Zupa z soczewicą i pomidorami
Jeśli szukasz przepisu na sycącą zupę, to jesteś w dobrym miejscu! Obiecujemy, że nasza zupa z soczewicą i pomidorami świetnie Cię rozgrzeje i zaspokoi apetyt na długo. To jednak nie koniec jej zalet – bo znajdziesz tu także moc przeciwutleniaczy, żelaza, błonnika czy cynku. A smak? Kwaskowate pomidory świetnie łączą się z delikatną soczewicą i wyrazistymi przyprawami. Całość posmakuje nawet największym niejadkom – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
4
|
łyżki śmietany 18%
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy ziemniaki i marchew, podsmażamy przez 2-3 minuty, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy kumin i paprykę.
Dodajemy pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i soczewicę. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw).
Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie – sprawdzamy nakłuwając widelcem).
Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze około 5 minut, żeby smaki się połączyły. Wyłączamy palnik.
W miseczce mieszamy 1-2 łyżki gorącej zupy ze śmietaną. Powoli przelewamy do garnka z zupą, cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.