
Zupa z pieczonej papryki
Cudowny zapach, kolor i smak… Zupa z pieczonej papryki zachwyci Cię swoją aksamitną konsystencją i wspaniałą kompozycją aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie jesteś miłośnikiem zup, to po wypróbowaniu naszego przepisu na pewno nim zostaniesz. Smacznego!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki papryki czerwonej
680 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cztery części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojoną paprykę.
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż papryka zmięknie.
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę wędzoną, upieczoną paprykę i dusimy przez chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę 1 cm ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
Zupę miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną kolendrą.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
