Zupa z dorsza z pomidorami i mleczkiem kokosowym
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne smażone filety z ryby lub nie możesz przekonać się do dań rybnych, proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza, z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Kompozycja smaków sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i zdrowa.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
300 g
|
filetu z dorsza
|
1
|
łyżeczka przyprawy do ryb
3 g
|
3
|
sztuki pomidorów
480 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
sztuka kostki rosołowej warzywnej
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, por i seler naciowy drobno kroimy.
Warzywa smażymy na oliwie do zeszklenia. Następnie na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę.
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do ryby i smażymy.
Filet wraz z pomidorami wkładamy do garnka.
Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!