
Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
435
kcal
Kalorie
16
g
Białko
10
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
1297
mg
Sód
22
g
Błonnik
Składniki
7
sztuk marchewki
315 g
1
sztuka batatów
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
opakowanie ciecierzycy
240 g
2
plastry imbiru
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżki curry
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
435
kcal
Kalorie
16
g
Białko
10
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
1297
mg
Sód
22
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty
2
Przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy 800ml wody. Gotujemy przez 25 minut
3
Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy łyżeczką oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
4
Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta – dodajemy więcej wody
5
Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
