Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy

Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy

Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na bardzo apetyczny i sycący posiłek. Połączenie aromatycznego kurczaka z pożywną kaszą i orzeźwiającą surówką zachwyci niejednego smakosza. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,82/5
(z 11 ocen)
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
34 g Białko
5 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki marchwi
90 g
1
sztuka pomarańczy
240 g
360 g
 fasolki szparagowej
100 g
 kaszy bulgur
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
34 g Białko
5 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut

4

Marchew obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

5

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, lekko podsmażamy marchew, dolewamy wodę i dusimy, aż marchew zmięknie.

6

Marchewkę miksujemy na gładką masę dolewając sok z pomarańczy tak, aby puree nabrało konsystencji musu w razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny.

7

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy ogonki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 4-5 minut.

8

Kaszę bulgur podajemy na purre z marchewki z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?