Czy makaron jest zdrowy?
Kluczowe wnioski
- Tak, makaron może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Ważne jest jednak to, jaki rodzaj makaronu wybierzemy i z czym go zestawimy.
- Dietetycy rekomendują makaron pełnoziarnisty, który zapewnia dłuższą sytość po posiłku, ma niski indeks glikemiczny, a także zawiera więcej witamin i składników mineralnych, aniżeli z pełnego przemiału.

Co znajdziesz w artykule:
Czy makaron jest zdrowy? Odpowiadamy!
Tak, makaron może być elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Makaron, zwłaszcza ten pełnoziarnisty, jest wartościowym składnikiem codziennego jadłospisu oraz świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.
Jednak makaron makaronowi nierówny. W związku z tym pytanie „czy makaron jest zdrowy?” powinno raczej brzmieć „który makaron jest najzdrowszy?”.
Rodzaje makaronów
Makarony możemy podzielić ze względu na:
- Rodzaj mąki:
- pszenna
- orkiszowa
- żytnia
- owsiana
- gryczana
- kukurydziana
- ryżowa
- ze strączków.
- Typ mąki:
- jasna
- pełnoziarnista.
- Zawartość jajek:
- makarony jajeczne
- makarony bezjajeczne.
Właściwości zdrowotne makaronów
Bogatsze w składniki odżywcze będą makarony wytworzone z mąk o grubszym przemiale. Dzieje się tak, ponieważ witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy są zawarte głównie w łuskach ziaren, których zawartość maleje w mące o wyższym stopniu oczyszczenia.
Polskie, jajeczne makarony (np. krajanka) zazwyczaj powstają z oczyszczonej mąki, co nadaje im łagodny smak i delikatną konsystencję, a także skraca czas gotowania.
Używana w klasycznych włoskich makaronach semolina jest mąką o grubszym przemiale, pozyskiwaną z pszenicy durum. Dzięki temu zachowuje trochę więcej witamin i składników mineralnych od „zwykłych” pszennych makaronów, a także jest bogatsza w błonnik pokarmowy.
Semolina nadaje makaronowi lekko chropowatą teksturę, co sprawia, że makaron lepiej łączy się z dodatkami – sos nie spływa z makaronu, tylko pokrywa go cienką warstwą.
W sklepach znajdziemy również makarony razowe, powstające z mąk z pełnego przemiału: pszennej, żytniej, orkiszowej, owsianej, gryczanej.
Makarony pełnoziarniste zawierają znacznie więcej witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, a także mają niższy indeks glikemiczny (IG 40-50) od „zwykłego” makaronu (IG 60-70).
Makarony razowe będą świetnym źródłem:
- składników mineralnych: magnezu, selenu, miedzi, cynku, żelaza,
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwasu foliowego [1].
Zupełnie inaczej wyglądają właściwości zdrowotne dwóch popularnych makaronów bezglutenowych: kukurydzianego i ryżowego. Oba zboża są ubogie w składniki odżywcze.
Dodatkowo mąki, z których powstaje makaron są mocno oczyszczone, przez co zawierają niewiele błonnika pokarmowego. Standardowa porcja makaronu pełnoziarnistego (70 g) będzie zawierać 6,5 g błonnika. Ta sama ilość makaronu ryżowego – zaledwie 1 g.

Jaki makaron na diecie redukcyjnej?
Na diecie redukcyjnej najlepszym wyborem może być makaron pełnoziarnisty.
- Gwarantuje dłuższą sytość po posiłku. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz wyższej zawartości białka, makaron pełnoziarnisty będzie wydłużał poczucie sytości po posiłku, pozwalając na łatwiejszą redukcję kaloryczności diety i unikanie podjadania.
- Ma niski indeks glikemiczny. W porównaniu ze „zwykłym” makaronem makaron pełnoziarnisty powoduje wolniejszy, bardziej stabilny wzrost poziomu cukru we krwi, przez co pomaga ograniczyć spadek energii i senność po posiłku.
- Zawiera więcej witamin i składników mineralnych. Ponieważ na diecie redukcyjnej ograniczamy ilość spożywanych kalorii, ograniczamy również dowóz witamin i składników mineralnych. Korzystanie z produktów bogatych w składniki odżywcze, takich jak makaron pełnoziarnisty, zmniejsza ryzyko rozwoju niedoborów.
Jednak pamiętaj, że największy wpływ na Twoje zdrowie będzie miał nie typ makaronu, tylko… jego porcja oraz to, z czym go podasz! To ilość makaronu oraz wszystkie dodatki będą wpływać na walory zdrowotne całego dania.
Planując makaronowy posiłek, pamiętaj o prawidłowym zbilansowaniu całej potrawy, czyli:
- dodatku warzyw,
- źródle białka (np. drób, ryba, jajko, fasola, ciecierzyca),
- zdrowym tłuszczu (np. oliwie z oliwek).
Jak może wyglądać prawidłowo zbilansowane danie z makaronem?
❌ ŹLE | ✅ DOBRZE |
Makaron z sosem pomidorowym Składniki: makaron, gotowy sos pomidorowy ze słoiczka (przecier pomidorowy, cebula, cukier, przecier jabłkowy, skrobia modyfikowana, olej rzepakowy, sól, kwas cytrynowy, suszone zioła) | Spaghetti bolognese Składniki: makaron, pomidory z puszki, czosnek, cebula, seler naciowy, marchew, wołowina, oliwa z oliwek, suszone zioła (bazylia, oregano), parmezan, natka pietruszki |
Przepisy z makaronem od Respo
Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie najlepszych przepisów z makaronem od Respo!
👉 Sprawdź inne, zdrowe przepisy z makaronem przygotowane przez naszych dietetyków i kucharzy.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Lubisz dania z makaronem? Nie musisz rezygnować z nich na redukcji! W Respo zaplanujemy Twój jadłospis w taki sposób, aby był on smaczny i pozwalał na osiągnięcie celów.
Dołącz do tysięcy zadowolonych podopiecznych!
Piśmiennictwo:
- Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B et al. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.