Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.

Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,10/5
(z 31 ocen)
Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
16 g Białko
10 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
1297 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
4
sztuki marchewki
320 g
1
sztuka batatów
200 g
1
sztuka cebuli
80 g
240 g
 ciecierzycy
2
plastry imbiru
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki curry
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
16 g Białko
10 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
1297 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty.

2

Przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy 800 ml wody. Gotujemy przez 25 minut.

3

Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy łyżeczką oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

4

Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta – dodajemy więcej wody.

5

Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?