
Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
435
kcal
Kalorie
16
g
Białko
10
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
1297
mg
Sód
22
g
Błonnik
Składniki
4
|
sztuki marchewki
320 g
|
1
|
sztuka batatów
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
240 g
|
ciecierzycy
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki curry
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
435
kcal
Kalorie
16
g
Białko
10
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
1297
mg
Sód
22
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty.
2
Przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy 800 ml wody. Gotujemy przez 25 minut.
3
Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy łyżeczką oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
4
Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta – dodajemy więcej wody.
5
Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
