Chłoniaka typu MALT
  • Niedokrwistości z niedoboru żelaza [2,3]

Helicobacter pylori leczenie

Obecnie tylko objawowa i potwierdzona badaniami infekcja Helicobacter pylori wymaga leczenia antybiotykami. Dużym problemem w skutecznym pozbyciu się H.pylori jest oporność bakterii na antybiotyki – oznacza to, że czasami leki po prostu nie działają. Obecnie nie ma jednak innego, skuteczniejszego sposobu leczenia infekcji H.pylori niż antybiotykoterapia. W standardzie leczenia stosuje się 2 lub 3 różne antybiotyki w połączeniu z inhibitorami pompy protonowej i/lub solami bizmutu, które zwiększają ich efektywność [2,4]. 

Rosnąca antybiotykooporność sprawia, że coraz częściej szuka się innych sposobów na Helicobacter pylori leczenie. Jednym z nich jest dieta. 

Helicobacter pylori dieta

Z pewnością wiesz, że odpowiednio zaplanowana dieta chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych – otyłość, cukrzyca typu 2, schorzenia układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory. Sposób żywienia odgrywa także kluczową rolę w leczeniu niektórych schorzeń, łagodząc ich objawy i wspierając proces leczenia [5]. Ale czy dietą jesteśmy w stanie wyleczyć infekcję Helicobacter pylori?
Obecnie nie istnieją żadne konkretne wytyczne określające jak powinna wyglądać dieta u chorych z Helicobacter pylori. Głównym jej założeniem jest wprowadzenie do jadłospisu  składników żywności, które w naturalny sposób wspomagają walkę z zakażeniem Helicobacter pylori. Należą do nich m.in.: polifenole, laktoferyna, izotiocyjaniany, katechiny czy probiotyki [4, 6-9]. Jak w łatwy sposób odnaleźć wymienione składniki w żywności?

Helicobacter pylori co jeść i co pić: 

  • Mleko i produkty mleczne. Bogate w laktoferynę i probiotyki, które wspomagają skuteczność antybiotyków i zmniejszają ich skutki uboczne [7]
  • Owoce jagodowe – żurawina, maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny. Bogate w polifenole, które działają przeciwbakteryjnie na H.pylori i zmniejszają zdolność tej bakterii do kolonizacji żołądka [7,10]
  • Warzywa kapustne – brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, rzodkiewka, jarmuż. Bogate w izotiocyjaniany, które działają bakteriobójczo na H.pylori [7,11]
  • Oleje – olej rybi, oliwa z oliwek, olej z nasion czarnej porzeczki, olej z wiesiołka. Bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, działające przeciwzapalnie i hamująco na rozwój H.pylori [11,12]
  • Miód — zawiera związki wykazujące działanie przeciwbakteryjnie względem H.pylori [7,11]
  • Zielona herbata – zawiera katechiny, które działają przeciwbakteryjnie względem H.pylori [6,8]
  • Zioła i przyprawy – czosnek, imbir, kurkuma, oregano, czarnuszka, cynamon, lukrecja. Zawierają związki wykazujące działanie przeciwbakteryjnie względem H.pylori [11]

Jak widzisz, składniki potencjalnie hamujące rozwój Helicobacter pylori występują w żywności dość powszechnie. Można powiedzieć, że dieta przy Helicobacter pylori to po prostu dieta zgodna z zasadami zdrowego żywienia, wzbogacona dodatkowo o produkty sprzyjające leczeniu H.pylori. 

Ale jak taka dieta wygląda w praktyce?

Dieta przy Helicobacter pylori jadłospis:Śniadanie:


Śniadanie

Jaglanka z jabłkiem i cynamonem


Lubisz śniadania na słodko? Nasza jaglanka z jabłkiem i cynamonem jest właśnie dla Ciebie! Ta niezwykle łatwa w przygotowaniu potrawa, łączy w sobie najlepsze jesienno-zimowe smaki, całość okraszając wyrazistym, kremowym masłem orzechowym. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że słodkie śniadanie wcale nie musi być owsianką!



Drugie Śniadanie

Wiosenny serek wiejski z ogórkiem, papryką, rzodkiewką i pieczywem


Soczyste, chrupiące warzywa w towarzystwie białego serka — prostota też może pyszna! Wiosenny serek wiejski z ogórkiem, papryką, rzodkiewką i pieczywem nie tylko zaspokoi Twój głód, aż do następnego posiłku, ale również nacieszy Twoje oczy. Przyjemnie jest patrzeć na taki kolorowy talerz. Czasem to w prostocie tkwi siła.



Obiad

Łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem


Łosoś to jedna ze smaczniejszych ryb. Świetnie smakuje samodzielnie, ale jeszcze lepiej w towarzystwie pysznego sosu. Pieczony łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem to idealna propozycja na aromatyczny i bardzo sycący obiad.



Podwieczorek

Smoothie bowl owoce leśne


Czy wiesz, że owoce leśne to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy? Znajdziesz w nich mnóstwo antocyjanów o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i wpływającym na profilaktykę wielu chorób. Brzmi obiecująco? Koniecznie wypróbuj smoothie bowl owoce leśne, a Twój organizm z pewnością Ci podziękuje. Zastrzyk energii gwarantowany!



Kolacja

Zupa kalafiorowa z mrożonki – szybka w przygotowaniu


Masz ochotę na szybki obiad, któremu niestraszne są sezonowe zmiany asortymentu? Nasza zupa kalafiorowa z mrożonki to strzał w dziesiątkę! Wystarczy kilka dostępnych przez cały rok składników, 20 minut i gotowe. Pożywny, pyszny obiad już czeka na zjedzenie.

Pamiętaj, że przy zakażeniu Helicobacter pylori dieta jest jedynie elementem wspomagającym terapię antybiotykami. Mimo obiecujących wyników nad skutecznością hamowania wzrostu. H.pylori przez żywność, jedyną zatwierdzoną metodą pozbycia się tej bakterii nadal pozostaje antybiotykoterapia [1,2].

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?

Wiesz, że tym, czego nie lubi Helicobacter jest dieta bogata w owoce, warzywa, produkty mleczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ale to nie wszystko – są również produkty, które sprzyjają rozwojowi H.pylori i należy wykluczyć je z jadłospisu. 

Czego nie jeść przy Helicobacter pylori? 

  • Dużej ilości soli, 
  • Przetworów mięsnych i rybnych (peklowane, wędzone, solone) 
  • Przetworów warzywnych (marynowane, solone, kiszone)

Wymienione produkty bogate są w sól i/lub nitrozaminy, czyli związki o udowodnionym działaniu kancerogennym. Zwiększają one ryzyko infekcji H.pylori, a także potęgują szkodliwe działanie tego drobnoustroju przy istniejącym już zakażeniu. Dieta bogata w sól przy infekcji H.pylori podwyższa szansę objawowego przejścia zakażenia, ale nie tylko — przede wszystkim zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka [9,13]. 

Żywność może zatem wspierać proces leczenia Helicobacter pylori, ale także zwiększać ryzyko pojawienia się poważnych schorzeń związanych z tym zakażeniem. 

Racjonalna dieta, bogata w nieprzetworzone owoce i warzywa, produkty mleczne, a uboga w sól i przetworzoną żywność korzystnie wpływa na wyniki leczenia infekcj. Helicobacter pylori dieta łagodzi też objawy występujące przy zakażeniu [9]. 

Pamiętaj — objawowa i potwierdzona badaniami infekcja Helicobacter pylori powinna być leczona pod nadzorem lekarza.

Piśmiennictwo:

  1. Gonciarz M, Pruszowski J, Krzyżowska K. Zasady diagnostyki i leczenia zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Lekarz POZ. 2017;3(3):161-8.
  2. Fedorowicz SA, Radzikowska KJ, Mende K, Ferenc S, Gnus J. Helicobacter pylori–dotychczasowa terapia i leczenie współczesne Helicobacter pylori: Historical therapy and current treatment. Pielęgniarstwo. 2020:49.
  3. Izzotti A, Durando P, Ansaldi F, Gianiorio F, Pulliero A. Interaction between Helicobacter pylori, diet, and genetic polymorphisms as related to non-cancer diseases. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis. 2009;667(1):142-57.
  4. Mnich E, Ibran J, Chmiela M. Leczenie zakażeń Helicobacter pylori w świetle nasilającej się antybiotykooporności. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej. 2018;72.
  5. Gropper SS. The Role of Nutrition in Chronic Disease. Nutrients. 2023;15(3).
  6. Song H-Y, Zhou L, Liu D-y, Yao X-J, Li Y. What Roles Do Probiotics Play in the Eradication of Helicobacter pylori Current Knowledge and Ongoing Research. Gastroenterology Research and Practice. 2018;2018:9379480.
  7. Hołubiuk Ł, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016;11(3):150-4.
  8. Krynicka P, Ochmanek R, Strojewska P, Brzeska M, Frydrych A. WPŁYW SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH NA LECZENIE HELICOBACTER PYLORI. Nauki Przyrodnicze i Medyczne: Najnowsze doniesienia dotyczące nauk medycznych i biotechnologicznych.50.
  9. Öztekin M, Yılmaz B, Ağagündüz D, Capasso R. Overview of Helicobacter pylori Infection: Clinical Features, Treatment, and Nutritional Aspects. Diseases. 2021;9(4).
  10. Takeuchi H, Trang VT, Morimoto N, Nishida Y, Matsumura Y, Sugiura T. Natural products and food components with anti-Helicobacter pylori activities. World J Gastroenterol. 2014;20(27):8971-8.
  11. Fahey JW, Stephenson KK, Wallace AJ. Dietary amelioration of Helicobacter infection. Nutr Res. 2015;35(6):461-73.
  12. Park JM, Jeong M, Kim EH, Han YM, Kwon SH, Hahm KB. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake to Regulate Helicobacter pylori-Associated Gastric Diseases as Nonantimicrobial Dietary Approach. Biomed Res Int. 2015;2015:712363.
  13. Shu L, Zheng PF, Zhang XY, Feng YL. Dietary patterns and Helicobacter pylori infection in a group of Chinese adults ages between 45 and 59 years old: An observational study. Medicine (Baltimore). 2019;98(2):e14113.