![Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/09/22164153/004A3725.jpg)
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na bardzo apetyczny i sycący posiłek. Połączenie aromatycznego kurczaka z pożywną kaszą i orzeźwiającą surówką zachwyci niejednego smakosza. Smacznego!
![Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/09/22164137/004A3725.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchwi
90 g
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
360 g
|
fasolki szparagowej
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, lekko podsmażamy marchew, dolewamy wodę i dusimy, aż marchew zmięknie.
Marchewkę miksujemy na gładką masę dolewając sok z pomarańczy tak, aby puree nabrało konsystencji musu w razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy ogonki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 4-5 minut.
Kaszę bulgur podajemy na purre z marchewki z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem.
Smacznego!