Najzdrowsze owoce. Które warto włączyć do diety?

Najzdrowsze owoce. Które warto włączyć do diety?

Świetne źródła witamin, czy zabójcze cukry proste? Medialna debata na temat właściwości owoców nie ustaje, chociaż specjaliści są zgodni: mimo pozytywnych zmian sposobu żywienia, zachodzących na przestrzeni ostatnich lat, Polacy nadal jedzą za mało owoców! W takim razie, po jakie owoce warto sięgać częściej? Jak ocenić, które owoce są najzdrowsze?

Kluczowe wnioski

  • Za najzdrowsze owoce uzawane są: porzeczki, jeżyny, truskawki, maliny i pomarańcze. Pod uwagę wzięliśmy zawartość błonnika pokarmowego, kaloryczność, potancjał antyoksydacyjny, a także zawartość witaminy C.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Jak ocenić, które owoce są najzdrowsze?

Najzdrowsze owoce będą łączyć następujące cechy:

  • wysoką zawartość błonnika,
  • relatywnie niską kaloryczność,
  • jak największą zawartość witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów.

Oczywiście, pojęcie „najzdrowszego owocu” jest subiektywne. Każdy owoc ma swoje własne, wyjątkowe właściwości, a najzdrowszy wybór zależy od tego, czego Twój organizm najbardziej potrzebuje.

Przykładowo:

  • osoby mające problem z zaparciami mogą zyskać najwięcej korzyści dzięki regularnemu spożyciu kiwi,
  • dla osób aktywnych fizycznie, o dużym zapotrzebowaniu kalorycznym, zbawienne będą banany, które są bogate w potas i łatwo przyswajalne węglowodany, a w sportach wytrzymałościowych wyjątkowe korzyści mogą przynieść wiśnie,
  • pacjenci z zespołem jelita drażliwego lub zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) mogą najlepiej tolerować bogate w antyoksydanty borówki amerykańskie, które nie nasilają objawów jelitowych takich jak wzdęcia czy biegunki [1,2,3].

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

🥇Ranking najzdrowszych owoców

Jak stworzyliśmy ranking najzdrowszych owoców? 

  1. Wybraliśmy 20 najpopularniejszych owoców. Dla owoców występujących w dwóch odmianach kolorystycznych, różniących się wartościami odżywczymi i zawartością bioaktywnych składników (czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone winogrona), wzięliśmy pod uwagę uśrednione wartości.
  2. Dla każdego z nich oceniliśmy zawartość błonnika, kaloryczność, potencjał antyoksydacyjny oraz zawartość witaminy C. Za najlepsze cechy uznaliśmy jak najwyższą zawartość błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C oraz jak najniższą kaloryczność w 100 g owocu.
  3. Dla każdego z ocenianych czynników uszeregowaliśmy owoce w kolejności od 1 do 20, przypisując im ilość punktów odpowiadającą miejscu na liście.
  4. Najzdrowszym owocem jest ten, który zdobędzie jak najmniejszą ilość punktów, czyli w większości kategorii będzie jak najbliższej pierwszego miejsca. 

Które 20 owoców poddaliśmy dokładnej analizie?

  • Jabłka,
  • banany,
  • pomarańcze,
  • gruszki,
  • truskawki,
  • borówki amerykańskie,
  • maliny,
  • porzeczki,
  • jeżyny,
  • winogrona,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • kiwi,
  • mandarynki,
  • grejpfruty,
  • mango,
  • ananasy,
  • arbuzy.

⏩ 1. Zawartość błonnika pokarmowego w 100 g

OwocIlość błonnika w 100gLiczba punktów
Maliny6,5 g1
Porzeczki6,1 g2
Jeżyny5,3 g3
Gruszki3,1 g4
Kiwi3,0 g5
Banany2,6 g6
Pomarańcze2,4 g7
Jabłka2,4 g7
Borówki amerykańskie2,4 g7
Wiśnie2,1 g8
Truskawki2,0 g9
Nektarynki1,7 g10
Mandarynki1,7 g11
Mango1,6 g12
Brzoskwinie1,5 g13
Śliwki1,4 g14
Ananasy1,2 g15
Grejpfruty1,1 g16
Winogrona0,9 g17
Arbuzy0,4 g18

⏩ 2. Kaloryczność w 100 g

OwocKaloryczność w 100 gLiczba punktów
Arbuzy30 kcal1
Grejpfruty32 kcal2
Truskawki32 kcal2
Brzoskwinie39 kcal3
Jeżyny43 kcal4
Nektarynki44 kcal5
Ananasy45 kcal6
Śliwki46 kcal7
Pomarańcze47 kcal8
Jabłka52 kcal9
Maliny52 kcal9
Borówki amerykańskie57 kcal10
Gruszki57 kcal10
Porzeczki59 kcal11
Mango60 kcal12
Kiwi61 kcal13
Wiśnie63 kcal14
Winogrona68 kcal15
Mandarynki69 kcal16
Banany89 kcal17

⏩ 3. Potencjał antyoksydacyjny [4]

OwocORAC (zdolność zwalczania rodników tlenowych)Liczba punktów
Jeżyny79571
Śliwki61002
Porzeczki56723
Maliny50654
Borówki amerykańskie46695
Truskawki43026
Jabłka42757
Wiśnie37478
Gruszki22019
Pomarańcze210310
Brzoskwinie192211
Grejpfruty164012
Mandarynki162713
Winogrona142714
Mango130015
Nektarynki91916
Kiwi86217
Banany79518
Ananasy56219
Arbuzy14220

⏩ 4. Zawartość witaminy C

OwocWitamina C w 100 gLiczba punktów
Porzeczki111,0 mg1
Kiwi92,7 mg2
Truskawki58,8 mg3
Pomarańcze53,2 mg4
Mango36,4 mg5
Grejpfruty34,4 mg6
Mandarynki28,0 mg7
Maliny26,2 mg8
Jeżyny21,0 mg9
Ananasy16,9 mg10
Borówki amerykańskie9,7 mg11
Śliwki9,5 mg12
Banany8,7 mg13
Arbuzy8,1 mg14
Wiśnie7,0 mg15
Brzoskwinie6,6 mg16
Nektarynki5,4 mg17
Jabłka4,6 mg18
Gruszki4,3 mg19
Winogrona3,2 mg20

⏩ 5. Podsumowanie

BłonnikKcalORACWit. CSuma
Porzeczki2113117
Jeżyny341917
Truskawki936321
Maliny194822
Pomarańcze7810429
Borówki amerykańskie71051133
Śliwki14721235
Grejpfruty16212636
Kiwi51317237
Jabłka7971841
Gruszki41091942
Brzoskwinie134111644
Mango121215544
Wiśnie81481545
Mandarynki111613747
Nektarynki105161748
Ananasy156191050
Arbuzy181201453
Banany617181354
Winogrona1715142066

Na podstawie badanych parametrów, do piątki najzdrowszych owoców możemy zaliczyć:

  1. Porzeczki i jeżyny (ex aequo).
  2. Truskawki.
  3. Maliny.
  4. Pomarańcze.

Wymienione owoce wyróżniają się:

  • wysoką zawartością błonnika,
  • niską kalorycznością,
  • wysoką zawartością antyoksydantów,
  • wysoką zawartością witaminy C.
Metoda Respo z którą Polacy zgubili ponad 500 tys. kg.

Właściwości 5 najzdrowszych owoców

Jakie właściwości mają najzdrowsze owoce?

⭐ Porzeczki

Wśród popularnych owoców czarne porzeczki charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C: 100 g owoców to aż 181 mg tej witaminy! Czerwone porzeczki są mniej zasobne w witaminę C, w 100 g dostarczają jej 41 mg. 

Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, czarne i czerwone porzeczki mają silne działanie przeciwzapalne oraz chronią przed stresem oksydacyjnym.

Mają również właściwości:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybiczne. 

Jakie korzyści daje regularne spożycie porzeczek?

  • Wsparcie funkcjonowania układu nerwowego,
  • wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz poziomu cholesterolu,
  • zmniejszenie ryzyka negatywnych zmian w narządzie wzroku związanych z wiekiem (np. zwyrodnienia plamki żółtej) [5,6].

Wyjątkowym produktem jest olej z pestek porzeczek, który wyróżnia wysoka zawartość antyoksydantów i przeciwzapalnego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

W badaniach olej z porzeczek:

  • łagodził objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • zmniejszał dolegliwości związane z dziecięcym atopowym zapaleniem skóry [5].

⭐ Jeżyny

Jeżyny mają najwyższą zawartość związków o charakterze antyoksydacyjnym.

Zawarte w jeżynach przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając uszkodzeniu komórek i chroniąc je przed szkodliwymi mutacjami.

Jakie korzystne właściwości jeżyn potwierdzają badania naukowe?

  • działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • działanie neuroprotekcyjne, czyli ochrona układu nerwowego przed negatywnymi zmianami (m.in. zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, poprawa pamięci u osób starszych). 
  • wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca [6,7].

⭐ Truskawki

Ulubiony owoc w Polsce? Tak, to właśnie truskawki!

Aż 1/3 badanych Polaków wskazuje, że ze wszystkich owoców najchętniej sięga po truskawki [8].

Jednak truskawki mają do zaoferowania znacznie więcej niż tylko wyjątkowy smak. Tak jak większość owoców jagodowych, są dobrym źródłem antyoksydantów oraz witaminy C – w 100 g owoców znajdziemy jej aż 59 mg. 

Co jeszcze mają nam do zaoferowania truskawki?

  • działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • poprawa wrażliwości na insulinę,
  • zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit,
  • działanie neuroprotekcyjne,
  • poprawa samopoczucia (dzięki pobudzeniu wydzielania serotoniny i noradrenaliny w mózgu) [9].

⭐ Maliny

Maliny są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty i witaminę C.

Mają także najwyższą zawartość błonnika spośród wszystkich analizowanych przez nas owoców. Dzięki temu są ekstremalnie sycące i świetnie usprawniają pracę układu pokarmowego.

Podobnie do porzeczek, jeżyn i truskawek, maliny mają właściwości przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

Jakie dodatkowe korzyści może przynieść regularne spożycie malin? 

  • lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, również w przebiegu cukrzycy typu II,
  • obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
  • redukcję ciśnienia tętniczego krwi,
  • wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit [10].

⭐ Pomarańcze

Pomarańcze są jedynymi niejagodowymi owocami, które znalazły się w pierwszej piątce naszego rankingu. Co sprawia, że są tak wyjątkowe?

Pozostają niskokalorycznymi owocami, a jednocześnie dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego oraz są świetnym źródłem witaminy C.

Jedna pomarańcza dziennie spełnia zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłych kobiet i mężczyzn!

Jakie dodatkowe korzyści daje spożycie pomarańczy?

  • działanie przeciwzapalne,
  • wsparcie układu odpornościowego,
  • poprawa wrażliwości na insulinę,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wsparcie prawidłowej mikrobioty jelit [11,12,13].

Dodatkowym plusem pomarańczy jest wysoka zawartość wody (ok. 90%), co może być szczególnie istotne dla osób mających problem ze spożyciem wystarczającej ilości płynów w ciągu dnia. 

Owocowe przepisy od Respo

Chcesz jeść na co dzień więcej owoców, ale nie wiesz jak to zrobić? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pysznych propozycji na szybkie, owocowe dania. 


Pistacjowa owsianka z malinami i matchą


Chrupiące pistacje, aksamitna matcha i aromatyczne maliny… Czy istnieje lepsze połączenie? Pistacjowa owsianka z matchą i malinami jest sycąca, pełna antyoksydantów i sprawia, że nie można jej się oprzeć!


Smoothie wiśnia-porzeczki-banan-daktyle


Aksamitne domowe smoothie pełne przeciwzapalnych składników to idealna zdrowa przekąska, która da Ci energię do działania! Jaki jest przepis na kulinarny sukces? Idealna równowaga między kwaśnością wiśni oraz porzeczek, a słodyczą bananów i daktyli.


Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy


Pomarańcza w wytrawnej odsłonie? Daj się porwać na kulinarną wyprawę i poczuj się jak w wykwintnej restauracji! Kompozycja złożona z soczystej, pieczonej piersi z kurczaka, kremowego puree marchewkowo-pomarańczowego, sycącej kaszy i delikatnej fasolki szparagowej nie ma sobie równych!


Sałatka z burratą i truskawkami


Orzeźwiająca, lekka a jednocześnie sycąca – taka właśnie jest sałatka z burratą i truskawkami! Rozpływająca się w ustach, kremowa burrata jest skontrastowana truskawkową słodyczą i delikatnym aromatem mięty. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich foodies!

Dołącz do 64534
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Jedz to, co lubisz z Respo!

Lubisz konkretne rodzaje owoców? A może pewnych wolisz unikać? Dietetyk Respo uwzględni to w Twoim jadłospisie, co pozwoli Ci zadbać o zdrowie i figurę (jeśli chcesz nad nią popracować).

Jeśli zależy Ci na trwalej zmianie zobacz, co osiągnęła nasza Podopieczna Agnieszka. Dzięki współpracy z Respo zrzuciła 10 niechcianych kilogramów i – co najważniejsze – utrzymała ten efekt rok później!

Metamorfoza Agnieszki z Respo.

Wszystko to jedząc zdrowo i smacznie, takie posiłki jak kanapki z pesto, naleśniki czy brownie. Respo dało jej zmianę na długo, a nie było tylko krótką, rygorystyczną dietą cud.

Ty też tak możesz! Sprawdź naszą ofertę oraz zadbaj o siebie bez zbędnych wyrzeczeń.

Piśmiennictwo:

  1. Zhang J, Gao N, Jiang H, Li H, Cui X, Tang S, Jin C, Tian J, Li B. Comparative study on alleviating effect of kiwi berry (Actinidia arguta) polysaccharide and polyphenol extracts on constipated mice. Food Res Int. 2022 Dec;162(Pt A):112037. 
  2. Szpunar-Radkowska, H (red). Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO. Warszawa: Wyd. PZWL, 2023.
  3. [8] Vitale K, Getzin A. Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019 Jun 7;11(6):1289.
  4. https://superfoodly.com/orac-values/
  5. Gopalan A, Reuben SC, Ahmed S, Darvesh AS, Hohmann J, Bishayee A. The health benefits of blackcurrants. Food Funct. 2012 Aug;3(8):795-809.
  6. Komarnytsky S, Wagner C, Gutierrez J, Shaw OM. Berries in Microbiome-Mediated Gastrointestinal, Metabolic, and Immune Health. Curr Nutr Rep. 2023 Mar;12(1):151-166. 
  7. Martins MS, Gonçalves AC, Alves G, Silva LR. Blackberries and Mulberries: Berries with Significant Health-Promoting Properties. Int J Mol Sci. 2023 Jul 27;24(15):12024. 
  8. https://www.grupyogrodnicze.pl/aktualnosci/spotkania/ulubione-warzywa-i-owoce-polakow/
  9. Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, Alvarez-Suarez JM, Afrin S, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Food Funct. 2015 May;6(5):1386-98. 
  10. Burton-Freeman BM, Sandhu AK, Edirisinghe I. Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links. Adv Nutr. 2016 Jan 15;7(1):44-65 
  11. Miles EA, Calder PC. Effects of Citrus Fruit Juices and Their Bioactive Components on Inflammation and Immunity: A Narrative Review. Front Immunol. 2021 Jun 24;12:712608.
  12. Park M, Choi J, Lee HJ. Flavonoid-Rich Orange Juice Intake and Altered Gut Microbiome in Young Adults with Depressive Symptom: A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2020 Jun 18;12(6):1815.
  13. Grosso G, Galvano F, Mistretta A, Marventano S, Nolfo F, Calabrese G, Buscemi S, Drago F, Veronesi U, Scuderi A. Red orange: experimental models and epidemiological evidence of its benefits on human health. Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:157240.