Sałatka z burratą i truskawkami

Sałatka z burratą i truskawkami

Lato na talerzu? Gdy za oknem skwar, w kuchni królują orzeźwiające, lekkie dania – a prawdziwym hitem są wówczas wytrawne posiłki z dodatkiem soczystych owoców. Takie jak nasza sałatka z burratą i truskawkami. Znajdziesz tu jeden z najlepszych serów świata – czyli rozpływającą się w ustach burratę, a do tego słodkie truskawki, rukolę, miętę i dressing z octu i oliwy. Całość smakuje niczym z najlepszej restauracji – i perfekcyjnie sprawdzi się w upalne dni. Taką sałatkę możesz zjeść na śniadanie, kolację albo podać zaproszonym gościom. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zachwyć się od pierwszego kęsa. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Sałatka z burratą i truskawkami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

608 kcal Kalorie
18 g Białko
40 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
656 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
150 g
 truskawek
50 g
 rukoli
1
opakowanie burraty
120 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka octu balsamicznego
10 g
0,5
garści mięty
1 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

608 kcal Kalorie
18 g Białko
40 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
656 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W misce umieszczamy rukolę. Na rukoli układamy kawałki truskawek.

2

Na całość dodajemy burratę.

3

Gotową sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Całość posypujemy posiekaną miętą.

4

Sałatkę podajemy z pieczywem. Kromki chleba możemy opiec w opiekaczu do chleba lub podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, na złoty kolor.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.