Najzdrowsze owoce. Które warto włączyć do diety?
Kluczowe wnioski
- Za najzdrowsze owoce uzawane są: porzeczki, jeżyny, truskawki, maliny i pomarańcze. Pod uwagę wzięliśmy zawartość błonnika pokarmowego, kaloryczność, potancjał antyoksydacyjny, a także zawartość witaminy C.

Co znajdziesz w artykule:
Jak ocenić, które owoce są najzdrowsze?
Najzdrowsze owoce będą łączyć następujące cechy:
- wysoką zawartość błonnika,
- relatywnie niską kaloryczność,
- jak największą zawartość witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów.
Oczywiście, pojęcie „najzdrowszego owocu” jest subiektywne. Każdy owoc ma swoje własne, wyjątkowe właściwości, a najzdrowszy wybór zależy od tego, czego Twój organizm najbardziej potrzebuje.
Przykładowo:
- osoby mające problem z zaparciami mogą zyskać najwięcej korzyści dzięki regularnemu spożyciu kiwi,
- dla osób aktywnych fizycznie, o dużym zapotrzebowaniu kalorycznym, zbawienne będą banany, które są bogate w potas i łatwo przyswajalne węglowodany, a w sportach wytrzymałościowych wyjątkowe korzyści mogą przynieść wiśnie,
- pacjenci z zespołem jelita drażliwego lub zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) mogą najlepiej tolerować bogate w antyoksydanty borówki amerykańskie, które nie nasilają objawów jelitowych takich jak wzdęcia czy biegunki [1,2,3].
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
🥇Ranking najzdrowszych owoców
Jak stworzyliśmy ranking najzdrowszych owoców?
- Wybraliśmy 20 najpopularniejszych owoców. Dla owoców występujących w dwóch odmianach kolorystycznych, różniących się wartościami odżywczymi i zawartością bioaktywnych składników (czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone winogrona), wzięliśmy pod uwagę uśrednione wartości.
- Dla każdego z nich oceniliśmy zawartość błonnika, kaloryczność, potencjał antyoksydacyjny oraz zawartość witaminy C. Za najlepsze cechy uznaliśmy jak najwyższą zawartość błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C oraz jak najniższą kaloryczność w 100 g owocu.
- Dla każdego z ocenianych czynników uszeregowaliśmy owoce w kolejności od 1 do 20, przypisując im ilość punktów odpowiadającą miejscu na liście.
- Najzdrowszym owocem jest ten, który zdobędzie jak najmniejszą ilość punktów, czyli w większości kategorii będzie jak najbliższej pierwszego miejsca.
Które 20 owoców poddaliśmy dokładnej analizie?
- Jabłka,
- banany,
- pomarańcze,
- gruszki,
- truskawki,
- borówki amerykańskie,
- maliny,
- porzeczki,
- jeżyny,
- winogrona,
- śliwki,
- wiśnie,
- nektarynki,
- brzoskwinie,
- kiwi,
- mandarynki,
- grejpfruty,
- mango,
- ananasy,
- arbuzy.
⏩ 1. Zawartość błonnika pokarmowego w 100 g
Owoc | Ilość błonnika w 100g | Liczba punktów |
Maliny | 6,5 g | 1 |
Porzeczki | 6,1 g | 2 |
Jeżyny | 5,3 g | 3 |
Gruszki | 3,1 g | 4 |
Kiwi | 3,0 g | 5 |
Banany | 2,6 g | 6 |
Pomarańcze | 2,4 g | 7 |
Jabłka | 2,4 g | 7 |
Borówki amerykańskie | 2,4 g | 7 |
Wiśnie | 2,1 g | 8 |
Truskawki | 2,0 g | 9 |
Nektarynki | 1,7 g | 10 |
Mandarynki | 1,7 g | 11 |
Mango | 1,6 g | 12 |
Brzoskwinie | 1,5 g | 13 |
Śliwki | 1,4 g | 14 |
Ananasy | 1,2 g | 15 |
Grejpfruty | 1,1 g | 16 |
Winogrona | 0,9 g | 17 |
Arbuzy | 0,4 g | 18 |
⏩ 2. Kaloryczność w 100 g
Owoc | Kaloryczność w 100 g | Liczba punktów |
Arbuzy | 30 kcal | 1 |
Grejpfruty | 32 kcal | 2 |
Truskawki | 32 kcal | 2 |
Brzoskwinie | 39 kcal | 3 |
Jeżyny | 43 kcal | 4 |
Nektarynki | 44 kcal | 5 |
Ananasy | 45 kcal | 6 |
Śliwki | 46 kcal | 7 |
Pomarańcze | 47 kcal | 8 |
Jabłka | 52 kcal | 9 |
Maliny | 52 kcal | 9 |
Borówki amerykańskie | 57 kcal | 10 |
Gruszki | 57 kcal | 10 |
Porzeczki | 59 kcal | 11 |
Mango | 60 kcal | 12 |
Kiwi | 61 kcal | 13 |
Wiśnie | 63 kcal | 14 |
Winogrona | 68 kcal | 15 |
Mandarynki | 69 kcal | 16 |
Banany | 89 kcal | 17 |
⏩ 3. Potencjał antyoksydacyjny [4]
Owoc | ORAC (zdolność zwalczania rodników tlenowych) | Liczba punktów |
Jeżyny | 7957 | 1 |
Śliwki | 6100 | 2 |
Porzeczki | 5672 | 3 |
Maliny | 5065 | 4 |
Borówki amerykańskie | 4669 | 5 |
Truskawki | 4302 | 6 |
Jabłka | 4275 | 7 |
Wiśnie | 3747 | 8 |
Gruszki | 2201 | 9 |
Pomarańcze | 2103 | 10 |
Brzoskwinie | 1922 | 11 |
Grejpfruty | 1640 | 12 |
Mandarynki | 1627 | 13 |
Winogrona | 1427 | 14 |
Mango | 1300 | 15 |
Nektarynki | 919 | 16 |
Kiwi | 862 | 17 |
Banany | 795 | 18 |
Ananasy | 562 | 19 |
Arbuzy | 142 | 20 |
⏩ 4. Zawartość witaminy C
Owoc | Witamina C w 100 g | Liczba punktów |
Porzeczki | 111,0 mg | 1 |
Kiwi | 92,7 mg | 2 |
Truskawki | 58,8 mg | 3 |
Pomarańcze | 53,2 mg | 4 |
Mango | 36,4 mg | 5 |
Grejpfruty | 34,4 mg | 6 |
Mandarynki | 28,0 mg | 7 |
Maliny | 26,2 mg | 8 |
Jeżyny | 21,0 mg | 9 |
Ananasy | 16,9 mg | 10 |
Borówki amerykańskie | 9,7 mg | 11 |
Śliwki | 9,5 mg | 12 |
Banany | 8,7 mg | 13 |
Arbuzy | 8,1 mg | 14 |
Wiśnie | 7,0 mg | 15 |
Brzoskwinie | 6,6 mg | 16 |
Nektarynki | 5,4 mg | 17 |
Jabłka | 4,6 mg | 18 |
Gruszki | 4,3 mg | 19 |
Winogrona | 3,2 mg | 20 |
⏩ 5. Podsumowanie
Błonnik | Kcal | ORAC | Wit. C | Suma | |
⭐ Porzeczki | 2 | 11 | 3 | 1 | 17 |
⭐ Jeżyny | 3 | 4 | 1 | 9 | 17 |
⭐ Truskawki | 9 | 3 | 6 | 3 | 21 |
⭐ Maliny | 1 | 9 | 4 | 8 | 22 |
⭐ Pomarańcze | 7 | 8 | 10 | 4 | 29 |
Borówki amerykańskie | 7 | 10 | 5 | 11 | 33 |
Śliwki | 14 | 7 | 2 | 12 | 35 |
Grejpfruty | 16 | 2 | 12 | 6 | 36 |
Kiwi | 5 | 13 | 17 | 2 | 37 |
Jabłka | 7 | 9 | 7 | 18 | 41 |
Gruszki | 4 | 10 | 9 | 19 | 42 |
Brzoskwinie | 13 | 4 | 11 | 16 | 44 |
Mango | 12 | 12 | 15 | 5 | 44 |
Wiśnie | 8 | 14 | 8 | 15 | 45 |
Mandarynki | 11 | 16 | 13 | 7 | 47 |
Nektarynki | 10 | 5 | 16 | 17 | 48 |
Ananasy | 15 | 6 | 19 | 10 | 50 |
Arbuzy | 18 | 1 | 20 | 14 | 53 |
Banany | 6 | 17 | 18 | 13 | 54 |
Winogrona | 17 | 15 | 14 | 20 | 66 |
Na podstawie badanych parametrów, do piątki najzdrowszych owoców możemy zaliczyć:
- Porzeczki i jeżyny (ex aequo).
- Truskawki.
- Maliny.
- Pomarańcze.
Wymienione owoce wyróżniają się:
- wysoką zawartością błonnika,
- niską kalorycznością,
- wysoką zawartością antyoksydantów,
- wysoką zawartością witaminy C.

Właściwości 5 najzdrowszych owoców
Jakie właściwości mają najzdrowsze owoce?
⭐ Porzeczki
Wśród popularnych owoców czarne porzeczki charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C: 100 g owoców to aż 181 mg tej witaminy! Czerwone porzeczki są mniej zasobne w witaminę C, w 100 g dostarczają jej 41 mg.
Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, czarne i czerwone porzeczki mają silne działanie przeciwzapalne oraz chronią przed stresem oksydacyjnym.
Mają również właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybiczne.
Jakie korzyści daje regularne spożycie porzeczek?
- Wsparcie funkcjonowania układu nerwowego,
- wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz poziomu cholesterolu,
- zmniejszenie ryzyka negatywnych zmian w narządzie wzroku związanych z wiekiem (np. zwyrodnienia plamki żółtej) [5,6].
Wyjątkowym produktem jest olej z pestek porzeczek, który wyróżnia wysoka zawartość antyoksydantów i przeciwzapalnego kwasu gamma-linolenowego (GLA).
W badaniach olej z porzeczek:
- łagodził objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
- zmniejszał dolegliwości związane z dziecięcym atopowym zapaleniem skóry [5].
⭐ Jeżyny
Jeżyny mają najwyższą zawartość związków o charakterze antyoksydacyjnym.
Zawarte w jeżynach przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając uszkodzeniu komórek i chroniąc je przed szkodliwymi mutacjami.
Jakie korzystne właściwości jeżyn potwierdzają badania naukowe?
- działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
- działanie neuroprotekcyjne, czyli ochrona układu nerwowego przed negatywnymi zmianami (m.in. zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, poprawa pamięci u osób starszych).
- wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
- zmniejszenie ryzyka chorób serca [6,7].
⭐ Truskawki
Ulubiony owoc w Polsce? Tak, to właśnie truskawki!
Aż 1/3 badanych Polaków wskazuje, że ze wszystkich owoców najchętniej sięga po truskawki [8].
Jednak truskawki mają do zaoferowania znacznie więcej niż tylko wyjątkowy smak. Tak jak większość owoców jagodowych, są dobrym źródłem antyoksydantów oraz witaminy C – w 100 g owoców znajdziemy jej aż 59 mg.
Co jeszcze mają nam do zaoferowania truskawki?
- działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- poprawa wrażliwości na insulinę,
- zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi,
- wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
- działanie neuroprotekcyjne,
- poprawa samopoczucia (dzięki pobudzeniu wydzielania serotoniny i noradrenaliny w mózgu) [9].
⭐ Maliny
Maliny są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty i witaminę C.
Mają także najwyższą zawartość błonnika spośród wszystkich analizowanych przez nas owoców. Dzięki temu są ekstremalnie sycące i świetnie usprawniają pracę układu pokarmowego.
Podobnie do porzeczek, jeżyn i truskawek, maliny mają właściwości przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Jakie dodatkowe korzyści może przynieść regularne spożycie malin?
- lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, również w przebiegu cukrzycy typu II,
- obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi,
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
- redukcję ciśnienia tętniczego krwi,
- wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit [10].
⭐ Pomarańcze
Pomarańcze są jedynymi niejagodowymi owocami, które znalazły się w pierwszej piątce naszego rankingu. Co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Pozostają niskokalorycznymi owocami, a jednocześnie dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego oraz są świetnym źródłem witaminy C.
Jedna pomarańcza dziennie spełnia zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłych kobiet i mężczyzn!
Jakie dodatkowe korzyści daje spożycie pomarańczy?
- działanie przeciwzapalne,
- wsparcie układu odpornościowego,
- poprawa wrażliwości na insulinę,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit [11,12,13].
Dodatkowym plusem pomarańczy jest wysoka zawartość wody (ok. 90%), co może być szczególnie istotne dla osób mających problem ze spożyciem wystarczającej ilości płynów w ciągu dnia.
Owocowe przepisy od Respo
Chcesz jeść na co dzień więcej owoców, ale nie wiesz jak to zrobić? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pysznych propozycji na szybkie, owocowe dania.
Jedz to, co lubisz z Respo!
Lubisz konkretne rodzaje owoców? A może pewnych wolisz unikać? Dietetyk Respo uwzględni to w Twoim jadłospisie, co pozwoli Ci zadbać o zdrowie i figurę (jeśli chcesz nad nią popracować).
Jeśli zależy Ci na trwalej zmianie zobacz, co osiągnęła nasza Podopieczna Agnieszka. Dzięki współpracy z Respo zrzuciła 10 niechcianych kilogramów i – co najważniejsze – utrzymała ten efekt rok później!

Wszystko to jedząc zdrowo i smacznie, takie posiłki jak kanapki z pesto, naleśniki czy brownie. Respo dało jej zmianę na długo, a nie było tylko krótką, rygorystyczną dietą cud.
Ty też tak możesz! Sprawdź naszą ofertę oraz zadbaj o siebie bez zbędnych wyrzeczeń.
Piśmiennictwo:
- Zhang J, Gao N, Jiang H, Li H, Cui X, Tang S, Jin C, Tian J, Li B. Comparative study on alleviating effect of kiwi berry (Actinidia arguta) polysaccharide and polyphenol extracts on constipated mice. Food Res Int. 2022 Dec;162(Pt A):112037.
- Szpunar-Radkowska, H (red). Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO. Warszawa: Wyd. PZWL, 2023.
- [8] Vitale K, Getzin A. Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019 Jun 7;11(6):1289.
- https://superfoodly.com/orac-values/
- Gopalan A, Reuben SC, Ahmed S, Darvesh AS, Hohmann J, Bishayee A. The health benefits of blackcurrants. Food Funct. 2012 Aug;3(8):795-809.
- Komarnytsky S, Wagner C, Gutierrez J, Shaw OM. Berries in Microbiome-Mediated Gastrointestinal, Metabolic, and Immune Health. Curr Nutr Rep. 2023 Mar;12(1):151-166.
- Martins MS, Gonçalves AC, Alves G, Silva LR. Blackberries and Mulberries: Berries with Significant Health-Promoting Properties. Int J Mol Sci. 2023 Jul 27;24(15):12024.
- https://www.grupyogrodnicze.pl/aktualnosci/spotkania/ulubione-warzywa-i-owoce-polakow/
- Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, Alvarez-Suarez JM, Afrin S, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Food Funct. 2015 May;6(5):1386-98.
- Burton-Freeman BM, Sandhu AK, Edirisinghe I. Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links. Adv Nutr. 2016 Jan 15;7(1):44-65
- Miles EA, Calder PC. Effects of Citrus Fruit Juices and Their Bioactive Components on Inflammation and Immunity: A Narrative Review. Front Immunol. 2021 Jun 24;12:712608.
- Park M, Choi J, Lee HJ. Flavonoid-Rich Orange Juice Intake and Altered Gut Microbiome in Young Adults with Depressive Symptom: A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2020 Jun 18;12(6):1815.
- Grosso G, Galvano F, Mistretta A, Marventano S, Nolfo F, Calabrese G, Buscemi S, Drago F, Veronesi U, Scuderi A. Red orange: experimental models and epidemiological evidence of its benefits on human health. Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:157240.