Zupa z jarmużem, porem i ziemniakami
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
50 g
|
jarmużu
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżki śmietany 12%
54 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czosnek drobno siekamy. Por kroimy w grubsze piórka, natomiast mięso, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, ziemniaki, marchew i por, podsmażamy przez ok. minutę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez 2-3 minuty.
Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i pod częściowym przykryciem gotujemy całość do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Pod koniec gotowania dodajemy jarmuż. Następnie do śmietany wlewamy 2-3 łyżki bulionu, zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotową zupę przelewamy do miski. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.