![Zupa z pieczonej papryki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/06155415/004A3774.jpg)
Zupa z pieczonej papryki
Cudowny zapach, kolor i smak… Zupa z pieczonej papryki zachwyci Cię swoją aksamitną konsystencją i wspaniałą kompozycją aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie jesteś miłośnikiem zup, to po wypróbowaniu naszego przepisu na pewno nim zostaniesz. Smacznego!
![Zupa z pieczonej papryki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/06155355/004A3716.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki papryki czerwonej
680 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cztery części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojoną paprykę.
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż papryka zmięknie.
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę wędzoną, upieczoną paprykę i dusimy przez chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę 1 cm ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
Zupę miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną kolendrą.
Smacznego!