Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa z soczewicą i pomidorami

Zupa z soczewicą i pomidorami

Jeśli szukasz przepisu na sycącą zupę, to jesteś w dobrym miejscu! Obiecujemy, że nasza zupa z soczewicą i pomidorami świetnie Cię rozgrzeje i zaspokoi apetyt na długo. To jednak nie koniec jej zalet – bo znajdziesz tu także moc przeciwutleniaczy, żelaza, błonnika czy cynku. A smak? Kwaskowate pomidory świetnie łączą się z delikatną soczewicą i wyrazistymi przyprawami. Całość posmakuje nawet największym niejadkom – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa z soczewicą i pomidorami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
128 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchwi
80 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
100 g
 soczewicy czerwonej
4
łyżki śmietany 18%
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
128 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.

2

Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwilę.

4

Dodajemy ziemniaki i marchew, podsmażamy przez 2-3 minuty, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy kumin i paprykę.

5

Dodajemy pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i soczewicę. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw).

6

Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie – sprawdzamy nakłuwając widelcem).

7

Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze około 5 minut, żeby smaki się połączyły. Wyłączamy palnik.

8

W miseczce mieszamy 1-2 łyżki gorącej zupy ze śmietaną. Powoli przelewamy do garnka z zupą, cały czas mieszając.

9

Przyprawiamy solą i pieprzem.

10

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.